Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρόσβαση για όλους στο Βυζαντινό Μουσείο

Από εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Βυζαντινό Μουσείο
Από εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Βυζαντινό Μουσείο
Την πρώτη απτική διαδρομή για επισκέπτες με προβλήματα όρασης παρουσίασε χτες το Βυζαντινό Μουσείο.

Η διαδρομή σχεδιάστηκε από το μουσείο, σε συνεργασία με το «Φάρο Τυφλών της Ελλάδος» και το «Μουσείο Αφής». Συγκροτείται από δέκα αυθεντικά αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, τα οποία οι επισκέπτες με προβλήματα όρασης μπορούν να αγγίξουν. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται γυναικεία και ανδρική ανάγλυφη μορφή, από σαρκοφάγο του 3ου αι., μαρμάρινο θωράκιο του 5ου αι., κτιστός τάφος του 6ου αι., μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα με την Παναγία Βρεφοκρατούσα του 12ου αι. κ.ά. Η διαδρομή υποστηρίζεται από λεζάντες στη γραφή Μπράιγ και ακουστική περιγραφή των αντικειμένων. Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη εφαρμογή σε ελληνικό αρχαιολογικό μουσείο, η οποία αποτελεί μια μόνιμη πρόταση για την υποστήριξη της επίσκεψης στο Βυζαντινό Μουσείο ατόμων με προβλήματα όρασης.

Το Βυζαντινό Μουσείο, εκτός από το σχεδιασμό της απτικής διαδρομής, πραγματοποίησε επεμβάσεις βελτίωσης της πρόσβασης στο μουσείο για άτομα με κινητικά προβλήματα και σχεδίασε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα διαφορετικών κατηγοριών επισκεπτών (ομάδες ΑμεΑ, διαπολιτισμικές ομάδες) κ.ά.

Η διαδρομή εντάσσεται σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο με τίτλο «Πολιτιστική κληρονομιά για όλους: ξεπερνούμε τα εμπόδια, δημιουργούμε εμπειρίες», στις 14-15/6 στο Βυζαντινό Μουσείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ