Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΡΗΤΗΣ
Εκποιείται η περιουσία του Συνεταιρισμού Αρχανών

Υποψήφιος αγοραστής ο Δήμος της πόλης με τον Δ. Αρναουτάκη (ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχος) σε ρόλο ...μεσάζοντα!

Της ανταποκρίτριάς μας.--

Ενα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρχανών, στο Ηράκλειο Κρήτης, αφού πλέον εκποιεί την ακίνητη περιουσία του - με πρόσχημα την κάλυψη των χρεών του - με αγοραστή το δήμο της πόλης και ...ιδιότυπο «μεσάζοντα» τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στ. Αρναουτάκη. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής έκτασης 18,5 στρεμμάτων στην «καρδιά» του Δήμου Αρχανών, που διατηρούσε ο Συνεταιρισμός και τώρα, έπειτα από την άρση της υποθήκης στην οποία προέβη η Αγροτική Τράπεζα, θα πουληθεί στο Δήμο, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΣΥΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Α.Σ. Αρχανών, εδώ και μήνες, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην εκποίηση της περιουσίας του, λόγω των μεγάλων χρεών προς την ΑΤΕ, αλλά και τρίτους. Χρέη που προκάλεσε και συσσώρευσε η συνολική αντιαγροτική πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΕΕ, αλλά και πιο πρόσφατα, με το νόμο περί συνένωσης των συνεταιριστικών οργανώσεων που ψήφισε το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ. Ρίχνοντας έτσι, την «ταφόπλακα» στους συνεταιρισμούς, οδηγώντας τους να εκποιήσουν την περιουσία τους, να απολύσουν εργαζόμενους και τελικά πολλοί απ' αυτούς να βάλουν «λουκέτο».

Η αγοραπωλησία αυτή, βέβαια, ούτε προσωρινά δε φαίνεται να ανακουφίζει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρχανών, ο οποίος θα παραμείνει με υψηλά χρέη σε κράτος, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους, παραγωγούς και ιδιώτες. Ωστόσο, η εξαγορά των κεντρικών εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού μέσω κοινοτικού προγράμματος πίστωσης ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, αξιοποιείται τόσο από τον Δήμαρχο Αρχανών, Δ. Φραγκουλάκη, όσο και τον προαναφερόμενο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχο Αρχανών Στ. Αρναουτάκη, για την προσωπική τους προβολή και εμφάνισή τους ως «σωτήρων» του Συνεταιρισμού.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Αρχανών του ΚΚΕ τονίζει ότι οι δήθεν σωτήριες λύσεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια παράσταση που δίνεται για λίγο πριν το οριστικό κλείσιμο του Συνεταιρισμού. Το πρόβλημα, όπως τονίζει η ανακοίνωση, απορρέει από την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΣΥΝ που στηρίζει αυτές τις πολιτικές.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είτε είναι κυβέρνηση είτε είναι αντιπολίτευση αυτά προωθούν. Τα αντιλαϊκά και αντιαγροτικά μέτρα. Καμιά εμπιστοσύνη στο Συνασπισμό. Ολοι μαζί συμφωνούν και υπερασπίζονται τη γραμμή του κεφαλαίου και της ΕΕ». Καταλήγοντας, η ΚΟΒ Αρχανών του ΚΚΕ, καλεί τους αγρότες «να τους γυρίσουν την πλάτη. Να αποδυναμώσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στις επικείμενες εθνικές εκλογές, ενισχύοντας και δυναμώνοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ