Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Επικίνδυνες εξελίξεις» προβλέπει ο Κοστούνιτσα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Ακατάλληλη και επιζήμια» χαρακτήρισε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα την απόφαση των ΗΠΑ να υποβάλλουν προς ψήφιση το σχέδιο απόφασης για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αργότερο «μέχρι το τέλος της βδομάδας». Οπως σημείωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, η προώθηση ενός ψηφίσματος στο οποίο αντιδρούν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ιδιαίτερα επικίνδυνες εξελίξεις». Προέβλεψε, για παράδειγμα, ότι οι Κοσσοβάροι Αλβανοί θα μπορούσαν να προβούν σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της επαρχίας, επισημαίνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Σερβία «θα ακύρωνε ακαριαία την απόφαση γιατί το Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια είναι αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας».

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για τις 9 Ιούνη συνάντησή του με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, ο Κοστούνιτσα είπε ότι η συνάντηση θα βοηθήσει στην ανταλλαγή «νέων ιδεών» με στόχο την εξεύρεση «συμβιβαστικής λύσης μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Το ίδιο 24ωρο, στο Κοσσυφοπέδιο οι αρχές της διοίκησης του ΟΗΕ (UNMIK) συνέλαβαν τον επικεφαλής της μονάδας δίωξης οικονομικού εγκλήματος Τζιμ Βάσερστρομ για οικονομικές καταχρήσεις ύψους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, εισαγγελικές αρχές της UNMIK παρέπεμψαν τον Κοσσοβάρο Αλβανό, Αλμπιν Κούρτι, που ηγείται της αυτονομιστικής οργάνωσης «Αυτο-Διάθεση», με τις κατηγορίες της προτροπής και παρακίνησης σε εξέγερση κατά των αρχών και παρακώλυσης του έργου των αστυνομικών στη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσε στις αρχές Φλεβάρη κατά της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Στη διάρκεια της διαδήλωσης είχαν σκοτωθεί δύο διαδηλωτές από πυρά Ρουμάνων αστυνομικών της UNMIK.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ