Κυριακή 10 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
Οι πλούσιοι κερδίζουν, οι φτωχοί πεινούν

Στον τομέα των τροφίμων τα τελευταία 40 χρόνια η σύγχρονη τεχνολογία πολλαπλασίασε την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Αυτό αντί να αποτελέσει παράγοντα γενικής βελτίωσης των συνθηκών ζωής των λαών, αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια που κυριαρχούν στην αγορά και καθορίζουν και τις τιμές που τους συμφέρει, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Ετσι, ενώ υπάρχει η υποδομή να παραχθούν τρόφιμα και ρουχισμός ικανά να θρέψουν και να ντύσουν διπλάσιο αριθμό ανθρώπων από όσους ζουν στη Γη, εντούτοις 1 εκατομμύριο άνθρωποι λιμοκτονούν και πάνω από 2,5 δισ. υποσιτίζονται. Κι αυτό γιατί οι ιμπεριαλιστικές χώρες, για να συγκρατήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, καταστρέφουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων.

Στη χώρα μας - υπογραμμίστηκε - η ΚΑΠ και ο ΠΟΕ, που διαμορφώθηκαν και αναθεωρήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εμπόδιζαν την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων για την παραγωγή φτηνών, ασφαλών και καλής ποιότητας τροφίμων, με αποτέλεσμα η χώρα μας από πλεονασματική σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα να γίνει ελλειμματική. Ταυτόχρονα, με τα κοινοτικά και εθνικά επενδυτικά κίνητρα προς τις ιδιωτικές βιομηχανίες τροφίμων δημιούργησαν μονοπώλια και καρτέλ σε όλους τους κλάδους των τροφίμων, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στις τιμές και στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, με άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή, με υπονόμευση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της αγροτικής παραγωγής σε μεγάλες αγροτοβιομηχανικές επιχειρήσεις, διά μέσου της χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος της μεγάλης μάζας των μικρών αγροτικών νοικοκυριών, θα έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. Θα εκτινάξει στα ύψη την ακρίβεια, θα πολλαπλασιάσει και θα κάνει κανόνα τα διατροφικά σκάνδαλα, θ' αυξήσει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας, η ανεργία θα διογκωθεί από τους χιλιάδες ξεκληρισμένους αγρότες, θα προκύψουν περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και άλλα προβλήματα με την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την ερήμωση των χωριών.

Ουσιαστικός έλεγχος των τροφίμων και αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να υπάρξει, όταν τα βασικά κριτήρια παραγωγής των τροφίμων από τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια είναι το κέρδος και ο ανταγωνισμός τους για κυριαρχία στην αγορά. Το πρόβλημα της διατροφικής αλυσίδας και της προστασίας της δημόσιας υγείας αφορά πρωτίστως το εργατικό και συνολικά το λαϊκό κίνημα, το οποίο με τους αγώνες του μπορεί να αποτρέψει ορισμένες άμεσες αρνητικές επιπτώσεις και να κάνει αποτελεσματικότερους τους ελέγχους, αν οι αγώνες του αυτοί εντάσσονται στη γενικότερη πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, όπου κριτήρια παραγωγής των τροφίμων θα είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά, υγιεινά και ποιοτικά τρόφιμα και όχι το κέρδος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ