Παρασκευή 18 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Στόχος ο διπλασιασμός των κερδών στην πενταετία

Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης του 1 δισ. ευρώ επιδιώκουν τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) - περίπου τα διπλάσια από σήμερα - για το 2011, την ίδια ώρα που απλώνουν τις δραστηριότητές τους σε όλο και περισσότερες χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, μετά από Κύπρο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο). Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται να επεκταθούν ακόμη περισσότερο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως ανέφερε χτες ο διευθύνων σύμβουλος Π. Καβουλάκος, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, στόχος της διοίκησης είναι η δημιουργία μονάδων συνολικής παραγωγικής ισχύος 1.000-1.500 MW είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλη εταιρεία.

Ο λόγος που εκδηλώνεται αυτό το ενδιαφέρον, από την ίδια διοίκηση που στις αρχές του 2006 δήλωνε ότι τα ΕΛΠΕ εξαναγκάστηκαν για πολιτικούς λόγους να επενδύσουν στην ηλεκτροπαραγωγή και ότι ίσως να ήταν σκόπιμο να την εγκαταλείψουν λόγω των οικονομικών ζημιών, είναι ότι από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της νέας μονάδας τους, ισχύος 430 MW στη Θεσσαλονίκη, είχαν σημαντικά κέρδη 31 εκατ. ευρώ προ φόρων, τόκων κλπ., με πωλήσεις 145 εκατ. ευρώ, μαζί με την εισαγωγική - εξαγωγική δραστηριότητα.

Τα ...ανέλπιστα κέρδη προκύπτουν από τους επαχθείς για τους λαούς και ...«ευτυχείς» για μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο όρους που επιβάλλουν η ΕΕ και στην Ελλάδα η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση συνολικά της ενεργειακής αγοράς και ειδικά της ηλεκτροπαραγωγής. Από την άλλη πλευρά, τα ΕΛΠΕ αποκόμισαν το 2006 καθαρά κέρδη εκατοντάδων εκατ. ευρώ με «έξυπνες» επιχειρηματικές κινήσεις, αλλά βασικά τη διαρκώς αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Ο πρόεδρος του ομίλου Τ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι ενδέχεται να δραστηριοποιηθεί και στο φυσικό αέριο μόλις ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ