Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Της Ρωμιοσύνης και του κόσμου

Στον Γιάννη Ρίτσο είναι αφιερωμένη η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, την Παρασκευή (9μ.μ.), στο γήπεδο του Απόλλωνα

«Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε μια μεγάλη καλλιτεχνική ποιητική φυσιογνωμία - από τα στολίδια του ελληνισμού, της παγκόσμιας ποίησης. Είναι ένα σημείο αναφοράς για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, για όσους διαπνέονται από ανθρωπισμό και αξίες», λέει ο Χρήστος Λεοντής, με αφορμή την εκδήλωση - αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 8 Ιούνη, στις 9.00 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη.

«Το έργο του έχει μείνει ανεξίτηλο και για τις μελλούμενες γενιές, έτσι όπως έχει μείνει το έργο των μεγάλων ποιητών της ανθρωπότητας, του Ομήρου, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, του Αισχύλου», αναφέρει ο Χρήστος Λεοντής. Στην εκδήλωση - φόρο τιμής στον ποιητή που μας δίδαξε πως ο δημιουργικός, ο αγωνιστικός και ο ανθρώπινος δρόμος είναι αδιαίρετος - θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Παραμερίζουμε Ποιητή για να περάσεις» - διαδρομή στη δημιουργική και αγωνιστική πορεία του με αναφορές σε σταθμούς της ζωής και του έργου του. Θ' ακολουθήσει συναυλία με μελοποιημένα ποιήματά του από τους Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστο Λεοντή, Θάνο Μικρούτσικο, Μάριο Τόκα. Στο αφιέρωμα που, με απόλυτο σεβασμό προβάλλει τις πηγές της έμπνευσής του, το μεγαλείο του έργου του και τις κορυφαίες στιγμές της μελοποιημένης του ποίησης θα τραγουδήσουν η Μαρία Φαραντούρη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Γιάννης Λάρδης και η Αθηνά Δημητρακοπούλου. Θα συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Κατερίνα Χιωτίνη και Αλεξία Γαβρίλη. Η μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση είναι του Στέφανου Ψαραδάκου.

Θ' ακουστούν τραγούδια από συγκλονιστικούς κύκλους όπως τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη», τα «Λιανοτράγουδα», το «Καπνισμένο Τσουκάλι», την «Πικραμένη μου γενιά» κ.ά. Ο Χρήστος Λεοντής, που μελοποίησε το εξαιρετικό «Καπνισμένο Τσουκάλι» λέει για τον ποιητή: «Στην προσωπική μου περίπτωση έχει παίξει σπουδαιότατο ρόλο στο να διαμορφώσω μιαν αντίληψη για τη χρησιμοποίηση της ποίησης στο τραγούδι και μάλιστα στο λαϊκό τραγούδι. Η βοήθειά του υπήρξε μοναδική σε μια περίοδο της ζωής μου όπου μαζί με το λαό προσπαθούσα να εκφράσω τα αισθήματά μου, την αγωνία μου και τον αγώνα μου. Αυτό το στήριγμα το βρήκα στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και συγκεκριμένα στο "Καπνισμένο Τσουκάλι". Τον ευγνωμονώ».

Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα κατά τόπους γραφεία τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ