Παρασκευή 18 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», από την ομάδα «Omicron 2»
«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», από την ομάδα «Omicron 2»
Τους σολωμικούς «Ελεύθερους Πολιορκημένους» θα παρουσιάσει, στη Ρωμαϊκή Αγορά (26/5, 9.30 μ.μ.), η ομάδα «Omicron 2», σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Η παράσταση - δρώμενο, που εντάσσεται στο γιορτασμό του έτους Σολωμού, δεν εικονογραφεί, αφήνει την ποίηση να μιλήσει. Με φόντο τις πέτρες του αρχαίου μνημείου και σκηνικό ένα σύγχρονο γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, οκτώ ηθοποιοί εκφέρουν (με μικρόφωνα και τηλεβόα), στα ελληνικά και ιταλικά, τα τρία σχεδιάσματα και τις σημειώσεις του Σολωμού, χωρίς συναισθηματικές ή ιδεολογικές κατευθύνσεις. Παίζουν: Μαριάνθη Σοντάκη, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Αντωνιάδης, Νικολίνα Μουαίμη, Φωτεινή Τιμοθέου, Εφη Ρευματά, Ρένα Κυπριώτη, Αφροδίτη Ευαγγελάτου. Το «μουσικό μοτίβο» της παράστασης συμπληρώνουν ήχοι της φύσης (λιμνοθάλασσα), του κόσμου (κραυγές, ψίθυροι και η σιωπή).

Το Πρώτο σχεδίασμα, αποδίδει ηχογραφημένα ο Μίκης Θεοδωράκης. Στο Δεύτερο σχεδίασμα, με τις πολιορκούμενες γυναίκες, ακούγεται ηχογραφημένα ένα μικρό απόσπασμα από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος», με τη φωνή της Ασπασίας Παπαθανασίου. Στο Τρίτο σχεδίασμα, όλα τα πρόσωπα της έμπνευσης του Σολωμού, που κρύβουν μέσα τους τον ίδιο, κάθονται σ' ένα δείπνο ψυχών, για τη συνείδηση του χρέους και τον ηρωικό θάνατο.

Συντελεστές της παράστασης είναι οι: Πλάτων Ανδριτσάκης (μουσική), Δήμητρα Πετροπούλου (δραματουργική συνεργασία), Μαρκέλλα Μανωλιάδη (κίνηση), Γκαμπριέλα Νόιμαν - Αλεξάνδρα Σιάφκου (κοστούμια), Σπύρος Κάρδαρης (φωτισμοί), Μαίρη Σαραντάρη (video art), Λουκάς Χατζής (ήχοι), Τάκης Διαμαντόπουλος (φωτογραφίες).

Πληροφορίες: Ρωμαϊκή Αγορά, Αέρηδες, Πλάκα, τηλ. 210.3466.410, 6977.247.279.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ