Τετάρτη 2 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ «ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΑΧΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ
Προετοιμασία ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει επέμβαση σε μια χώρα με προβλήματα μειονοτήτων

Σε φάση επιχειρησιακής ετοιμότητας, περνάνε οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο λεγόμενος ευρωστρατός, με την Ελλάδα να παίζει ενεργό ρόλο. Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται στη χώρα μας δύο στρατιωτικές ασκήσεις προετοιμασίας για αποστολές επέμβασης στα εσωτερικά άλλων χωρών, του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EU Battle Group - BG). Ο συγκεκριμένος Σχηματισμός Μάχης, που τελεί υπό ελληνική ηγεσία, έχει την ονομασία HELBROC (HELlas - Bulgaria - ROmania - Cyprus), από τα αρχικά των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν.

Πρόκειται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, να διεξαχθούν δύο ασκήσεις: Η μια είναι η Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΕΥΡΩΠΗ Ι/07» (Command Post Exercise - CPX), από 7 έως 12 Μάη, στην έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Operations Headquarter - OHQ) στη Λάρισα. Η άλλη είναι η Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΕΥΡΩΠΗ ΙΙ/07» (Live Exercise - LIVEX), από 14 έως 19 Μάη, στην περιοχή ασκήσεων «ΑΣΚΟΥ - ΠΡΟΦΗΤΗ», στην Κεντρική Μακεδονία.

Οι ασκήσεις αυτές «διεξάγονται στο πλαίσιο της εξασκήσεως και προετοιμασίας αξιολόγησης - πιστοποίησης του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (OHQ), του Στρατηγείου Δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (FHQ) και του HELBROC BG για την ανάληψη επιχειρήσεων αντιμετωπίσεως κρίσεων και ειδικότερα επιχειρήσεων παροχής Ανθρωπιστικής βοήθειας (Humanitarian Assistance) και Εκκένωσης Αμαχου πληθυσμού (Evacuational Operations)».

Χαρακτηριστικό για το πώς σχεδιάζεται το μέλλον από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών επιτελείων είναι το σενάριο της άσκησης, όπου προβλέπεται «εκδήλωση κρίσης στην υποθετική νήσο "Mesogeios", όπου μειοψηφία του πληθυσμού της είναι οργανωμένη σε παραστρατιωτικές οργανώσεις και ενεργούν εναντίον προσφύγων, οι οποίοι έχουν καταφύγει από άλλη γειτονική νήσο, καθώς επίσης και εναντίον πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη νήσο "Mesogeios". Το σενάριο, κατόπιν εντολής των Ηνωμένων Εθνών (UN) και σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβλέπει τη σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων από το HELBROC BG - FHQ για την παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας (Humanitarian Assistance) στους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη νήσο και Εκκένωσης Αμάχου Πληθυσμού (Evacuation Operations) - πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που το επιθυμούν».

Είναι οι πρώτες ασκήσεις που θα διεξάγει το HELBROC BG και σε αυτές θα πάρουν μέρος περισσότερα από 1.200 άτομα. Η Ελλάδα, ως φιλοξενούσα χώρα, συμμετέχει με ένα Τάγμα, υποστηριζόμενο από αεροπορικά μέσα και Μονάδες Μηχανικού και Διοικητικής Μερίμνης. Η Βουλγαρία, με έναν Λόχο Πεζικού. Η Κύπρος, με μια Διμοιρία Στρατονομίας και μια Διμοιρία Υγειονομικού. Η Ρουμανία, με μια Διμοιρία Ραδιο - Βιολογικού - Χημικού Πολέμου και μια Ομάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων.

Αναφορικά με το ελληνικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρωπαϊκής Ενωσης (Force Headquarter-FHQ), που εδρεύει στη Λάρισα, αυτό στελεχώνεται από 93 στελέχη (Ελλάδα: 73, Βουλγαρία: 8, Ρουμανία: 3, Κύπρος: 9). Πρόκειται για ένα από τα 5 στρατηγεία (Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Ελλάδας) που ιδρύθηκαν στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ).

Η ανάπτυξη των Σχηματισμών Μάχης ταχείας αντίδρασης (Battlegroups) αποβλέπει στην «εξασφάλιση ταχείας αντίδρασης της ΕΕ σε κρίσεις». Η Ελλάδα συμμετέχει στο υπό συγκρότηση Battlegroup με συμμετοχή των Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κύπρου. Το HELBROC θα τεθεί σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής από 1 Ιούλη 2007. Ως ταξιαρχία - πλαίσιο για τη συγκρότηση του HELBROC, έχει οριστεί η ελληνική αερομεταφερόμενη 71η Α/Μ ΤΑΞΠΖ. Από τον Ιούνη του 2007 θα βρίσκεται σε ετοιμότητα διεύθυνσης επιχειρήσεων επιπέδου Ταξιαρχίας - Μεραρχίας, ενώ από τον Αύγουστο του 2008 θα είναι σε ετοιμότητα διεύθυνσης επιχειρήσεων επιπέδου Σώματος Στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ