Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση και αποκέντρωση

Με 24ωρη απεργία απαιτούν οι εκπαιδευτικοί την απόσυρση της κυβερνητικής τροπολογίας

Με 24ωρη απεργία και πορεία προς τη Βουλή την Πέμπτη 24 Μάη, απαντούν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να λειτουργήσουν ευρέως τμήματα νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων και των ιδιωτικών σχολείων. Τη μέρα εκείνη αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας όπου περιλαμβάνεται η τροπολογία που διασπά και ουσιαστικά εκχωρεί την προσχολική αγωγή στους δήμους.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους δασκάλους και νηπιαγωγούς στην κινητοποίηση, έχοντας επισημάνει ότι η κυβέρνηση «προωθεί, από τη μια την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους σχολάρχες να λειτουργούν περισσότερα των δύο τμημάτων νηπιαγωγείου, που όριζε ο νόμος μέχρι σήμερα μέσα στους παιδικούς σταθμούς τους και από την άλλη ξεκινά, μετά το πέρασμα των παιδικών σταθμών στους δήμους (που ολοκληρώθηκε το 2001), την εφαρμογή της λεγόμενης αποκέντρωσης με την ένταξη σταδιακά και των νηπιαγωγείων στην ΤΑ».

Στο πλαίσιο του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, όπου συζητήθηκε και πάρθηκε η απόφαση για την κινητοποίηση, η ΔΑΚΕ προσπάθησε να υποβαθμίσει την κυβερνητική ρύθμιση και διαφώνησε με την κινητοποίηση, ενώ η ΠΑΣΚΕ αποσυνδέει τη συγκεκριμένη εξέλιξη από την πολιτική της αποκέντρωσης που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται σήμερα.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που αποκάλυψε εγκαίρως τις ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική ιδιωτικοποίησης και αποκέντρωσης της εκπαίδευσης, διεκδικεί:

  • Δίχρονη δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε Δημόσια Νηπιαγωγεία με προοπτική την Ενιαία προσχολική αγωγή και στη συνέχεια το Ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο.
  • ΟΧΙ στη σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. ΝΑΙ στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των νηπίων σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας.
  • Κατάργηση της Ευέλικτης Ζώνης και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
  • Μείωση των νηπίων σε 15 ανά νηπιαγωγό. Μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών από νέα επετηρίδα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
  • Κατάργηση της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Κατάργηση των νόμων 2218 και 2240/1994 για την «αποκέντρωση» της εκπαίδευσης.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
Οι γονείς

Απόσυρση της τροπολογίας ζητάει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), επιδιώκοντας άμεσο συντονισμό δράσης γονιών και εκπαιδευτικών για να εμποδίσουν την παράδοση της προσχολικής αγωγής στους ιδιώτες, να απαιτήσουν την ίδρυση νηπιαγωγείων με βάση τις ανάγκες (να δεσμευτούν οικόπεδα για να κτιστούν κατάλληλα κτίρια και προσωρινά να ενοικιαστούν κτίρια), να εγγραφούν όλα τα προνήπια και νήπια που θα προσέλθουν και να προσλάβει άμεσα το ΥΠΕΠΘ νηπιαγωγούς για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.

Παράλληλα, η ΑΣΓΜΕ διεκδικεί δίχρονη δωρεάν υποχρεωτική και αποκλειστικά δημόσια προσχολική αγωγή, στην προοπτική της ενιαίας προσχολικής αγωγής με όλα τα υποστηρικτικά μέτρα που απαιτούνται για να λειτουργήσει τέτοιου τύπου «εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ