Κυριακή 13 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η αλήθεια εργαλείο για τη διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης του λαού

Χαιρετισμός της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και η διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος»

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 1ου επιστημονικού συνεδρίου με θέμα ?η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και η διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος? που διοργανώνει ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς ?ο Προμηθέας?. Το συνέδριο, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής και πραγματοποιείται θέατρο ?Μελίνα Μερκούρη?, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Στο συνέδριο, συμμετέχουν με εισηγήσεις τους 23 ειδικοί επιστήμονες, ιστορικοί και δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και οι: Παρίσης Αγγελίδης, δημοσιογράφος, Κώστας Αυγητίδης, Ιστορικός ? Συγγραφέας, Αναστάσης Γκίκας, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών ? ιστορικός, Νίκος Παπαγεωργάκης, ιστορικός, Γιώργος Τεμεκενίδης, ιστορικός ? φιλόλογος, Γιώργος Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, βουλευτής του ΚΚΕ.

Χαιρετισμό στο συνέδριο εστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που έχει ως εξής:

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Χαιρετίζω τις εργασίες του Συνεδρίου σας εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Τα θέματα που θα σας απασχολήσουν είναι πολύ σημαντικά και πιστεύουμε χρήσιμα για όλους.

Επισημαίνω ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένας μαζικός λαϊκός φορέας, όπως ο σύλλογός σας, διοργανώνει Επιστημονικό Συμπόσιο. Επιβεβαιώνεται ότι η μελέτη και η γνώση της Ιστορίας δεν είναι μόνο των ειδικών θέμα και αρμοδιότητα, είναι - ή πρέπει να γίνει - και των εργαζομένων.

Σε μια εποχή που η Ιστορία όλο και περισσότερο γίνεται αντικείμενο αποδόμησης, αναθεώρησης και διαστρέβλωσης, η παραγωγή επιστημονικής γνώσης πτυχών της ιστορίας των λαών αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα αναδεικνύεται όσο ποτέ η ανάγκη για ιστοριογραφικές προσεγγίσεις του παρελθόντος που να θεμελιώνονται σε επιστημονικές μεθόδους, σε αναλυτικές και κριτικές βάσεις. Για έρευνες που να στηρίζονται σε αντικειμενικές πηγές και αρχειακά δεδομένα και όχι στην επιλεκτική, μερική και αποσπασματική αξιοποίηση «στοιχείων» με σκοπό τη σύνθεση μιας ιστορικής πραγματικότητας «κομμένης και ραμμένης» στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Επιτρέψτε να επαναλάβω ότι η αλήθεια αποτελεί εργαλείο για το λαό, για τη διαμόρφωση της ιστορικής του συνείδησης, για τη δημιουργία συμπερασμάτων χρήσιμων τόσο για το παρελθόν, όσο και για το παρόν, μα κυρίως για το μέλλον.

Ευχόμαστε λοιπόν κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, προσβλέποντας σε μια παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση.

11 Μαΐου 2007

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις επιμορφωτικές ανάγκες(18/6/2021)
Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους ή των λαϊκών αναγκών;(8/12/2018)
Χαιρετισμός στο 3ο Επιστημονικό Διεθνές Συνέδριο για τους Σαρακατσαναίους(8/3/2016)
Μήνυμα της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γεωργίας(23/12/2014)
Ξεκίνησε το συνέδριο για τη γενοκτονία των Ποντίων(12/5/2007)
Θα παραμείνουμε διεθνιστές(28/12/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org