Σάββατο 12 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο

Καμιά φορά η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο» κάνει μια εξαίρεση και αντί για βιβλίο παρουσιάζει περιοδικό, εφόσον το αξίζει. Ετσι, αύριο Κυριακή 12.00 με 1.00 λίγο μετά τις μεσημεριανές ειδήσεις στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM» θα παρουσιάσει το τεύχος 27 της τρίμηνης επιθεώρησης εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας «Θέματα Παιδείας», που κυκλοφόρησε πρόσφατα με, ως συνήθως, ένα πολύ πλούσιο θεματικό υλικό.

Το θέμα της Παιδείας με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος «άναψε» το φετινό χειμώνα. Η θεματολογία του παρόντος τεύχους αντανακλά αυτή τη διαπάλη. Αναλύει, όμως, και άλλα θέματα διαχρονικά.

Από τα σοβαρότερα είναι η μαθητική διαρροή, η οποία στην Ελλάδα ξεκινάει πολύ νωρίς, από το Δημοτικό Σχολείο ήδη. Αλλα θέματα για τα οποία μπορείτε να μάθετε πολλά στο τεύχος αυτό είναι η δήθεν γενοκτονία των Ελληνοποντίων από τη σοβιετική εξουσία. Στη μνήμη του Χάρη Σακελλαρίου δημοσιεύεται η ανέκδοτη μελέτη του για το παιδί ως αντικείμενο εκμετάλλευσης στην παιδική λογοτεχνία. Πέρα από τα τρέχοντα εκπαιδευτικά ζητήματα περιλαμβάνεται και το τρίτο μέρος της σειράς εμπεριστατωμένων αναλύσεων των νέων σχολικών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία αυτή τη φορά του βιβλίου ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Πρόκειται για το βιβλίο που ξεσήκωσε το μεγαλύτερο κύμα αγανάκτησης και κριτικής.

Το περιοδικό αυτό αποτελεί ένα σημαντικό θεωρητικό όπλο όχι μόνο για εκπαιδευτικούς, αλλά και για γονείς και μαθητές. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου.

Αντιφασιστική Νίκη

Στην Αντιφασιστική Νίκη θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1 με 3 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Η φωτογραφία της νικηφόρας Κόκκινης Σημαίας της ΕΣΣΔ στον τρούλο τον Ράιχσταγκ και τα αγάλματα των Σοβιετικών στρατιωτών είναι οι εφιάλτες των καπιταλιστών. Για να τους ξορκίσουν, έχουν επιστρατεύσει όλους τους «ειδικούς τους»: «Ιστορικούς», «νομοθέτες», «δημοσιογράφους» και «συγγραφείς»...

Με αντικομμουνιστικά ψηφίσματα και «μεταφορές» αγαλμάτων, με αιματοκυλίσματα και συλλήψεις επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Βιάζοντας τη μνήμη των λαών, νομίζουν ότι θα «προλάβουν» τους «σεισμούς που μέλλονται για να 'ρθουν».

Ολοι οι όρκοι στη «δημοκρατία» τους, ακυρώνονται από τις παρελάσεις των φασιστών, που οι ίδιοι ανέχονται και ενθαρρύνουν, στις «νέες» χώρες της «Ευρωπαϊκής Ενωσής» τους.

Η γραφίδα κανενός «ιστορικού» τους δε θα μπορέσει να σκεπάσει τις ευθύνες της τάξης τους στη δημιουργία του φασιστικού τέρατος.

Οσες φορές και να ανακηρύξουν την 9η του Μάη «Ημέρα της Ευρώπης», δε θα μπορέσουν να σταματήσουν τους λαούς να υποκλίνονται στα εκατομμύρια των νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα, στους παρτιζάνους, στα εκατομμύρια των παιδιών της χώρας του επαναστατικού Οχτώβρη, που σήκωσαν το κύριο βάρος του πολέμου και τσάκισαν το φασιστικό τέρας.

Αλλά, κυρίως, τίποτα δε θα σβήσει την ελπίδα και την προοπτική του σοσιαλιστικού μέλλοντος που γράφει, στον ορίζοντα των άγριων καιρών μας, ο κυματισμός της Κόκκινης Σημαίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ