Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Βιβλία - δώρα για καλύτερο «μιλένιουμ»

Αγαπητοί αναγνώστες του «Ρ», εσείς που ξέρετε πως πρέπει να γράψετε στα παλαιότερα των συνήθως... παλαιών υποδημάτων σας τα «παραμύθια» των παμπόνηρων - μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση - που για να αρπάξουν το πενιχρό βαλάντιο του κοσμάκη, μιλούν περί «μιλένιουμ», για ερχομό της Χιλιετίας την Πρωτοχρονιά του 2000 (!!!), λες και ξεμάθαμε ότι τα πάντα αρχίζουν να μετριούνται όχι από το 0, αλλά από το 1. Θέλουν δε θέλουν, όμως, η νέα Χιλιετία θα αρχίσει την Πρωτοχρονιά του 2001.

Η μόνη νοήμων αντίδραση στα «παραμύθια» αυτά είναι να γιορτάσουμε το νέο χρόνο αγοράζοντας όχι εφήμερα πράγματα, αλλά για ό,τι αξίζει και ωφελεί μακροπρόθεσμα. Αλήθεια πώς θα ήταν σήμερα ο άνθρωπος χωρίς τη γνώση, την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια που προσφέρει το βιβλίο; Εννοείται το καλό επιστημονικό, πολιτικό και λογοτεχνικό βιβλίο. Σίγουρα στην κατάσταση, περίπου, του πρωτόγονου ανθρώπου. Για το βιβλίο, λοιπόν, ο λόγος αυτού του σημειώματος, με προτάσεις από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», για να επιλέξετε τα γιορτινά βιβλιοδώρα για σας και τους αγαπημένους σας. Μικρούς και μεγάλους.

ΙΔΕΕΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τα πολλά ιδεολογικού, ιστορικού και πολιτικού περιεχομένου βιβλία που έχει εκδώσει η «Σύγχρονη Εποχή» προτείνουμε δύο κλασικά και λίαν επίκαιρα έργα, τα οποία δεν έχουν καμία χρεία δικών μας επαίνων:

  • Καρλ Μαρξ «Μισθός, τιμή και κέρδος» και Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν «Παρατηρήσεις στο βιβλίο του Ν. Ι. Μπουχάριν "Η Οικονομία της μεταβατικής περιόδου"».
  • Βιβλίο που αντιμετωπίζει διαλεκτικά την Ιστορία, δηλαδή σαν κοινωνική διαδικασία και όχι σαν συρραφή τυχαίων, ασύνδετων γεγονότων, βιβλίο χρήσιμο όχι μόνο σε ειδικούς μελετητές, αλλά και σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, είναι η μελέτη του Τηλέμαχου Κ. Λουγγή «Επισκόπηση της Βυζαντινής Ιστορίας (324-1204)» (Α` τόμος).
  • Πολλά σημαντικά και αρκετά άγνωστα μέχρι τώρα στοιχεία καταγράφει και εξετάζει η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική μελέτη του Κώστα Αυγιτίδη «Η στρατιωτική επέμβαση των καπιταλιστικών χωρών ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία και η Ελλάδα (1918-1920)». Πρόκειται για βιβλίο ντοκουμέντων, αντλημένων από κρατικά και κομματικά γραφεία της Οδησσού, με πλούσια βιβλιογραφία, φωτογραφικό υλικό, χάρτες και προκηρύξεις της εποχής.
  • Ο μαχητής του ΔΣΕ, δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κυτόπουλος, βιώνοντας στιγμή τη στιγμή μια ηρωική, νικητήρια μάχη, το 1949 κατέγραψε το «Χρονικό» της. Λέμε για το συγκλονιστικού ιστορικού περιεχομένου και λογοτεχνικής γραφής βιβλίο του «Η μάχη της Νάουσας», που επανεκδόθηκε μετά από 50 χρόνια.
  • Ιστορικό, αλλά μυθιστορηματικής γραφής είναι και το βιβλίο του πολυγραφότατου Κουβανού Χουάν Κάρλος Ροδρίγες Κρουζ «Η τελευταία επιστροφή». Ο 56χρονος σήμερα συγγραφέας, ο οποίος υπήρξε ανώτατος αξιωματικός του υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας, μυθ-ιστορεί πραγματικά γεγονότα, που βίωσαν πράκτορες της Κρατικής Ασφάλειας της Κούβας διεισδύοντας στη CIA για να ανατρέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ανατροπής της Κουβανικής Επανάστασης.
  • Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικά επίκαιρο, ζωτικού ενδιαφέροντος σχετικά για το μέλλον των παιδιών μας, βιβλίο. Πρόκειται για τη μελέτη του παλαίμαχου εκπαιδευτικού Γιώργου Κ. Μωραΐτη «Ιδεολογικές και μεθοδολογικές αρχές της εργασίας στο σχολείο της πολυτεχνικής εκπαίδευσης». Ενα βιβλίο που αποκαλύπτει ότι το σχολείο «εντέλλεται» χάριν των συμφερόντων της άρχουσας τάξης να λειτουργεί σαν μηχανισμός ταξικής επιλογής και βεβαίως ταξικής χειραγώγησης των παιδιών του λαού.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  • Οσοι αγαπούν το λαϊκό τραγούδι και το είδος του που αποκαλείται ρεμπέτικο και όσοι θέλουν να μάθουν τις «ρίζες» του, ας διαβάσουν το πολύ ενδιαφέρον σε στοιχεία και ευχάριστο στην ανάγνωση βιβλίο του Κύπριου ερευνητή και μελετητή του είδους αυτού Νέαρχου Γεωργιάδη «Ο Ακρίτας που έγινε ρεμπέτης».
  • Ο μέγας - αν και δουλευτής τους για ένα κομμάτι ψωμί- των ελληνικών γραμμάτων στον αιώνα μας, ο «φτωχούλης του θεού», όπως τον έχουν αποκαλέσει, ο κυρ-Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης κατέλιπε σπουδαία διηγήματα. Τόσα πολλά μάλιστα που η ΣΕ έχει εκδώσει τρία βιβλία διηγημάτων του. Το τρίτο τιτλοφορείται «Επιλογή ΙΙΙ "Κοινωνικά διηγήματα"». Απολαύστε το.
  • Φανταστικά είναι τα πρόσωπα, αλλά αντλημένα από τη σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής αγροτιάς και εργατιάς του 19ου αιώνα. Λέμε για το μυθιστόρημα της Δόμνας Κατσαμάκη «Τα ανθρωπάκια του ιδρώτα», μυθιστόρημα - ύμνο στους αγωνιστές όλων των εποχών, που θυσιάζονται για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, τη λευτεριά και την κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Αναμνήσεις μιας ζωής, γεμάτης αγώνες για τη λευτεριά και την προκοπή του λαού μας, είναι η συλλογή διηγημάτων της Ελπίδας Τεγούλια - Τσιλιμίγκρα «Η άρνηση της υποταγής», την οποία προλογίζει ο εκπαιδευτικός Γιώργος Κ. Μωραΐτης. Βιωματική η μνήμη της διηγηματογράφου και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, «ιστορεί» λογοτεχνικά πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα.
  • Βιωματικό είναι και το μυθιστόρημα της Σοφίας Φιλίππου - Δαράκου «νήλιος». Η συγγραφέας σ' αυτό το βιβλίο της (το πρώτο) μεταπλάθει σε μυθιστόρημα την πορεία μιας οικογένειας στην ελληνική επαρχία και των παιδιών που μεγαλώνουν στις δεκαετίες του '50 και του '60 και συνειδητοποιούνται κοινωνικά.
  • Η γαλλική προλεταριακή λογοτεχνία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση της γαλλικής εργατικής τάξης τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας. Ενα μεγάλο όνομα αυτής της λογοτεχνίας ήταν ο Λουί Γκιγιού. Απόδειξη της λογοτεχνικής και βέβαια της κοινωνικής προσφοράς αυτού του συγγραφέα, το συγκινητικότατο, με όμορφα σχεδιασμένους χαρακτήρες μυθιστόρημά του «Αντζελίνα».
  • «Αναζητώντας το χαμένο γάτο» τιτλοφορείται το τελευταίο μυθιστόρημα του Βασίλη Λιόγκαρη. Ενα ανθρώπινο, τρυφερό, συγκινητικό, αλλά και χιουμοριστικό βιβλίο, με «ήρωα» -συνδετικό κρίκο των ενοίκων μιας πολυκατοικίας έναν όμορφο γάτο.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Από τα πολλά βιβλία της ΣΕ για τα παιδιά επιλέγουμε και προτείνουμε:

  • Την «Αριάδνη» της Αναστασίας Περιστεράκη - Ψυχογιού , που διηγείται τις χαρές και τις λύπες, την ήρεμη ζωή μιας εντεκάχρονης στο νησί της, τη Νάξο, και το ταξίδι της στη δαιδαλώδη Αθήνα για χάρη του πολυαγαπημένου, γλυκύτατου παππού της που είναι άρρωστος.
  • Η Γεωργία Ανεζίνη - Λεράκη έγραψε ένα πολύ όμορφο, τρυφερότατο και εξαιρετικά διδακτικό παραμύθι και η Εύα Μελά που το ζωγράφισε σελίδα τη σελίδα το έκανε κυριολεκτικά πανέμορφο. «Η περιπέτεια μιας καρδερίνας» είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο, από τα ωραιότερα βιβλία που κυκλοφορούν για παιδιά.
  • Ο Νίκος Μολυβιάτης, γνωστός από τις μελέτες του για θέματα του περιβάλλοντος, αλλά και από λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία του, χαρίζει στα παιδιά ένα ακόμα οικολογικό παραμύθι, «Το κάστρο που πέταξε». Μια ακόμα αρετή αυτού του όμορφου βιβλίου οι εικόνες της Εύας Μελά.
  • Η Αυγή Παπάκου - Λαγού έγραψε δυο ωραία παραμύθια που, με την αισθαντική εικονογράφηση της Δώρας Κεπερτή, εισάγουν τα παιδιά στην πορεία και εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και στο φαινόμενο του πολιτισμού, από την εποχή ακόμα των πρωτόγονων ανθρώπων. Τα βιβλία τιτλοφορούνται «Το λυκαυγές του Πολιτισμού» και «Η τροχιά του Πολιτισμού».

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ