Τρίτη 15 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αμεση παρέμβαση για την αποφυλάκιση του φοιτητή
  • Συνάντηση αντιπροσωπείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ
  • Την άμεση αποφυλάκισή του ζητούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας

Την παρέμβαση του ΚΚΕ, με το αίτημα της άμεσης αποφυλάκισης του 19χρονου φοιτητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ζήτησε αντιπροσωπεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνάντηση που έγινε το περασμένο Σάββατο με αντιπροσωπεία της ΚΟΘ. Το ΚΚΕ απάντησε θετικά για άμεση παρέμβαση στη Βουλή με σχετικό αίτημα προς τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο φοιτητής συνελήφθη το Σάββατο 5 Μάη γύρω στις 7 το πρωί κοντά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ γυρνούσε από πάρτι. Είχαν προηγηθεί επεισόδια με κουκουλοφόρους 2 με 3 ώρες νωρίτερα. Αφορμή στάθηκαν τα πράσινα παπούτσια που φορούσε και τα οποία - σύμφωνα με ισχυρισμούς της αστυνομίας - έμοιαζαν με τα παπούτσια ενός από τους «κουκουλοφόρους». Ο φοιτητής παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές Αυλώνα.

Η αντιπροσωπεία του ΑΠΘ, αποτελούμενη από τον εκπρόσωπο της Πρυτανείας Στ. Πανά και τρεις φοιτητές - μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, παρέδωσε στην αντιπροσωπεία της ΚΟΘ στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο φοιτητής δεν είχε καμία σχέση με τους «κουκουλοφόρους». Ο ένας από τους δικηγόρους της υπόθεσης, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, ενημέρωσε ότι η υπεράσπιση του φοιτητή έχει κάνει προσφυγή κατά του εντάλματος σύλληψης προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών από το οποίο ζητά να συνεδριάσει άμεσα. Η σύλληψη του φοιτητή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από φοιτητικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς της πόλης.

«Να αποφυλακιστεί άμεσα»

Την άμεση αποφυλάκιση του φοιτητή ζήτησαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Παρουσίασαν βίντεο που αποδεικνύει ότι ο νεαρός δε συμμετείχε στα επεισόδια για τα οποία τον κατηγορούν οι αστυνομικές αρχές. Η κράτησή του χαρακτηρίστηκε σκευωρία, ενώ καταγγέλθηκε ότι συμφοιτητές του παρενοχλούνται από ασφαλίτες, που τους σταματούν στο δρόμο, τους τηλεφωνούν στο σπίτι ή τους καλούν στο Τμήμα για «φιλική συζήτηση».

Εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ο λέκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Δ. Καλτσώνης περιέγραψε το θεσμικό πλαίσιο που έστησαν ΕΕ και κυβερνήσεις, προκειμένου να ποινικοποιούνται οι λαϊκοί αγώνες και τόνισε ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα. Αλλωστε, πρόσφατα είχαμε την καταδίκη από εφετείο δύο αγωνιστών της ειρήνης που αντιτάχθηκαν παλαιότερα σε επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη σε σχολείο του Αιγάλεω.

Εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων», ο Α. Βρεττός τόνισε ότι καθώς στην ΕΕ γίνεται προσπάθεια ξηλώματος της ιστορικής μνήμης και σπίλωσης των αγώνων, όπως έγινε πρόσφατα στο Ταλίν της Εσθονίας με τον «Μπρούντζινο Αλιόσα», είναι επόμενο να περιστέλλονται οι ελευθερίες και να απειλούνται όποιοι αντιστέκονται στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ