Κυριακή 6 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΗ 15ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΕΔΥΕ
Ισχυρό διεθνές αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο

Το μπλοκ της ΕΕΔΥΕ στην πρόσφατη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Το μπλοκ της ΕΕΔΥΕ στην πρόσφατη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση του 15ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια στις 21 και 22 του Απρίλη 2007.

Στην απόφαση διαπιστώνονται τα ακόλουθα:

Α. Ο ελληνικός λαός, η ανθρωπότητα ολόκληρη, βιώνουν την κλιμακούμενη, αχαλίνωτη επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Οι απειλές και προετοιμασίες νέων πολέμων, σε βάρος του Ιράν, της Συρίας, της ΛΔ της Κορέας, της Κούβας, της Βενεζουέλας και άλλων χωρών εντείνονται, ενώ οι ωμές παρεμβάσεις των δυνάμεων αυτών στα εσωτερικά άλλων κρατών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Προτεκτοράτα τύπου Κοσσόβου και Βοσνίας εγκαθιδρύονται, χώρες ολόκληρες υποδουλώνονται. Καταληστεύονται ο μόχθος και ο πλούτος των λαών. Οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις ηγετικές της χώρες, τη Ρωσία, για τον έλεγχο των ζωνών επιρροής και την αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη, για τον έλεγχο μεταφοράς του πετρελαίου.

Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων της Γερμανίας για αποστολή στρατευμάτων εκτός συνόρων πρώτη φορά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αντίστοιχα ο επανεξοπλισμός της Ιαπωνίας καθώς και η προωθούμενη εγκατάσταση από τις ΗΠΑ του συστήματος «Αντιπυραυλικής Αμυνας» σε Πολωνία και Τσεχία περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση.

Β. To NATO, με βάση τις αποφάσεις των πρόσφατων Συνόδων του, με τη συγκρότηση νέων δυνάμεων ταχείας επέμβασης επεκτείνει την ακτίνα δράσης του σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του λεγόμενου Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (PFP) το NATO επιδιώκει να εντάξει στη δύναμή του νέες χώρες από τις περιοχές της Μεσογείου, της Απω Ανατολής και του Ειρηνικού σε συνδυασμό με τη συμμαχία προθύμων των ΗΠΑ, NATO και ΗΠΑ, μετατρεπόμενο και τυπικά σε παγκόσμιο χωροφύλακα και εισβολέα.

Γ. Η ΕΕ στρατιωτικοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από την παγκόσμια ιμπεριαλιστική λεία. Εκτός του Ευρωστρατού συγκρότησε ομάδες μάχης για γρήγορες επεμβάσεις, σχεδιάζει την επέκτασή τους. Διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στη Βοσνία, αντικαθιστώντας τα ΝΑΤΟικά, προετοιμάζεται για το Κόσσοβο. Επεμβαίνει με στρατό και στην Αφρική (π.χ., Κονγκό). Υιοθέτησε τον προληπτικό πόλεμο και συνδέοντας την εξωτερική ασφάλεια με την εσωτερική, επιδιώκει να καταστείλει τα λαϊκά κινήματα στην Ευρώπη. Χτίζει παράλληλα και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ ένα δίκτυο φακελώματος και θεσμοθετεί την ασύδοτη καταστολή, κατακρεουργώντας δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Δ. Το περιβάλλον, στον πόλεμο και την ειρήνη, θυσιάζεται από τους ιμπεριαλιστές, στο βωμό των υπερκερδών των πολυεθνικών, με εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις στην ανθρωπότητα.

Ε. Παράλληλα, οι ιμπεριαλιστές και τα προπαγανδιστικά επιτελεία τους πλαστογραφούν και διαστρεβλώνουν την Ιστορία για να σβήσουν από τη μνήμη των λαών τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, τους αντιφασιστικούς-αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, με στόχο την ιδεολογική κυριαρχία τους και την αποτροπή της μελλοντικής λαϊκής αμφισβήτησής τους, ιδιαίτερα από τις νέες γενιές.

ΣΤ΄. Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, συνεταίροι και σύμμαχοι των ΗΠΑ, του NATO, της ΕΕ, δέσμιες των ισχυρών εγχώριων οικονομικών συμφερόντων της ολιγαρχίας, που διεκδικούν κομμάτι της καταλήστευσης των λαών, συμμετέχουν στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η χώρα μας διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε χώρες, όπως στη Βοσνία και το Αφγανιστάν, συνεργεί στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και τις σφαγές των λαών, μέσω των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων που διατηρεί στο έδαφός της. Προσάρμοσε στις ΝΑΤΟικές ανάγκες τη δομή και το δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ζ. Την ίδια στιγμή που ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, η δημόσια Παιδεία και Υγεία, οι άλλες αναγκαίες κοινωνικές παροχές ασφυκτιούν από την έλλειψη στοιχειώδους χρηματοδότησης, παραδίνονται σταδιακά στο βωμό της αγοράς και του κέρδους.

Από την άλλη μεριά, το Συνέδριο διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι, ως απάντηση στην επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, εκδηλώνονται ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις και αντιστάσεις. Η υλοποίηση των διαφόρων σχεδίων τους δεν είναι «περίπατος» για τους ιμπεριαλιστές, συναντά τη σθεναρή αντίσταση των λαών, όπως συμβαίνει στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Κούβα, στη Βενεζουέλα και σ' άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις απορρίπτονται από την πλειοψηφία των λαών, καταδικάζονται με μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις ηπείρους, ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες.

Ετοιμότητα και αποφασιστικότητα

Στις συνθήκες αυτές, το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ δηλώνει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τη δυναμική, επίμονη προσπάθεια, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας.

Να κάνουμε νέα βήματα, ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου στη χώρα μας και διεθνώς, που θα αντιμάχεται τον πόλεμο και τη βάρβαρη πολιτική της «νέας τάξης» στο σύνολό της και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της.

Για την προώθηση αυτού του καθήκοντος απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ολόπλευρη βελτίωση της δουλιάς της Γραμματείας και η αξιοποίηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Οι συσκέψεις κατά γεωγραφικό διαμέρισμα και η βοήθεια στις Επιτροπές Ειρήνης για να αποκτήσουν μια συνεχή και μόνιμη λειτουργία, να αναβαθμίσουν και να διευρύνουν το περιεχόμενο δράσης τους (όπως για ζητήματα αλληλεγγύης σε άλλους λαούς, εδαφικής κυριαρχίας, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών), να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις, να αποκαλύψουν τα ψεύδη και τις διαστρεβλώσεις των κάθε απολογητών του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν νέες δυνάμεις, να συνδεθούν περισσότερο με το εργατικό και ιδιαίτερα με το νεολαιίστικο κίνημα, χρησιμοποιώντας πολύμορφους τρόπους δράσης.

Μέσα από συσκέψεις μαζικών οργανώσεων του χώρου τους και με την ένταξη νέων δυνάμεων στις γραμμές τους οι Επιτροπές να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και δράσης του λαϊκού αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει η πραγματοποίηση της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008, αξιοποιώντας και την εμπειρία από την αντίστοιχη του 2004.

Πολύμορφες δράσεις

Για το επόμενο διάστημα, αποφασίζουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, λαϊκές διαδηλώσεις, πολύμορφες παρεμβάσεις, σε συμπόρευση με το εργατικό και τα άλλα κοινωνικά κινήματα, με στόχους:

-- Τιμούμε αγωνιστικά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στις 9 του Μάη 1945, μέρα λήξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αποκαλύπτουμε τις προσπάθειες διαστρέβλωσης της Ιστορίας και το γιορτασμό της επετείου σε "Μέρα της ΕΕ".

-- Τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από όλες τις σχετικές αποστολές (Βοσνία, Αφγανιστάν).

-- Την απομάκρυνση όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων από τη χώρα μας (Σούδα, Ακτιο, Αραξος), τη μη εγκατάσταση νέων καθώς και κάθε είδους στρατιωτικών εγκαταστάσεων (όπως στο λιμάνι της Νέας Περάμου στην Καβάλα).

-- Την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας που παραβιάζονται, αμφισβητούνται και απειλούνται από τη συμμετοχή μας στο NATO και την υποστηριζόμενη από αυτό και τις ΗΠΑ επιθετικότητα του καθεστώτος της Αγκυρας.

-- Την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας, όλων των βαλκανικών λαών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους εθνικισμούς, που υποθάλπονται από τους ιμπεριαλιστές.

-- Το σεβασμό των συνόρων και της κυριαρχίας όλων των κρατών, την αντίθεση σε κάθε προσπάθεια νέας επαναχάραξής τους και της δημιουργίας και άλλων μικρών αδύναμων κρατών-προτεκτοράτων, στο Κόσσοβο και αλλού, όπως σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές.

-- Την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στο λαό της Κύπρου για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομοσπονδιακή, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές» και «προστάτες».

-- Την εναντίωση στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας μας που εξυπηρετούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, στη μετατροπή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιθετικό ΝΑΤΟικό τμήμα, στο μισθοφορικό στρατό που εξυπηρετεί τα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

-- Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης Αντιπυραυλικής Αμυνας στην Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία και αλλού) που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχομένου εγκατάστασης τέτοιας βάσης στη χώρα μας.

-- Την εναντίωση στη δημιουργία των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του NATO, στον Ευρωστρατό και τις άλλες δυνάμεις καταστολής που συγκροτεί η ΕΕ, την καταδίκη του δόγματος των προληπτικών πολέμων και επεμβάσεων που έχουν υιοθετήσει το NATO και η ΕΕ.

-- Την αποκάλυψη στο λαό της επιχειρούμενης από τους ιμπεριαλιστές μετατροπής του ΟΗΕ σε όργανο νομιμοποίησης της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης μέσα από την πρόσφατη αναθεώρηση των αρχών του. Την αντίσταση στα σχέδια ένταξης του επιθετικού και δολοφονικού NATO στους μηχανισμούς του ΟΗΕ ώστε να χρησιμοποιείται ως «νόμιμο» εργαλείο επεμβάσεων του ιμπεριαλισμού.

-- Την αντίθεση στην ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων, την κατάργηση όσων υπάρχουν, την καταδίκη της ιμπεριαλιστικής πυρηνικής τρομοκρατίας και του δόγματος του προληπτικού πυρηνικού πλήγματος.

-- Την ανάπτυξη της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την κατάληψη εδαφών του από το Ισραήλ, για την απόκτηση του δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

-- Την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και βρίσκονται στο στόχαστρό του, στη σοσιαλιστική Κούβα, στη Βενεζουέλα, σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στο Ιράν, στη ΛΔ της Κορέας και αλλού.

-- Την αντιμετώπιση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, την απόκρουση της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, των διώξεων προοδευτικών κομμάτων, δημοκρατικών οργανώσεων και λαϊκών αγωνιστών, οι οποίες εντείνονται στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Την κατάργηση όλων των «τρομονόμων» και συνολικότερα των αντιδημοκρατικών νόμων, συμφωνιών και μηχανισμών, στην ΕΕ και στη χώρα μας, μέσα από τους οποίους προσπαθούν να υποδουλώσουν τους λαούς και να καταστείλουν τα κινήματά τους (Σένγκεν, κάμερες παρακολούθησης, χτύπημα και περιορισμός διαδηλώσεων, κλπ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ