Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
«Αμυντική η αντιπυραυλική ασπίδα»

Ο υπουργός Αμυνας εκφράζει πλήρη ταύτιση με την αμερικανοΝΑΤΟική στρατηγική και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ελληνική εμπλοκή, ακόμα και υπό τη μορφή της διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Τη σαφή υποστήριξη, αλλά και την πρόσδεση της Ελλάδας στο αμερικανοΝΑΤΟικό άρμα της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, εξήγγειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, μετά από ερώτηση που του τέθηκε στα πλαίσια των δηλώσεων που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χ. Πασιαρδή.

Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, ο οποίος υιοθετεί πλήρως την αμερικανική στρατηγική περί «αμυντικού συστήματος», έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία είχε εκφράσει την ελληνική υποστήριξη στο αμερικανικό σχέδιο.

Ο Ε. Μεϊμαράκης, μέσα από μια μακρόσυρτη δήλωσή του, επιχειρεί να πει ορισμένα πράγματα και ταυτόχρονα να μην τα χρεωθεί πλήρως. Μιλάει, λοιπόν, από τη μια για «διμερείς προσπάθειες ως προς την αντιπυραυλική άμυνα» προφανώς με τους Αμερικανούς και από την άλλη για την «αντιπυραυλική άμυνα που προκύπτει από τη συμμετοχή σε έναν Διεθνή Οργανισμό, όπως είναι το ΝΑΤΟ». Ενώ επισημαίνει ότι «το κάθε κράτος ως κυρίαρχο έχει το δικαίωμα να κάνει και διμερείς συμφωνίες για τέτοια ζητήματα». Επίσης όσον αφορά στο ΝΑΤΟ αναφέρει ότι «υπάρχει μία μελέτη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ολοκληρωθεί ως προς το επιχειρησιακό της σκέλος, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ως προς το οικονομικό και τις δυνατότητες για την τοποθέτηση ραντάρ και όλα τα σχετικά, η οποία θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Αμυνας, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όποτε αυτή είναι έτοιμη».

Την ίδια ώρα εκφράζει πλήρη ταύτιση με την ιμπεριαλιστική στρατηγική: «Η αντιπυραυλική ασπίδα είναι καθαρά αμυντικό σύστημα, είναι σε περίπτωση που υπάρξει μια επιθετική κίνηση από κάποιο κράτος και νομίζω πως ό,τι βοηθάει στη διατήρηση της ειρήνης και ό,τι είναι αποτρεπτικό, μας βρίσκει σύμφωνους υπό τις προϋποθέσεις πάντοτε που έχουμε θέσει». Αφήνει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για εγκατάσταση ραντάρ ή και πυραύλων στην Ελλάδα. Βέβαια, οι υποδομές για κάτι τέτοιο υπάρχουν ήδη στο ελληνικό έδαφος. Αποτελούν τα αμερικανικής προέλευσης αντιβαλλιστικά - αντιαεροπορικά συστήματα τύπου «Πάτριοτ» (ραντάρ και βλήματα), η διάταξη των οποίων είναι τέτοια ώστε να αναγνωρίζουν και να εγκλωβίζουν στόχους που προέρχονται από τα ανατολικά. Ενδεχόμενη ένταξή τους στην αμερικανοΝΑΤΟική «αντιπυραυλική ασπίδα» θα απαιτούσε μόνο μια αναπροσαρμογή στο λογισμικό τους σύστημα, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι κλειστό και ελέγχεται από Αμερικανούς τεχνικούς και ίσως μια αναβάθμισή τους.

Με την τοποθέτησή του αυτή ο Ε. Μεϊμαράκης στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά, ότι η Ελλάδα, εφόσον χρειαστεί, θα είναι μέσα στο σύστημα ακόμα και υπό τη μορφή διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ