Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Απαιτούν κατάργηση των διδάκτρων

Μέσω της δικαστικής οδού προωθούν οι φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) τη διεκδίκησή τους να μην καταβάλλουν δίδακτρα για τις σπουδές τους. Η προσφυγή ξεκίνησε όταν το ίδρυμα αρνήθηκε να εγγράψει στο πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» έναν νέο φοιτητή που είχε κληρωθεί κανονικά και κατέθεσε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή του εκτός από το απαιτούμενο ποσό των διδάκτρων, επικαλούμενος το συνταγματικό του δικαίωμα σύμφωνα με το οποίο «όλοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια» (άρθρο 16 παρ. 4).

Την προσφυγή στηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Προπτυχιακών Σπουδών του Προγράμματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ (ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ.) που σημειώνει ότι «σχεδιάζεται να ακολουθήσει και η κατάθεση ομαδικών αγωγών στα αρμόδια δικαστήρια από τους φοιτητές, οι οποίοι θα ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια ως δίδακτρα»!

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ. εξηγεί ότι «κάθε νέος φοιτητής καταβάλλει 700 ευρώ για κάθε θεματική ενότητα και για την απόκτηση του πτυχίου απαιτείται η παρακολούθηση 12 θεματικών ενοτήτων! Συνεπώς, έως την απόκτηση του πτυχίου του κάθε νέος φοιτητής θα έχει καταβάλει το ποσό των 8.400 ευρώ συνολικά!». Και θέτει ρητορικά το ερώτημα μήπως το ΕΑΠ συνιστά στην ουσία ένα συγκαλυμμένο ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα δίδακτρα αυξήθηκαν συνολικά κατά 70% στο διάστημα των επτά χρόνων της λειτουργίας του ιδρύματος, δε δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να τα πληρώνουν σε δόσεις και δεν εκπίπτουν καν από τη φορολογική δήλωση των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ