Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Οι ιδιωτικές επενδύσεις επιδεινώνουν το Ενεργειακό

Εκδήλωση - συζήτηση στα Αντίκυρα διοργάνωσε η Αχτιδική Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ

Πλήθος εργαζόμενοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων και άλλοι τοπικοί παράγοντες, παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε στα Αντίκυρα Βοιωτίας η Αχτιδική Επιτροπή Λιβαδειάς του ΚΚΕ παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Τις θέσεις της ΚΟ παρουσίασε ο Γιάννης Κόλλιας, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου και Νομαρχιακός Σύμβουλος, ενώ παρέμβαση έκανε και η Φλώρα Παπαδέδε εργαζόμενη της ΔΕΗ, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Επίσης, παρεμβάσεις έκαναν και πολλοί ακόμα εργαζόμενοι και τοπικοί παράγοντες.

Στην ομιλία του, ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στο ρόλο του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου σχετικά με το ενεργειακό, επισήμανε: «Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης οι ιδιωτικοί όμιλοι επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν με γνώμονα το μέγιστο κέρδος τους. Σε αυτήν τη βάση διαπραγματεύονται με τις κυβερνήσεις και επιταχύνουν ή καθυστερούν τις επενδύσεις αναλόγως. Χαρακτηριστικό είναι, τόνισε, και το παράδειγμα και της επενδυτικής πρότασης του ομίλου Endesia - Μυτιληναίου για εγκατάσταση τριών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο νομό Βοιωτίας, σε μια περιοχή που λειτουργούν ήδη οι ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδας.

Ετσι, συμπλήρωσε, αποτελεί αυταπάτη, αν όχι απάτη, η θέση ότι ένα μονοπώλιο σαν τον Ομιλο Μυτιληναίου, μπορεί να δράσει σαν ευεργέτης της τοπικής κοινωνίας της Βοιωτίας, αν διαμορφωθεί το κατάλληλο τεχνοκρατικά πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Σχετικά με τον όμιλο Μυτιληναίου, διευκρίνισε, βρίσκεται ήδη μια πανίσχυρη συμμαχία ιταλικών, γαλλικών και ισπανικών μονοπωλίων, όπως η Enel, η Alstom και η Endesa που δρουν στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών όχι μόνο σ' ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στη Λατινική Αμερική. Οι συγκεκριμένοι όμιλοι δεν είναι βέβαια φιλανθρωπικά ιδρύματα. Με κριτήριο το κέρδος επιλέγουν να συγκεντρώσουν τη ρυπογόνα δραστηριότητα τριών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και μιας από τις ρυπογόνες μεγάλες βιομηχανίες στην ίδια περιοχή με πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Μπροστά σε αυτό το κέρδος, θεωρούνται ασήμαντες λεπτομέρειες η προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, των ορεινών όγκων του Ελικώνα, της κτηνοτροφίας, της αγροτικής δραστηριότητας.

Στην παρέμβασή του επισήμανε ακόμη το φιλοεργοδοτικό ρόλο του κράτους και των πολιτικών δυνάμεων που υποκλίνονται, για να καταλήξει στο «διά ταύτα» που προτείνει το ΚΚΕ. Πως για τη συνδυασμένη ικανοποίηση των αναγκών του λαού πρέπει οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα να αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους να ανήκει σε έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής οικονομίας.

Αυτός ο τρόπος παραγωγής και λειτουργίας της οικονομίας απαιτεί ριζικές ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας και στο χαρακτήρα της ιδιοκτησίας, τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ