Κυριακή 20 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολόκληρη πολιτεία πολυεθνικών στο Δέλτα Φαλήρου

«Η παραλία του Φαλήρου δίνεται με ρυθμούς όλο και πιο γρήγορους στο μεγάλο κεφάλαιο για να συνεχίσει το ...θεάρεστο έργο του». Η δήλωση του Αλέξη Παπαϊωάννου, δημοτικού συμβούλου Π. Φαλήρου με τη «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση», στον «Ρ», σκιαγραφεί με ακρίβεια την πραγματικότητα:

  • Ριζάρειος: Στο χώρο υπάρχουν ήδη 3 κτίρια - μεγαθήρια. Τα δύο ανήκουν στην Εκκλησία, που ήταν και ιδιοκτήτρια του οικοπέδου, στα οποία στεγάζονται γραφεία εταιρειών, πολυκαταστήματα και παγοδρόμιο. Το τρίτο, ιδιοκτησίας του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, ο οποίος ήταν και ο αντιπαροχέας, προορίζεται για διάφορες εμπορικές χρήσεις και δραστηριότητες εταιρειών
  • Μαρίνα Φλοίσβου: Ιδιοκτησίας Λάτση και Στέγκου. Τη διαχείριση την έχει η «Lamda Development», συμφερόντων Λάτση. Σ' ένα τμήμα της λειτουργεί ο Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος, ενώ σε όλη τη μαρίνα γίνεται ελλιμενισμός γιοτ. Κατά μήκος της θάλασσας κατασκευάστηκαν πρόσφατα δεκάδες καταστήματα που θα προσφέρουν υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες των θαλαμηγών (εστιατόρια, ναυτιλιακά καταστήματα, επώνυμα καταστήματα ρούχων, καφετερίες, τράπεζες, κλπ.)
  • Μαρίνα ΣΕΦ: Προκηρύχθηκε διαγωνισμός στις αρχές του χρόνου και παραχωρείται από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης για 30 χρόνια εκμετάλλευσης.

«Ολα αυτά με τη συμφωνία της διοίκησης του δήμου (ΝΔ), με ...αντίτιμο τα 56 στρέμματα που του παραχωρήθηκαν και παραμένουν προς αξιοποίηση στο μέλλον. Πώς; Μένει ακόμα αδιευκρίνιστο», τονίζει ο Αλ. Παπαϊωάννου. Πράγματι, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους κατοίκους δόθηκε στο δήμο μια μικρή έκταση, ό,τι έμεινε δηλαδή από το «φαγοπότι» των επιχειρηματιών.

Συνεδριακό κέντρο το «κλειστό» του Φαλήρου

Αλλο ένα Ολυμπιακό Ακίνητο στην ...υπηρεσία του κεφαλαίου, τη στιγμή που μεγάλη «πληγή» για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού αποτελεί η έλλειψη ελεύθερων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Το κλειστό του Φαλήρου (πρώην γήπεδο του τάε κβον ντο) θα μετασκευαστεί σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο της Αθήνας, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών). Το δημόσιο θα δαπανήσει (ξανά) τα χρήματα του ελληνικού λαού, γύρω στα 57 εκατ. ευρώ, τα οποία - λέει - θα επιστραφούν στα δημόσια ταμεία χάρη στα συνέδρια που θα προσελκύσει το έργο στην Αθήνα...

Μήπως αυτά τα χρήματα (από τα έσοδα των συνεδρίων) σκοπεύει το κράτος να τα δαπανήσει σε όφελος του ελληνικού λαού και για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού; Εύλογο το ερώτημα, καθώς όποτε πρόκειται για φιλολαϊκά έργα το δημόσιο ταμείο είναι ...μείον, αλλά χρήματα πάντα υπάρχουν για «δωράκια» ύψους 57 εκατ. ευρώ στους επιχειρηματίες.

Ελεύθεροι χώροι και πολιτισμός στο κεφάλαιο...

Μια ολόκληρη περιοχή - «φιλέτο», 200 στρεμμάτων, του πρώην Φαληρικού Ιπποδρόμου, που θα μπορούσε να είναι πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής, εκχωρείται σε εφοπλιστικό όμιλο για τα μεγαλεπήβολα... «πολιτιστικά» σχέδιά του. Στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», πέρα από τα 30 στρέμματα που θα καταλαμβάνουν η Λυρική και η Βιβλιοθήκη και τα 120 στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου, εκχωρούνται ουσιαστικά δύο μεγάλοι κρατικοί Οργανισμοί, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή, με το πρόσχημα ότι το Ιδρυμα θα ανεγείρει τα νέα κτίριά τους. Με την προϋπόθεση, βεβαίως, της παραχώρησης των 150 στρεμμάτων του Φαληρικού Δέλτα, που έχει χαρακτηριστεί αστικό πράσινο και ελεύθερος χώρος, καθώς και το ότι οι δύο οργανισμοί θα φέρουν πλέον τη βούλα του μεγαλοεφοπλιστή...

Αλλά ούτε ο χώρος που φιλοξένησε το μπιτς βόλεϊ θα παραδοθεί στον ελληνικό λαό. Ηδη έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός για παραχώρηση του χώρου σε ιδιώτες, για να κατασκευάσουν εκεί την «παραλιακή» εκδοχή του Λυκαβηττού. Μια κεντρική σκηνή, στην οποία θα διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις, με «τσουχτερά» για τους εργαζόμενους και τη νεολαία εισιτήρια.

Ακριβώς δίπλα, στη μαρίνα του Δέλτα Φαλήρου, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο έχει ήδη παραχωρηθεί από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας για να φιλοξενεί τους ιστιοπλοϊκούς ομίλους και τα σκάφη τους. «Πρόκειται για ένα δήθεν ναυταθλητικό κέντρο», σχολίασε ο Βασίλης Δημόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας με τη «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα». «Ηδη ελλιμενίζονται εκεί περίπου 400 γιοτ πολυτελείας».

...«Ψίχουλα» στο λαό «για τα μάτια»!

«Μπάζωσαν με τσιμέντο τη θάλασσα, στερούν το θαλασσινό αέρα και τη θάλασσα από το λαό. Τριακόσια είκοσι στρέμματα παραλίας στον πρώην Ιππόδρομο τα επιχωμάτωσαν και τη μετέτρεψαν σε στεριά με τόνους τσιμέντου. Η Καλλιθέα δεν επικοινωνεί πια με τη θάλασσα! Καταγγέλλουμε και την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση που μέσω της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ με πρότυπο την Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, παραχωρούν τους χώρους για κάθε είδους εμπορική χρήση», υπογραμμίζει στον «Ρ» ο Βασίλης Δημόπουλος.

«Για τα μάτια του κόσμου», παραχωρήθηκαν και λίγα εναπομείναντα στρέμματα στο Δήμο Καλλιθέας. Συγκεκριμένα παραχωρείται έκταση μόλις 28 στρεμμάτων για να γίνουν εκεί γήπεδο ποδοσφαίρου, ανοιχτό κολυμβητήριο, δημοτικό αναψυκτήριο και παιδότοπος, καθώς και κτίρια 1.500 τ.μ., δίπλα από την εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ, αφού πρώτα το «φιλέτο» παραχωρήθηκε σε ιδιώτες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι πολιτικές του κέρδους εμπόδιο στα οφέλη του αθλητισμού(2022-07-23 00:00:00.0)
Μετατρέπονται σε «φιλέτα» για τις μπίζνες του κεφαλαίου(2010-12-24 00:00:00.0)
Τη μετατρέπουν σε «φιλέτο» για το μεγάλο κεφάλαιο(2010-09-05 00:00:00.0)
Παραλία για μεγάλες μπίζνες(2008-06-29 00:00:00.0)
Τα «φιλέτα» και ο «κατιμάς»...(2007-02-18 00:00:00.0)
Ολα στο σφυρί(2005-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ