Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Κόντρες γύρω από την τροπολογία για τις μονιμοποιήσεις

Η κόντρα γύρω από τις ρυθμίσεις της τροπολογίας για τις μονιμοποιήσεις των εκτάκτων και εποχιακών υπαλλήλων του δημοσίου, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ήταν αυτή που κυριάρχησε χτες στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη Δημόσια Διοίκηση στη Βουλή.

Επί της ουσίας η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αποδέχτηκε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με τον ν.2190 (νόμος Πεπονή), ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Τζανής υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να μονιμοποιηθούν όλοι οι εποχιακοί και συμβασιούχοι του δημοσίου αφού αριθμούν περί τους 120 χιλιάδες, προσθέτοντας ότι και οι δήμοι έχουν αντίρρηση σε κάτι τέτοιο, ενώ επισήμανε ότι με την τροπολογία προσλαμβάνονται όσοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει ποιος το αποφασίζει αυτό. Σήμερα, ύστερα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, θα διενεργηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Παρακάμψεις...

Αποκαλυπτική ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις που εκφράζονται με την τροπολογία για τους εκτάκτους του δημοσίου ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, που προκάλεσε και την αντίδραση του υφυπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Τζανή.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «είχαμε καταγγείλει το νόμο 2527 ότι παρέκαμψε το νόμο Πεπονή στο συγκεκριμένο σημείο για κάποιες θυγατρικές εταιρίες τραπεζών και ορισμένες άλλες. Και τώρα το επεκτείνετε και για το προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και δημοσίου δικαίου εφόσον δεν εμποδίζεται από το κράτος. Ενώ ήταν κάμποσες χιλιάδες, με τον ν.2527 προσθέτετε πολλαπλάσιο αριθμό αυτών που ξεφεύγουν από τα κριτήρια - δε λέω από το ΑΣΕΠ, υψηλή εποπτεία του ΑΣΕΠ θα υπάρχει - που έβαζε ο 2190».

Τον ισχυρισμό του βουλευτή του ΚΚΕ επιβεβαίωσε ουσιαστικά με παρέμβασή του ο υφυπουργός Λεωνίδας Τζανής, λέγοντας πως «με τη συγκεκριμένη τροπολογία που φέρνουμε δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά στην ήδη ισχύουσα διαδικασία που έχει καθιερώσει ο ν.2527 να προσθέτουμε δυο τρεις φορείς ακόμη». «Ομάδες φορέων», τον διόρθωσε ο Αντώνης Σκυλλάκος, για να λάβει την ανταπάντηση του υφυπουργού: «Προσθέτουμε κάποιους φορείς ακόμη. Να σας το πω έτσι»!

Σχολιάζοντας ουσιαστικά τους στόχους της τροπολογίας για τους εκτάκτους του δημοσίου, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως «ορισμένες χιλιάδες θα τακτοποιηθούν. Τι γίνεται όμως με ένα σωρό κόσμο που καλύπτει πάγιες ανάγκες και τα χρονικά όρια δεν του επιτρέπουν να προσληφθεί έτσι όπως τα βάζετε;». Πρόσθεσε ότι «είναι εργαζόμενοι που προσλήφθησαν ως έκτακτοι και γιατί να συμπληρώσουν 24 μήνες και όχι 16 ή 12 μήνες αν καλύπτουν πάγιες ανάγκες; Είναι μεγάλη η ευθύνη σας που αφήνετε χιλιάδες κόσμο απέξω. Αφήνετε τον δημόσιο τομέα απέξω και το χειρότερο είναι ότι αυτός που παίρνει την απόφαση ότι υπάρχουν πάγιες ανάγκες θα το κάνει κατά την κρίση του».

Ποια δημοκρατία;

Αναφορικά με την τροπολογία για το πειθαρχικό δίκαιο στον δημόσιο τομέα που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ζήτησε την απόσυρσή της, τονίζοντας ότι δεν έχει καν ακουστεί γι' αυτήν η γνώμη της ΑΔΕΔΥ. Η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει τη σύσταση δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου στο υπουργείο Εσωτερικών, με 7 μέλη εκ των οποίων τα 6 μόνιμης απασχόλησης, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Από την πλευρά των εργαζομένων θα προτείνονται δυο μέλη με βαθμό διευθυντή από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα καταργούνται τα πειθαρχικά συμβούλια κατά υπηρεσία.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντώνης Σκυλλάκος «σας ενοχλούν τα πειθαρχικά συμβούλια τα δευτεροβάθμια κατά υπουργείο που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η υπηρεσία, έχουν καλύτερη γνώμη. Τα συγκεντρώνετε όλα σε ένα, που είναι ελεγχόμενο, για να κατευθύνει εκεί που θέλετε τις τιμωρίες, τις ποινές, τις παρεμβάσεις σας». Παράλληλα, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο κατάθεσης της τροπολογίας, τόνισε: «Είναι δημοκρατική συμπεριφορά τέτοιες τροπολογίες να έρχονται στο μέσον του νομοσχεδίου;».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, χτες ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της τροπολογίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να διακρίνετε τους δημοσίους υπαλλήλους σε πατρικίους και πληβείους, ευνοούμενους και παρίες. Είναι αντισυνταγματικό και άηθες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ