Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΤΑΛΙΑ
Διεθνής κίνηση επαναπατρισμού αρχαιοτήτων

Κρατήρας, με παράσταση της Μήδειας και άγαλμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνου, που διεκδικεί η Ιταλία από τις ΗΠΑ
Κρατήρας, με παράσταση της Μήδειας και άγαλμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνου, που διεκδικεί η Ιταλία από τις ΗΠΑ
«Πολυεθνική εκστρατεία» για την επιστροφή αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας στις χώρες καταγωγής τους θα προτείνει η Αίγυπτος μετά την απόρριψη του αιτήματός της προς τη Γερμανία για δανεισμό της προτομής της Νεφερτίτης.

Στις 13/4, ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάκι Χαουάς, έλαβε αρνητική απάντηση από το Βερολίνο, για δανεισμό (για μικρό χρονικό διάστημα) της προτομής της Νεφερτίτης, για μια έκθεση στο Κάιρο. Η προτομή, ύψους 48 εκατοστά, ηλικίας 3.400 ετών, απεικονίζει τη σύζυγο του Φαραώ Ακενατόν (18η Δυναστεία). Η Αίγυπτος θεωρεί ότι αυτό το πολύ σημαντικό εύρημα βγήκε από τη χώρα υπό «αμφιλεγόμενες συνθήκες». Οι Γερμανοί, όμως, ισχυρίζονται ότι έγινε «νόμιμα» το 1913. Εκτοτε, εκτίθεται στο βερολινέζικο Μουσείο Αλτε.

Η Αίγυπτος ξαναζήτησε την προτομή για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου κοντά στις Πυραμίδες. Σύμφωνα με δηλώσεις του Χαουάς στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Egyptian Mail», «αν το Βερολίνο αρνηθεί αυτήν την επιθυμία της Αιγύπτου, θα αλλάξουμε τους τόνους μας». «Η Αίγυπτος θα μπορούσε να συμμαχήσει με χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Κίνα, η Τουρκία, η Ιταλία, η Ινδία, η Συρία, το Μεξικό και το Ιράκ, ώστε να υπάρξει μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τη δημιουργία μιας κοινής πολυεθνικής εκστρατείας για την επανάκτηση μοναδικών αρχαιολογικών θησαυρών τους, που παράνομα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό και εκτίθενται σε διάφορα μουσεία του κόσμου».

Πέρυσι, σε ημερίδα στην Αίγυπτο, ο Χαουάς είπε ότι Αίγυπτος και Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν κοινό αγώνα για την επιστροφή των αρχαιολογικών τους θησαυρών, στον τόπο όπου ανακαλύφθηκαν και δημιουργήθηκαν.

Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Δικαστήριο του Λάτιου στην Ιταλία αποφάσισε να επιστραφεί στη Λιβύη η «Αφροδίτη της Κυρήνης», περίφημο ακέφαλο άγαλμα που βρέθηκε το 1913 (τότε ξεκινά και η υπόθεση της προτομής της Νεφερτίτης) από Ιταλούς αρχαιολόγους στην τότε ιταλική αποικία της Λιβύης. Το 2002 η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε διάταγμα για την επιστροφή του αγάλματος στη Λιβύη, όμως, κάποια «ένωση για την προάσπιση της κληρονομιάς Ιτάλια Νόστρα»(!) κατέθεσε ένσταση στο Διοικητικό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι «η περιοχή όπου βρέθηκε ήταν τότε λιβυκό έδαφος» και «δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως αντικείμενο που βρέθηκε σε ιταλικό έδαφος».


Το μαρμάρινο άγαλμα (2ος μ.Χ. αιώνας) βρέθηκε στις ανασκαφές ιταλικής ομάδας αρχαιολόγων. Οι Ιταλοί το ονόμασαν «Αφροδίτη της Κυρήνης», λόγω της γειτονικής πόλης που ίδρυσαν οι Ελληνες το 630 π.Χ. και βρίσκεται στο μουσείο Παλάτσο Μάσιμο της Ρώμης. Αυτή η κίνηση της Ιταλίας, αν και δε συνδέεται φανερά, γίνεται στο φόντο της διεκδίκησης των ιταλικών αρχαιοτήτων από το μουσείο «Γκετί».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org