Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθωώθηκε ο Δ. Αγκαβανάκης

Δικαζόταν για την ανάρτηση αντιιμπεριαλιστικού πανό στην Ακρόπολη, στις 15 Φλεβάρη του 2003

Ενα από τα τρία αντιιμπεριαλιστικά πανό, που έκαναν το γύρο του κόσμου
Ενα από τα τρία αντιιμπεριαλιστικά πανό, που έκαναν το γύρο του κόσμου
Αθωώθηκε χθες από το Γ` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στο πρόσωπο του οποίου διωκόταν η αντιιμπεριαλιστική δράση των ταξικών δυνάμεων, το κρέμασμα τριών γιγάντιων αντιπολεμικών πανό στην Ακρόπολη από εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΜΕ στις 15 Φλεβάρη 2003. Μέρα που κινητοποιήθηκαν χιλιάδες λαού ενάντια στην επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Εκείνη τη μέρα το σύμβολο του ανθρώπινου πνεύματος και του πολιτισμού, ο Ιερός Βράχος, έστειλε σαφές αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο, γεγονός που δεν μπορούσαν να ανεχθούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Η κατηγορία στήθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και η δικαστική δίωξη συνεχίστηκε επί ΝΔ, με το πρόσχημα της καταστροφής λουκέτων και της «παράνομης» εισόδου στην Ακρόπολη. Ομως, στη χθεσινή δίκη, το σαθρό κατηγορητήριο κατέρρευσε. Μάρτυρες υπεράσπισης, ο Γ. Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός, ο Στρ. Κόρακας, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και η Β. Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Και οι τρεις σημείωσαν την τεράστια απήχηση που είχε αυτή η ενέργεια.

Ο Δ. Αγκαβανάκης δήλωσε ευθύς εξαρχής: Ημουν παρών σε αυτή την ενέργεια που στόχο είχε να δείξει την ανάγκη να αντιδράσουν οι λαοί σε αυτό το βρώμικο πόλεμο. Ο συνήγορος υπεράσπισης, Θ. Θεοδωρόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ενέργεια αυτή ήταν συμβολή στην ειρήνη, ήταν σεβασμός στο περιεχόμενο του ίδιου του μνημείου.

Η εισαγγελέας Α. Σκαφίδα πρότεινε την αθώωση του Δ. Αγκαβανάκη, λέγοντας ότι οι κατηγορίες δε στέκουν. Την πρότασή της αποδέχτηκε η σύνθεση του δικαστηρίου, με την πρόεδρο Ευθ. Κοτορλού και τους πρωτοδίκες Παν. Κατσικερό και Ιωάν. Ναυπλιώτη. Μια απόφαση που αντανακλά την επιχειρηματολογία των μαρτύρων και του συνηγόρου υπεράσπισης, τα λεγόμενα του Δ. Αγκαβανάκη, τις αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις του λαού μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ