Κυριακή 3 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΗΓΗΜΑ
Βιογραφικό Του Χοσέ Λουίς Γκονσάλες

Ο Χοσέ Λουίς Γκονσάλες (1926 - 1996) γεννήθηκε στο Πουέρτο Ρίκο, όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. Ασχολήθηκε με όλα τα λογοτεχνικά είδη (δοκίμιο, λογοτεχνική κριτική, μεταφράσεις, διηγήματα και Νουβέλες).

Μεγάλη ήταν η συμβολή του στην ανανέωση του διηγήματος στη χώρα του. Τα διηγήματά του προσφέρουν όψεις πολύ βαθιές για την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας και των ανθρώπων του Πουέρτο Ρίκο. Η ημιαποικιακή κατάσταση της κοινωνίας και των ανθρώπων του Πουέρτο Ρίκο. Ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός της «Μητρόπολης» και η απώλεια της εθνικής ταυτότητας είναι τα κυρίαρχα θέματα που τον απασχολούν.

Δηλωμένος μαρξιστής και στρατευμένος διανοούμενος ο Γκονσάλες διατήρησε πάντα ενωμένες την καλλιτεχνική με την πολιτική δραστηριότητα. Στο Μεξικό όπου κατέφυγε διωκόμενος για τις πολιτικές του θέσεις δήλωνε «Είμαι συγγραφέας Πορτορικανός, ένας Πανεπιστημιακός Μεξικάνος και πάνω απ' όλα ένας σοσιαλιστής».

Στο μικρό διήγημά του «Στο βάθος της πηγής υπάρχει ένας Νεγρούλης» με τρόπο λιτό και περιεκτικό περιγράφει τη ζωή των νέγρων που εξαναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τη γη τους και να εγκατασταθούν στην πόλη ανάμεσα στις ελώδεις λάσπες των πηγών.

Ο μικρός Μελωδία χαμογελάει στην ίδια του την εικόνα πιστεύοντας ότι βρήκε ένα σύντροφο που δεν έχει. Το ίδιο του το όνομα είναι συμβολικό. Η Μελωδία, η τρυφερότητα, η αθωότητα είναι αδύνατα σ' έναν κόσμο που κυριαρχεί η εκμετάλλευση και η αδικία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι καταδικασμένοι. Το τέλος του μικρού είναι μοιραίο....


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ