Σάββατο 23 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Δημόσια σύγχρονα έργα υποδομής με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες

Εργα που θα πληρώνει ακριβά ο λαός στο μεγάλο κεφάλαιο υπόσχονται τα κόμματα του δικομματισμού, ενόψει των εκλογών

Η επίσκεψη Καραμανλή στην Κρήτη είχε έναν πολύ σημαντικό στόχο πέραν του εντυπωσιασμού και της ψηφοθηρίας. Δίνοντας εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, εμφανίστηκε, ουσιαστικά, ως απεσταλμένος κατασκευαστικών εταιρειών, Τουρ - Οπερέιτορ και εφοπλιστών. Λιμάνι στο νότο, αεροδρόμιο στο Καστέλι, δρόμοι, φράγματα, τουριστικοί κολοσσοί. Και τι δεν είπε! Αυτά είναι τα νέα «φιλέτα», στη διάθεση των αναδόχων, ήταν το νόημα όσων ειπώθηκαν! Τα περί «έργων πνοής που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας», για μια «υπερσύγχρονη Περιφέρεια στο κέντρο της Ανατ. Μεσογείου», είναι μόνο για αφελείς.

Αλλά πριν αποφασίσει κάποιος στο ναι ή όχι έργα, πρέπει να γνωρίζει: Ποιος θα τα φτιάξει και με ποιανού τα λεφτά θα γίνουν, ποιος θα τα διαχειρίζεται και ποιος θα τα γεύεται;

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ειλικρινής: «Η κατασκευή των έργων θα συμβάλει στην αύξηση των εισροών ξένων κεφαλαίων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην προώθηση των στόχων της ΕΕ», κλπ. Και το «Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2007-2013» είναι σαφές: «Οι χρηματοδοτήσεις θα προσανατολίζονται σε δράσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα»... Το κριτήριο, λοιπόν, για την κατασκευή έργων δεν είναι οι ανάγκες του λαού, αλλά η μέγιστη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Θα συνεχιστεί η λεηλασία με τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τα έργα που εξαγγέλθηκαν θα χρηματοδοτηθούν με τον ιδρώτα των εργαζομένων και θα θησαυρίσουν από την κατασκευή τους οι διάφοροι όμιλοι μεγαλοεργολάβων. Είναι λόγοι σημαντικοί για να πουν οι εργαζόμενοι «όχι» σε τέτοια έργα!

Γιατί, σε τι θα ωφεληθούν οι αγρότες της Μεσαράς και του Ρεθύμνου από ένα λιμάνι μαμούθ (σταθμός μεταφοράς κοντέινερ); Ούτε αγροτικά προϊόντα θα παράγονται ούτε τουρίστες θα επισκέπτονται τα Μάταλα και την Αγ. Γαλήνη. Θα καταστραφεί η περιοχή από κάθε άποψη. Οχι αγγούρια στα θερμοκήπια δε θα φυτρώνουν αλλά ούτε πουλί πετάμενο δε θα περνά.

Ποιες ανάγκες θα ικανοποιήσει η κατασκευή αεροδρομίου στο Καστέλι; Ποιος θα το φτιάξει και με τι τίμημα; Σε τι άραγε θα εξυπηρετήσει τους ντόπιους, τον απλό λαό; Θα εξυπηρετηθούν οι Τουρ - Οπερέιτορ με πιο συχνές και πιο πολλές πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, αυξάνοντας τα κέρδη τους.

Οι οριζόντιοι (Βιάννος - Μεσαρά) και κάθετοι (Βόρειος - Νότιος) οδικοί άξονες έπρεπε να είχαν γίνει ή βελτιωθεί εδώ και δεκαετίες. Προς τι ο πόνος τώρα για να γίνουν; Μήπως οι ενδιαφερόμενοι, που θα καταβροχθίσουν τα «φιλέτα», θέλουν οδικό δίκτυο οργανωμένο για ταχείες μεταφορές και εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών; Ακόμη δεν κατασκευάστηκαν και ήδη κάνουν λόγο για διόδια που, φυσικά, θα επιβαρύνουν τον απλό λαό κι όχι τους Δασκαλαντωνάκη, Μεταξά, Κεφαλογιάννη.

Αυτά είναι έργα για το κεφάλαιο, όχι τους εργαζόμενους

Ο καυγάς ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι αν τα έργα καλύπτουν ανάγκες των κατοίκων του νησιού ή όχι. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν τους ίδιους στρατηγικούς στόχους. Κινούνται στα ευρωενωσιακά πλαίσια ενίσχυσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ο μεταξύ τους ανταγωνισμός είναι αντανάκλαση του ανταγωνισμού μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι ντίλερ διαφορετικών επιχειρηματικών γραφείων.

Αν πράγματι ενδιαφέρονταν για τους Κρητικούς, με τη ΝΔ 3,5 χρόνια στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ πολύ περισσότερα, δε θα «έπιανε» η ανεργία διψήφιο αριθμό στην Κρήτη, ούτε θα υπήρχαν τα 4ωρα και οι συμβάσεις μιας βδομάδας. Δε θα είχαμε μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ούτε τις καμαριέρες να βγάζουν 30 δωμάτια ημερησίως δουλεύοντας, από ήλιο σε ήλιο, στα θέρετρα της πλουτοκρατίας χωρίς δικαιώματα. Τότε, δε θα χρεοκοπούσαν το Συνεταιρισμό Αρχανών, έναν από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων στην παραγωγή σταφυλιού - κρασιού. Δε θα εκποιούσαν τα περιουσιακά του στοιχεία στις τράπεζες και στους αετονύχηδες μεγαλεμπόρους με τη συμβολή του δήμου και την τρικομματική συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ.

Αντίθετα, αν ενδιαφέρονταν για έργα πνοής: Θα κατασκεύαζαν πριν από δεκάδες χρόνια τα φράγματα της Πλακιώτισσας, του Καλαμίου, των Αρχανών, κ.ά., για να μπορούν οι αγρότες του Ηρακλείου να ποτίζουν τη γη τους. Θα έφτιαχναν τους αγροτικούς δρόμους για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους και τις κεντρικές οδικές αρτηρίες για να μεταφέρουν γρήγορα τα προϊόντα τους προς άλλες αγορές. Θα μείωναν το κόστος μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων με τα πλοία της γραμμής.

Κι αν, πραγματικά, ενδιαφέρονταν για τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο και τον τουρισμό, δε θα στήριζαν με κίνητρα τις πολυεθνικές να τους συνθλίψουν.

Γνωστό είναι, επίσης, πως δεκαετίες οι Βαρδινογιάννηδες συμπεριφέρονται σαν δερβεναγάδες στην περιοχή Καλών Λιμένων του Ηρακλείου, αξιοποιώντας προς όφελός τους παράνομα την ευρύτερη περιοχή, την παράκτια ζώνη και το «δικό τους» νησάκι γεμάτο πετρέλαιο να τροφοδοτεί τον 6ο Στόλο. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στο καθολικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής να δοθούν η γη και οι παραλίες στους ντόπιους!

Ακόμα, θεωρείται ανάπτυξη τουριστική η εξαγορά χιλιάδων στρεμμάτων στη Μονή Τοπλού Σητείας, από αγγλική πολυεθνική, για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου τουριστικού κολοσσού. Επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε παρθένα περιοχή με σπάνιες ομορφιές, όπως το γνωστό φοινικόδασος Βάι και μ' ένα μοναδικό αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο. Γι' αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί και ως περιοχή NATURA. Ολα προς εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο, αδιαφορώντας για τη βέβαιη καταστροφή.

Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ενέκριναν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι μεγάλες. Το ίδιο και του ΣΥΝ που με την πολιτική του ανέχεται το έγκλημα αυτό. Το επιχείρημα ότι μια τέτοια επένδυση θα έχει οφέλη (θέσεις εργασίας, αναβάθμιση του περιβάλλοντος) είναι ψεύτικο. Προσπαθεί να καλλιεργήσει αυταπάτες στους κατοίκους, για να τους κάνει συνένοχους στο έγκλημα. Το παράδειγμα του οικισμού Διόνυσος του περιβόητου Τροχανά, δίπλα στη συζητούμενη περιοχή, είναι πρόσφατο και έγινε με ανάλογες τυμπανοκρουσίες. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι οι κάτοικοι, από αφέντες του τόπου τους, να γίνουν γκαρσόνια των πολυεθνικών.

Μαζί με τη διείσδυση του πολυεθνικού κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι μεγαλοκαρχαρίες, επιδιώκουν την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στη Σούδα, για να δίνει πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά χτυπήματα σε λαούς και χώρες που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, για να χειραγωγήσουν, να τρομοκρατήσουν, να εξευτελίσουν τους ντόπιους.

Απάντηση με το ΚΚΕ

Αυτά πρέπει να σκεφτούν οι Κρητικοί πηγαίνοντας στην κάλπη. Να σκεφτούν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τους έχουν δέσμιους της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Τους εγκλωβίζουν στα μεγάλα τζάκια κάνοντάς τους να αισθάνονται και υπόχρεοι απέναντί τους, ακόμη και για μια απλή εξυπηρέτηση. Τους πουλάνε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», τους κοροϊδεύουν, ενώ την ίδια στιγμή μαζί με τον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό μετατρέπουν το νησί σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό προτεκτοράτο. Η Κρήτη από «γη της επαγγελίας» μετατρέπεται σε έναν μεγάλο κάδο ανακύκλωσης των κερδών και υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Καλούνται, έτσι, να δώσουν στο δικομματισμό ισχυρό χαστούκι. Να μην επιτρέψουν, επίσης, στα αναχώματά του -ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. - να καιροσκοπούν και να βάζουν εμπόδια στο ενδεχόμενο έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας υπέρ του ΚΚΕ. Ο ΣΥΝ δεν πρέπει να ξεγελά. Κάνει κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι για την αντιλαϊκή τους πολιτική, αλλά ότι δε διαχειρίζονται ορθολογικά τις ευκαιρίες που δίνει η ΕΕ. Στελέχη του ήταν εισηγητές στο ΤΕΕ/ΤΑΚ για τις ΣΔΙΤ εκφράζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων. Συνεργάστηκαν με το δικομματισμό σε πολλούς δήμους της Κρήτης, σε κοινά ψηφοδέλτια στις ΤΕΔΚ. Τόσο αριστερός είναι ο ΣΥΝ!

Πρέπει, λοιπόν, να είναι καθαρό: Μόνο το ΚΚΕ αγωνίζεται για έργα και υπηρεσίες που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και το περιβάλλον. Για δημόσιες συγκοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια, υποδομές αναψυχής, αρδευτικά έργα και πόσιμο νερό που θα ικανοποιούν ανάγκες του λαού. Η Κρήτη έχει πολύτιμο πλούτο. Συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ήλιο, θάλασσα, υπέδαφος, γεωστρατηγική θέση στη Μεσόγειο, κ.ά. Και μπορεί να αναπτυχθεί σε όφελος των κατοίκων της στα πλαίσια ενός πανεθνικού κεντρικού σχεδιασμού και με μια λαϊκή κυβέρνηση που να υπηρετεί λαϊκές ανάγκες.

Μάλιστα, το ΚΚΕ το πάει πολύ πιο μακριά. Επιδιώκει αλλαγή εξουσίας για να εφαρμόσει πρόγραμμα λαϊκής οικονομίας. Στόχος του είναι ο σοσιαλισμός. Η προσδοκία αυτή των κομμουνιστών δε σημαίνει και δέσμευση συμφωνίας με το σοσιαλισμό όλων εκείνων που σκέφτονται να ψηφίσουν ΚΚΕ. Αρκεί να βλέπουν στο πρόσωπό του τη συνέπεια, αγωνιστικότητα, και, γιατί όχι, να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ας κάνουν οι Κρητικοί τώρα το βήμα! Ας δείξουν στο δικομματισμό ότι δεν είναι του χεριού του!


Του
Μανώλη ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ*
*Ο Μανώλης Συντυχάκης είναι μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ