Σάββατο 12 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΉΜΑΤΑ
Ρόδια... του 7ου αι. π.Χ.

Η τεφροδόχος του Αργους
Η τεφροδόχος του Αργους
Σπάνιο εύρημα αποκάλυψε σωστική ανασκαφή στο Αργος. Πρόκειται για χάλκινη τεφροδόχο των ύστερων γεωμετρικών έως πρώιμων αρχαϊκών χρόνων (αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.). Στο εσωτερικό του δοχείου βρέθηκαν τέφρα, λιγοστά οστά, κατάλοιπα υφάσματος και καρποί ροδιάς. Η διατήρηση οργανικών υλών είναι εξαιρετικά σπάνια και σε συνδυασμό με την παλαιότητά τους, τα καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα και τα αρχαιότερα οργανικά κατάλοιπα της περιοχής.

Αποκαλύφθηκαν, επίσης, οκτώ κιβωτιόσχημοι τάφοι και δύο πίθοι (8ου - 7ου αιώνα π.Χ.), σε σωστική ανασκαφή σε γνωστό αρχαίο νεκροταφείο νότια της Αρνισσας, πολύ κοντά στην όχθη της Βεγορίτιδας. Οι τάφοι είναι κατασκευασμένοι με σχιστόπλακες. Σ' αυτούς είχαν ενταφιαστεί νεαρά άτομα, συνοδεία ποικίλων κτερισμάτων: Σιδερένιες λόγχες, μαχαίρια, μαχαιρίδια, διπλές χάλκινες περόνες, χάλκινα και σιδερένια βραχιόλια, πήλινα αγγεία, πρόχοι, αμφορίσκοι κ.ά. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι στην περιοχή και ότι ίσως περιλαμβάνονται σε ταφικό τύμβο. Βρέθηκαν και δύο τμήματα ενεπίγραφων επιτύμβιων ρωμαϊκών βωμών.

Τέλος, με εργασίες επισκευής κτιρίου στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, αποκαλύφθηκε τμήμα μεσαιωνικής εκκλησίας, καλυμμένο με καμάρα, που πιθανότατα ανήκε σε μεγαλύτερο κτίσμα, ως κεραία ναού σε σχήμα ελεύθερου σταυρού, είτε ως προσθήκη ταφικού ή άλλου χαρακτήρα μνημείου. Διερευνήθηκε το βόρειο τμήμα του ναϋδρίου, όπου εντοπίστηκαν κατάλοιπα τοιχογραφημένου διακόσμου, με τρεις ολόσωμες μορφές, δεξιά και αριστερά σε θύρα φραγμένη από πωρόλιθους και σπαράγματα τοιχογραφιών που απεικονίζουν ενδύματα και διακοσμητικά μοτίβα. Οι τοιχογραφίες καθαρίστηκαν και στερεώθηκαν, ενώ η έρευνα επεκτάθηκε στο νότιο τμήμα του ακινήτου και συνεχίζεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.815 χρόνια «μαζί»...(14/2/2015)
Καταχώσεις και «μαξιμαλισμοί»(24/3/2011)
Σημαντικές αρχαιότητες στην Κεφαλλονιά(5/4/2007)
Αρχαιολογικά ευρήματα(30/11/2005)
Ευρήματα και προβληματισμοί(11/12/2003)
Αρχαία Αλος στην Εθνική Οδό(12/11/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org