Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Ανησυχούν» οι περιφερειακοί σταθμοί

Στα «μαλακά» και με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας εξέφρασαν την ανησυχία τους χτες για το μέλλον των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της περιφέρειας οι εκπρόσωποι της Τηλεόρασης Ελληνικής Περιφέρειας (ΤΕΠ) στην ημερίδα που διοργάνωσε με θέμα «Πρόσφορο νομικό πλαίσιο για αδειοδότηση και βιώσιμη λειτουργία ποιοτικών ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στην περιφέρεια». Να σημειωθεί ότι η δεύτερη εκ των Ενώσεων, η Ενωση Περιφερειακών Καναλιών (ΕΠΕΚ), δε συμμετείχε στην ημερίδα αν και είχε προσκληθεί, επειδή ως γνωστόν υπάρχουν μεταξύ των δύο Ενώσεων αντιπαραθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, κοινή πεποίθηση τόσο των διοργανωτών όσο και των συμμετεχόντων ήταν ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι θολό και άναρχο, ότι υπάρχει έλλειψη νομοθετικών ρυθμίσεων που αφήνει ασύδοτο το χώρο και ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπει «τάξη» σ' αυτή την κατάσταση.

Η πρόεδρος της ΤΕΠ Β. Παπαφιλίππου εξέφρασε την ανησυχία όλων των σταθμών της Περιφέρειας για το αποτέλεσμα που θα προέλθει από την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση, επισημαίνοντας την κατάργηση των τοπικών καναλιών και τη μοριοδότηση που θα ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις. Αναφέρθηκε στο πότε θα εκπέμψουν ψηφιακά οι σταθμοί της περιφέρειας μιας και δεν έχουν άδειες «από υπαιτιότητα βέβαια της πολιτείας και μόνο». Σημείωσε, δε, ότι για άλλη μια φορά οι πανελλήνιας εμβέλειας σταθμοί πριμοδοτούνται με το σχέδιο νόμου και προωθούνται πλεονεκτικά και άνισα έναντι της περιφέρειας και των Μέσων της, τα οποία «οδηγούνται σε μαρασμό και κλείσιμο».

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κατατεθεί προς ψήφιση το σχέδιο νόμου, έκανε λόγο για μια ακόμη φορά στην «ιδιότυπη ομηρία» και την «αναρχία» που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά και στην ανάγκη η χώρα μας να εναρμονιστεί πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης αναφέρθηκε μεν στη χρησιμότητα των περιφερειακών σταθμών, αλλά επισήμανε ότι οι σταθμοί δεν έχουν δομή και «πολλές φορές πέφτουν σε παραπτώματα». Σημείωσε, δε, ότι σοβαρές είναι οι ευθύνες όσων χρησιμοποιούν τις συχνότητες, που είναι δημόσιο αγαθό, για «προσωπικές επιδιώξεις», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να θεσπίσει ένα «νομοθέτημα σαφές και απλό» για να βοηθηθεί το ΕΣΡ να βγάζει τις αποφάσεις του.

Τέθηκε, επίσης, στην ημερίδα από τους ομιλητές το θέμα των συχνοτήτων και η ευθύνη που υπάρχει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη μη καθιέρωση του τρόπου, αλλά και των κανόνων που θα διανεμηθούν. Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι πρέπει εκ νέου να σχεδιαστεί ο χάρτης των ραδιοσυχνοτήτων, με σκοπό την απελευθέρωση του φάσματος που θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή της ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ η καταγραφή της υπάρχουσας αναλογικής κατάστασης θα δημιουργήσει τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων. Σημειώθηκε, δε, ότι η περίοδος συνύπαρξης της αναλογικής και της ψηφιακής τηλεόρασης θα επιφέρει σωρεία προβλημάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφιακά απ' τον «Χορτιάτη»(2012-12-13 00:00:00.0)
Μεταβατικό ψηφιακό ...τοπίο(2008-08-26 00:00:00.0)
Δικομματικός καυγάς για την ψηφιακή τηλεόραση(2008-08-06 00:00:00.0)
Νομοθεσία «μίας χρήσεως»(2005-05-26 00:00:00.0)
Συνέδριο περιφερειακής τηλεόρασης(2000-05-26 00:00:00.0)
Πανέτοιμοι οι καναλάρχες, ολιγωρεί η κυβέρνηση(1998-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ