Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Τη Δευτέρα η κατάθεση της «Ακρόπολις»

Τη Δευτέρα θα καταθέσουν στον εισαγγελέα εφετών Γρηγόρη Πεπόνη οι εκπρόσωποι της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης και Γιώργος Αποστολίδης, που έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της «Ακρόπολις» μέχρι το 2005.

Χτες οι υπεύθυνοι του ΤΕΑΠΟΚΑ και του Ταμείου των Φαρμακοϋπαλλήλων, που έχουν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του ύποπτου, ζήτησαν και πήραν προθεσμία για αύριο, ενώ προθεσμία για την Παρασκευή πήρε ο πρόεδρος του Ταμείου Εφημεριδοπωλών. Στο μεταξύ οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση μελετούν τις υπάρχουσες καταθέσεις οι οποίες σε αρκετά σημεία παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις.

Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν λάβει κλήσεις από τον εισαγγελέα οι εκπρόσωποι της JP Morgan, της HVP, καθώς και ο εκπρόσωπος της «North Asset Management» Γιώργος Παπαμαρκάκης, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμίες για να καταθέσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει πάνω από 50 άτομα. Προχτές κατέθεσαν ο πρώην διοικητής του ΤΕΑΔΥ, Αγάπιος Σημαιοφορίδης, που φέρεται να δηλώνει παραπλανημένος, και η διευθύντρια του Ταμείου, Παναγιώτα Καραδήμα, που είπε ότι εκτελούσε άνωθεν εντολές.

Σε εφέτη ανακριτή

Με έγγραφό του προς τη διοίκηση του Εφετείου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργος Κολιοκώστας ζητά τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, προκειμένου η υπόθεση των ομολόγων να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή. Οπως αναφέρει στο έγγραφό του «η ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή κρίνεται απαραίτητη λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, αλλά και επειδή προκύπτουν περισσότερο από επαρκείς ενδείξεις για την απαγγελία κατηγοριών σχετικών με τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φοροδιαφυγής και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης».

Κατατέθηκαν στη Βουλή έγγραφα για τα ομόλογα

Εφτά κείμενα από συμβάσεις ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και σε Τράπεζες για την έκδοση ομολόγων δανεισμού του κράτους κατέθεσε χτες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας. Οπως προκύπτει από τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2005 και το 2006, το ύψος του ποσού που δανείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε ένα δισ. πεντακόσια τριάντα εκατομμύρια ευρώ (1.530.000.000). Το ομόλογα είναι 15ετούς και 20ετούς διάρκειας και σε αυτά περιγράφονται και τα επιτόκια του δανεισμού.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την κατάθεση των εγγράφων αυτών απαντάει στο αίτημα για τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν στην έκδοση των περίφημων ομολόγων. Ωστόσο, από τα έγγραφα που κατατέθηκαν δεν προκύπτει η πορεία των ομολόγων αυτών, εάν δηλαδή μεταπουλήθηκαν, σε ποιους τελικά κατέληξαν και σε ποια τιμή. Αναφέρεται -και μάλιστα μόνο στα αγγλικά- απλώς η ημερομηνία έκδοσης, η διάρκειά τους και το επιτόκιο δανεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ