Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Κουσνέρ απαγορεύει την είσοδο σε Σέρβους αξιωματούχους...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, διέταξε χτες το ΝΑΤΟ να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο τεσσάρων Σέρβων αξιωματούχων, θεωρώντας τους «πιθανή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, το νόμο και την τάξη».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της διοίκησης του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Σούζαν Μανουέλ, οι τέσσερις Σέρβοι αξιωματούχοι είναι ο Ζιβοράντ Ιγκιτς, επικεφαλής του τομέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ντραγκουτίν Μάρκβοτις και ο Ντραγκουτίν Μιλοβάνοβιτς, και οι δύο ανώτερα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος και τέλος ο Νόβακ Μπζέλιτς, διευθυντής του χυτηρίου σιδήρου στο Ζβετσάν του Κοσσυφοπεδίου. Η Μανουέλ πρόσθεσε πως ο Κουσνέρ ζήτησε την απαγόρευση εισόδου των τεσσάρων Σέρβων στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα μέχρις ότου καταλαγιάσει η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά την πρόσφατη επιχείρηση ανδρών της «ΚΦΟΡ» που οδήγησε στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Λίγη ώρα προ των ανακοινώσεων της εκπροσώπου της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ένας στρατιώτης της «ΚΦΟΡ», από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πυροβόλησε και σκότωσε έναν 54χρονο Κοσσοβάρο Αλβανό και τραυμάτισε το 21χρονο γιο του, επειδή, όπως υποστήριξε ο στρατιώτης, οι δύο «επέδειξαν ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά» σε φυλάκιο της πολυεθνικής δύναμης που βρισκόταν μόλις πέντε χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Συνελήφθη ο διοικητής του «UCPMB»;

ΝΑΤΟικός αξιωματούχος ανακοίνωσε χτες πως δυνάμεις της «ΚΦΟΡ» συνέλαβαν νωρίς το πρωί τέσσερις Κοσσοβάρους Αλβανούς ως ύποπτους για την πρόσφατη υπόθεση απαγωγής δύο Σέρβων. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως και οι τέσσερις άνδρες «είναι μέλη της ένοπλης αυτονομιστικής ομάδας "UCPMB" («Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μέντεβο και Μπουγένοβατς»), κάτι που διαπιστώθηκε μετά από έρευνα που διενεργήθηκε στα αρχεία της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Κόσσοβο, Καμπ Μπόντστιλ»... Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων φέρουν να είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες ο Σεφκέτ Μουσλιού, διοικητής του «UCPMB», της οργάνωσης - παρακλάδι του «ΟΥΤΣΕΚΑ», που διεκδικεί την...«απελευθέρωση» της σερβικής κοιλάδας στο Πρέσεβο. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν είχε επιβεβαιωθεί έως νωρίς χτες το απόγευμα από επίσημες πηγές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ