Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επιμονή στην «ασπίδα»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Πολωνία και την Τσεχία, ενώ σε ό,τι αφορά την αντιπρόταση της Ρωσίας να χρησιμοποιηθούν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε ότι αποτελούν επιπρόσθετη δυνατότητα και όχι μια αντικατάσταση. Στις δηλώσεις αυτές προέβη χτες μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Ανατόλι Σερντιούκοφ, ο οποίος όμως δε θέλησε να τις σχολιάσει. Την προηγούμενη μέρα, ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας είχε δηλώσει πως η πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατηγικά στοιχεία της «ασπίδας» τους κοντά στα σύνορα της Ρωσίας αποτελεί μια μη φιλική πράξη.

Επιπρόσθετα, ο Γκέιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν τέθηκε το ζήτημα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» αλλά οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα σχέδια της επικείμενης συνάντησης του ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους.

Πάντως, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι», στο τελικό ανακοινωθέν των 26 υπουργών Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που ολοκλήρωσαν χτες την 2ήμερη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, σημειώνεται ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ ως τρόπος εξασφάλισης της διαφάνειας και αναζήτησης δυνατοτήτων για συνεργασία για ευρύτερα θέματα άμυνας. Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται επίσης ότι η σύμπραξη ΝΑΤΟ - Ρωσίας «παραμένει ένα στρατηγικό συστατικό για την ασφάλεια στην ευρω-ατλαντική περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ