Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Eτοιμάζουν τα «Ολυμπιακά» ... χαράτσια

Ακόμα και τα διόδια στις εισόδους της πόλης σκέφτεται η κυβέρνηση ως ένα πιθανό έσοδο ενόψει 2004...
Ακόμα και τα διόδια στις εισόδους της πόλης σκέφτεται η κυβέρνηση ως ένα πιθανό έσοδο ενόψει 2004...
Εναν υπέρογκο λογαριασμό με εντολή πληρωμής από τον εργαζόμενο ελληνικό λαό, ετοιμάζει η κυβέρνηση Σημίτη, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το κόστος της υπόθεσης «2004» παραμένει - και θα παραμένει για πολύ καιρό ακόμα - άγνωστο.

Μέχρι στιγμής, το μόνο που υπάρχει είναι κάποιες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», που προβλέπουν ότι το συνολικό κόστος για τη δημιουργία έργων υποδομής, την οργάνωση και τέλεση των Αγώνων θα ξεπεράσει τα 2 τρισ. δρχ. Ομως, το ποσό αυτό αποτελεί τη χαμηλότερη δυνατή εκτίμηση αν αναλογιστεί κανείς ότι στις δύο προηγούμενες Ολυμπιάδες, στην Ατλάντα και το Σίδνεϊ, το τελικό κόστος των Αγώνων υπερέβη κατά 70% και 45%, αντίστοιχα, τον αρχικό προϋπολογισμό! Ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης και υπηρεσιακοί παράγοντες υπουργείων θεωρούν ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι «απρόβλεπτο».

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση, οι κρατικές δαπάνες, θα φτάσουν το 1,3 τρισ. δρχ. Ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004» εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 620 δισ. δρχ. Αν σε αυτά προσθέσουμε το έργο του Ολυμπιακού Χωριού, το Ιππικό Κέντρο, τον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο και το Πολυδύναμο Κέντρο στο Φάληρο (δε συμπεριλαμβάνονται σε κανέναν από τους δύο προϋπολογισμούς), συνολικού κόστους 250 δισ. δρχ. - σύμφωνα πάντα με τις επίσημες εκτιμήσεις - τότε ο χαμηλότερος δυνατός λογαριασμός θα φτάσει τα 2,17 τρισ. δρχ.

Το υπέρογκο κόστος για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού θα «φορτωθούν» οι εργαζόμενοι δικαιούχοι του ΟΕΚ

«Αθήνα 2004»

Το υπέρογκο κόστος για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού θα «φορτωθούν» οι εργαζόμενοι δικαιούχοι του ΟΕΚ
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν διαμορφωθεί ο τελικός προϋπολογισμός των κρατικών δαπανών που ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση, οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων υπουργείων για τα έργα και το κόστος τους, που εστάλησαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, έφταναν συνολικά τα 2,3 τρισ. δρχ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μετά από την εξέταση των προτάσεων παρουσίασε το ποσό του 1,3 τρισ. δρχ. Αλλωστε, μέχρι το 2004 υπάρχει καιρός να φτάσει και να ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 τρισ. δρχ.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον περιβόητο Φάκελο Διεκδίκησης, στον οποίο υπήρχε η πρόβλεψη ότι οι κρατικές δαπάνες θα φτάσουν τα 500 δισ. δρχ. (με σημερινή ισοτιμία δραχμής - δολαρίου). Ποσό που σήμερα έχει υπερδιπλασιαστεί...

Ανεξέλεγκτο το κόστος

Το έδαφος για περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος κατασκευής των Ολυμπιακών έργων ετοίμασε την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης. Οι φράσεις που χρησιμοποίησε όπως: «άλματα και έντονοι ρυθμοί» για την «ανάκτηση χαμένου εδάφους», παραπέμπουν σε ικανοποίηση όποιων οικονομικών αξιώσεων προβάλλουν οι κατασκευαστές των έργων. Τα φημολογούμενα πριμ που θα δοθούν στους εργολάβους για να κατασκευάσουν έγκαιρα τα Ολυμπιακά αθλητικά έργα, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις, θα εκτοξεύσουν τον τελικό λογαριασμό στα ύψη και θα ξεπεράσει κατά πολύ τις σημερινές εκτιμήσεις.

Τα περισσότερα από τα Ολυμπιακά έργα - αθλητικά και μη - θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Οι επενδυτές που θα αναλάβουν την εκτέλεση των έργων θα εκμεταλλευτούν και τα έργα για πολλές δεκαετίες. Ο,τι ακριβώς ισχύει με πολλά από τα μεγάλα έργα, όπως είναι το αεροδρόμιο των Σπάτων και η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου. Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση του αεροδρομίου, η γερμανική εταιρεία «Χόκτιφ» που ανέλαβε την κατασκευή του έργου, συμμετείχε στο κόστος με ποσοστό 9%.

Ολυμπιακός φόρος και κουλοχέρηδες

Τα μόνα έσοδα που προβλέπεται να υπάρξουν είναι εκείνα που είναι καταγραμμένα στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της «Αθήνα 2004 ΑΕ». Δηλαδή, τα 620 δισ. δρχ. (δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι τόσα, αλλά λιγότερα) που αναμένεται να καλύψουν τα έξοδα της εταιρίας για την οργάνωση και τέλεση των Αγώνων. Το ποσό του 1,3 τρισ. δρχ. (ή όσο παραπάνω φτάσει τελικά) που αντιστοιχεί στις κρατικές δαπάνες, θα πρέπει να καλυφθεί από άλλους πόρους.

Ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το υπέρογκο αυτό κόστος; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το 25% των εξόδων θα καλυφθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τα διαρθρωτικά ταμεία. Το υπόλοιπο 75% και οι δεδομένες υπερβάσεις των προϋπολογισμών θα καλυφθεί από το Δημόσιο, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Αλλωστε, όπως είχε αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα έργα θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ως γνωστόν, η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων δεν αποτελεί επιλέξιμο έργο για να χρηματοδοτηθεί από τα κοινοτικά προγράμματα. Ετσι, οι επιπλέον πόροι θα αναζητηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από την ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών (ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ κ.ά.). Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση μετοχοποίησης του 15% του ΟΠΑΠ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται από την κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, η επιβολή ενός είδους Ολυμπιακού φόρου σε προϊόντα που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα (προϊόντα που φέρουν το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων).

Στο μεταξύ, φουντώνουν οι φημολογίες ότι οι «κουλοχέρηδες» επανέρχονται! Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε παρέμβει και είχε ακυρώσει το διαγωνισμό. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνισή τους να συνοδευτεί με πρόσχημα την ανάγκη εύρεσης πόρων για την Ολυμπιάδα. Σημειώνεται ότι ο φάκελος διεκδίκησης προέβλεπε ένα ποσό της τάξης των 70 δισ. δρχ. από τις εισπράξεις των «κουλοχέρηδων» να πάνε στα ταμεία της «Αθήνα 2004» για τις ανάγκες των Αγώνων.

Ακόμα και η καθιέρωση διοδίων στις βασικές πύλες εισόδους της πόλης (Κηφισίας, Μεσογείων, Βουλιαγμένης, Ιερά οδός κ.ά.) έχει προταθεί από ομάδα μελετητών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (τη μελέτη ανέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ), με πρόσχημα βέβαια την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας!

Οπως και να 'χει, πάντως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να μετακυλήσει το κόστος, άμεσα ή έμμεσα, στο λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τώρα τη «νέα ΟΝΕ», όπως βάφτισε την Ολυμπιάδα ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος.

Δωράκια στους επιχειρηματίες

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει το δυσβάσταχτο κόστος της Ολυμπιάδας στο λαό, χαρίζει στην κυριολεξία, δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους που εμπλέκονται στην κατασκευή των Ολυμπιακών Εργων.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κυβέρνηση «χάρισε» το ποσό του 1 δισ. δρχ. ετησίως, από τα έσοδα του ιπποδρομιακού στοιχήματος (στα δημόσια ταμεία έμπαιναν κάθε χρόνο 2 δισ. δρχ. από τα έσοδα του στοιχήματος), στον ανάδοχο του έργου που συμπεριλαμβάνει:

  • την κατασκευή με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης των Ιπποδρόμων σε Αθήνα (Μαρκόπουλο) και Θεσσαλονίκη
  • το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, και
  • το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο στο Φάληρο.

Παράλληλα, ο ανάδοχος - με βάση το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Οργανισμός Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) - θα αναλάβει τη διεξαγωγή και εκμετάλλευση του Ιπποδρομικού στοιχήματος για 25 χρόνια! Τα προϋπολογιζόμενα έσοδά του θα έφταναν τα 500 δισ. δρχ. Ομως, η κυβέρνηση φέρθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρα και χάρισε επιπλέον 1 δισ. δρχ. το χρόνο! Την ίδια στιγμή, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, έχει αποτέλεσμα την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Είναι θέμα προτεραιοτήτων...

Το κόστος του...«πάρτι»

Ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004» αναμένεται να αλλάξει πολλές φορές μέχρι την τέλεση των Αγώνων. Αφορά μόνο την οργάνωση και τέλεση των αγώνων (σ.σ. το πάρτι όπως είχε πει στο «Ρ» στέλεχος της «Αθήνα 2004»). Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο περιπτώσεις, στους Αγώνες της Ατλάντα και του Σίδνεϊ, το τελικό κόστος των Αγώνων υπερέβη κατά 70% και 45%, αντίστοιχα, τον αρχικό προϋπολογισμό των φακέλων διεκδίκησης! Και σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ελλειμματικός, τη διαφορά θα πληρώσει ο μοναδικός μέτοχος της εταιρίας που είναι το δημόσιο. Και πάλι δηλαδή ο ελληνικός λαός.

Τα περισσότερα έσοδα του προϋπολογισμού της «Αθήνα 2004» αναμένονται από τον τομέα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (730 εκατ. δολάρια - 270 δισ. δρχ.), τις χορηγίες (434 εκατ. δολάρια - 160 δισ. δρχ.), την πώληση εισιτηρίων (190 εκατ. δολ. - 70 δισ. δρχ.), ενώ η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου φτάνει τα 235 εκατ. δολάρια (86 δισ. δρχ.). Σε ό,τι αφορά τα έξοδα, τα περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν στον τομέα της τεχνολογίας, δηλαδή συστήματα πληροφορικής, χρονομέτρησης και ενημέρωσης Τύπου (332 εκατ. δολάρια - 122 δισ. δρχ.) και τις υπηρεσίες Αγώνων (189 εκατ. δολ. - 70 δισ. δρχ.), τις βασικές απαιτήσεις, δηλαδή, ανθρώπινοι πόροι, περιβαλλοντικά προγράμματα, σχεδιασμός, διαμόρφωση ολυμπιακών εγκαταστάσεων κ.ά. (283 εκατ. δολ. - 104 δισ. δρχ.), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (174 εκατ. δολ. - 64 δισ. δρχ.) και τις διοικητικές υπηρεσίες (108 εκατ. δολ. - 40 δισ. δρχ.).


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ