Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι προβλέπει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ

- Το Δημόσιο υποχρεώνεται μέσα σε τρία χρόνια να αποζημιώσει πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το 1951 με τη δέσμευση των διαθέσιμων κεφαλαίων τους (δηλαδή των αποθεματικών) σε καταθέσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

- Η απώλεια αυτή θα υπολογίζεται κατ' έτος με βάση το ανώτατο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου ή των καταθέσεων στις τράπεζες.

- Το Δημόσιο μέσα σε ένα εξάμηνο θα καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία τα ποσά που διέθεσαν για την αγορά των «δομημένων» ομολόγων και θα καλύψει κάθε άλλη ζημιά τους.

- Καταργείται κάθε διάταξη που επιτρέπει την τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τα αποθεματικά θα τοποθετούνται μόνο σε μη διαπραγματεύσιμους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

- Οι μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία μεταβιβάζονται με πώληση στην τρέχουσα τιμή στο Δημόσιο χωρίς καμία επιβάρυνση των ταμείων. Το Δημόσιο καταβάλλει πλήρη αποζημίωση στα ταμεία για τις ζημιές που είχαν από την αγορά μετοχών ή άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

- Το Δημόσιο καταβάλλει μέσα σε ένα εξάμηνο έντοκα τις εργοδοτικές εισφορές που οφείλει, καθώς και τους θεσμοθετημένους πόρους.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

- Πλήρης σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους για τους άνδρες και του 55ου για τις γυναίκες. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά στα 55 για τους άνδρες και τα 50 για τις γυναίκες.

- Πλήρης σύνταξη ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 ετών ασφάλισης ή με 9.000 ένσημα. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εφόσον συμπληρωθούν 4.050 ημέρες ασφάλισης.

- Η σύνταξη ορίζεται στο 80% των τελευταίων πριν τη συνταξιοδότηση συνολικών μηνιαίων αποδοχών.

- Οι εργαζόμενοι απαλλάσσονται από τις εισφορές τους για τον κλάδο υγείας - πρόνοιας και απολαμβάνουν δωρεάν τις παροχές του κλάδου αυτού από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου αναφέρεται ότι για το ΚΚΕ ο κατώτερος μισθός πρέπει να είναι 1.300 ευρώ και η κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ