Κυριακή 13 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
«Ετος διαφορετικότητας»!...

Απηύδησα! Η συνεχής αναφορά και συζήτηση σε οποιοδήποτε μέσο σε όλα τα επίπεδα του λόγου, απ' τον πολιτικό ως τον παρεΐστικο, υλοποιεί και προβάλλει το αξίωμα της λειτουργίας των ΜΜΕ, που είναι «τα πρόσωπα είναι τα μέσα». Ετος Σολωμού. Επέτειος θανάτου του Γκάτσου μόλις χτες. 9η Μαΐου. Σε λίγο πλησιάζουν επέτειοι φριχτές και συνάμα μεγαλειώδεις. Τα ...πρόσωπα των ημερών θα έρθουν σαν γιγάντιες αρπαχτικές νυχτερίδες μέρα μεσημέρι, πρωί πρωί και θα σκεπάσουν κάθε όνομα που προσωποποιεί ένα έργο, το οποίο άντεξε στο χρόνο.

Η τηλεαγέλη μεγάλωσε. Ομογενοποιήθηκε. Πήρε την ...αγορά στα χέρια της κι αποθεώνεται ως επιλογή νυχθημερόν. Ηρθε το «ευρωπαϊκό έτος διαφορετικότητας», το 2007. Και η μαζική έκφρασή του ήταν τα σούργελα, τα φτερά και τα πούπουλα του γιουροβιζιονιστικού πανηγυριού. Η επίδραση των ΜΜΕ στην κουλτούρα υποτιμήθηκε και υποτιμάται ακόμα πολιτικά, αντιμετωπίζεται ερασιτεχνικά, σύντροφοι, ως κίνδυνος, σε εποχές διαστροφικού επαγγελματισμού των ασκούντων την.

Η μιντιοκρατία τρέμει τους ποιητές και τους προλέγοντες τα μελλούμενα ικανούς. Τους δολοφονεί κάθε μέρα στενεύοντας ουρανό και γη στον κορσέ μιας επιδεικτικής καθημερινότητας ικανής να κλέψει ακόμα και το κλάμα του νεογέννητου μωρού. Η δε αντίσταση, ακόμα κι απ' την πιο προωθημένη αριστερή σκέψη, στραγγαλίζεται από την καταγγελτική προτροπή για αποχή.

Το σκουπίδι φέρνει χρήμα. Μυρίζει. Παράγεται με υπερβιομηχανική διαδικασία και παραδίδεται στο σπίτι σε λαμπερή συσκευασία. Μείναμε πίσω. Επικίνδυνα. Η εκλαΐκευση υψηλών εντολών έγινε στο λόγο μας μονοτονία. Με απεριποίητα σπαθιά δεν αντιμετωπίζεται το κοφτήρι των Λέκτερ.

Χρειαζόμαστε μια μαζική πρόταση καλλιτεχνικής και πνευματικής αναγέννησης. Μια έκφραση της ανάγκης που εκφράζεται σ' όλη τη μάζα των πολιτών για κάτι «καλύτερο απ' αυτά που βλέπουμε κι ακούμε» στο παγκόσμιο μπορντέλο της αγοράς.

Το σχολείο λοβοτομεί. Το πανεπιστήμιο μαντρώνει. Η εξιδανικευμένη ατομικότητα αποδυναμώνει. Πού θα βρει τροφή το αγχωμένο και αγκυλωμένο στη ...φυσική καθημερινότητα μυαλό του εργαζόμενου, για να ορθωθεί κοιτώντας προς ελευθερία μεριά; Ποιο κοινό, ποια μάζα που «ξεσκάει» στο θηριοτροφείο της Αννίτας με θεατές μαθητές σχολείων αντέχει να σκεφτεί όταν δυο παλαβοί μ' ένα κρανίο ανά χείρας κάνουν τον Αμλετ φάρσα;

Ανάσα. Αυτήν πρέπει ν' αφουγκραστούμε και να βρούμε και να εκφράσουμε για να μην πεταχτούμε στον αόρατο τεράστιο Καιάδα του κάλλους και της ανθρώπινης μαγείας που στήθηκε επικοινωνιακά για να υποδουλώσει πολιτικά τις μάζες.

Ετος διαφορετικότητας. Ευρώπη 2007. Σαρκοζί στη Γαλλία. Ξήλωμα του Αλιόσα στην Εσθονία. Ανοδος των κουκουλοφόρων στις φοιτητικές εκλογές, στα ελληνικά νεανικά δρώμενα. Στη σκιά του δυστυχισμένου στρας η διαφυγή απ' την απελπισία θεσμοθετεί την ασχήμια της ευρωομοιογένειας σαν πρέσα που εξατμίζει κάθε ανάταση πνεύματος.

Μήπως ήρθε η ώρα για πολιτισμό κατεβασμένο στους δρόμους; αναρωτιέμαι. Μήπως, λέει, πάει η «Αμοργός» στο Πέραμα και η «Κίχλη» στη Λάρισα; Μήπως κουβαλήσουμε τους στίχους και τις νότες στις πλάτες μας στο νταμάρι των εξαθλιωμένων; Τα χωράφια των μυαλών ξεραίνονται και πριν από την εκτροπή, μαζί με την εκτροπή του Αχελώου, θαρρώ σύντροφοι πως πρέπει να φέρουμε - έστω χορεύοντας, έστω πεθαίνοντας - τη βροχή του πολιτισμού που μας αξίζει. Ακου έτος διαφορετικότητας...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ