Κυριακή 29 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Τα έχουν αφήσει στην τύχη τους...

Παρά το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και την ανεργία των νέων γυναικών, η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε τη μείωση των κοινωνικών δαπανών

Eurokinissi

Παρά το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και την ανεργία των νέων γυναικών, η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε τη μείωση των κοινωνικών δαπανών
Τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού είναι σήμερα ανενεργά στη χώρα μας, παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Παρά το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και την ανεργία των νέων γυναικών, η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, κάτι που σημαίνει για τα νέα ζευγάρια (κι όχι μόνο) «κόψτε το λαιμό σας και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας αν θέλετε να δημιουργήσετε οικογένεια - είναι ατομικό σας θέμα».

Για ν' αποφύγουν μια ανεπιθύμητη κύηση, οι νέοι καταφεύγουν ακόμα στη διακοπή της, καθώς δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση. Η άγνοια σχετικά με την αντισύλληψη έχει οδηγήσει τις εκτρώσεις σε επιδημικές διαστάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, του Συλλόγου Μαιών και της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γυναίκα και Υγεία» ο αριθμός των εκτρώσεων κυμαίνεται σήμερα ανάμεσα σε 63-70.000 το χρόνο. Μόνο το 4% των γυναικών χρησιμοποιεί ορμονική αντισύλληψη (χάπι). Το 9,5% των γυναικών δε γνωρίζουν πώς θα αποφύγουν την αθέλητη εγκυμοσύνη και παραμένουν εκτεθειμένες. Ακόμα, το «χάπι της επείγουσας αντισύλληψης» μέχρι τον Απρίλη του 2005 δινόταν με συνταγή γιατρού κι αυτή φυλασσόταν για ένα εξάμηνο - όταν στις ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφορούσε ελεύθερα. Κι αυτό ενώ βοηθάει τη γυναίκα ν' αποφύγει την έκτρωση, που έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τη σωματική, αλλά και για την ψυχική υγεία της.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας που έκανε η οργάνωση «Πρωτοβουλία Γυναίκα και Υγεία» ανάμεσα σε 700 φοιτητές ηλικίας 19-26 χρόνων που σπουδάζουν σε ΤΕΙ και ΑΕΙ όλης της χώρας και παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωση Γυναικών Κρήτης.

«Τα περισσότερα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού υπολειτουργούν», υπογραμμίζει η Βάσω Μαργαριτίδου - Τιμπλαλέξη, καθηγήτρια Νοσηλευτικής στα ΤΕΙ Αθήνας και υπεύθυνη της έρευνας. «Τα Κέντρα που λειτουργούν βρίσκονται κυρίως σε Πανεπιστημιακές Μαιευτικές Κλινικές όπως η "Αλεξάνδρα", η "Ελενα" και το "Αρεταίειο". Σ' άλλα νοσοκομεία, όπως το "Αττικό", βλέπεις την ταμπέλα "Οικογενειακός Προγραμματισμός" και το Κέντρο είναι κλειστό. Αλλα κέντρα έχουν αλλάξει στην πράξη αντικείμενο, π.χ. περιορίζονται στο να κάνουν Παπ-τεστ ή να δίνουν ιατρικές συμβουλές. Το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να διορίσει προσωπικό στα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού και να ενεργοποιήσει τη σχετική νομοθεσία. Εχει τη δυνατότητα από το νόμο να προσλάβει επίκουρους γιατρούς και νοσηλευτές για να καλύψει τις ανάγκες που κρίνει ότι επείγει να καλυφθούν. Δεν το κάνει όμως, ενώ υπάρχουν τόσες ανάγκες και στην επαρχία, αλλά και μέσα στην Αττική, π.χ., στη Δυτική Αττική. Ακόμα και οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ έχουν επισημάνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα Κέντρων Οικογενειακού Προγραμματισμού και έχουν ζητήσει να πάρουμε μέτρα».

Το υπουργείο Υγείας λοιπόν, αποφεύγει να προσλάβει προσωπικό για τη στελέχωση των Κέντρων Οικογενειακού Προγραμματισμού, αν κι έχει αυτή τη δυνατότητα. Αποτέλεσμα: οι επιπτώσεις στην υγεία μητέρων και παιδιών, αλλά και στην ποιότητα ζωής της οικογένειας.

Η σχετική έρευνα της «Πρωτοβουλίας Γυναίκα και Υγεία», αλλά και έρευνα του ΤΕΙ Πάτρας έδειξε ότι η χρήση της επείγουσας αντισύλληψης τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τις εκτρώσεις (όμως δεν είναι πανάκεια!).

Να σημειώσουμε ότι 23% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση του χαπιού επείγουσας αντισύλληψης κι ότι δεν παρατήρησαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το 70% δηλώνει ότι έχει κάνει μια φορά χρήση, ενώ ποσοστό 13% έκανε τρεις και παραπάνω φορές χρήση.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατήρησαν ήταν σε ποσοστό 17%. Σαφή πρόθεση χρήσης και προληπτική αγορά επείγουσας αντισύλληψης για έκτακτη χρήση δηλώνουν περίπου τα 80% των γυναικών. Ποσοστό 10% δηλώνει ότι δε θα αγόραζε ΕΑ, ενώ ποσοστό 10-15% φοβάται παρενέργειες.

Και βέβαια πιστεύουμε ότι η πρόληψη με την έγκαιρη ενημέρωση θα ήταν προτιμότερη. Γιατί, δυστυχώς σήμερα, οι περισσότερες νέες γυναίκες ενημερώνονται σε μεγάλο ποσοστό από το φιλικό περιβάλλον, τα περιοδικά, την τηλεόραση, τον ερωτικό σύντροφο...


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασπίδα προστασίας η πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών(2022-07-15 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία Ισπανίας(2014-02-06 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ παίρνουν πίσω τη δέσμευσή τους...(1998-12-31 00:00:00.0)
Σεξουαλική ηθική και ισότητα(1997-08-10 00:00:00.0)
Η μοναξιά της σημερινής μητέρας(1997-06-15 00:00:00.0)
Εκτρώσεις και ΕΪΤΖ οι μεγαλύτερες απειλές(1996-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ