Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προετοιμασία νέας ρεζέρβας του συστήματος

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.-

Το κόμμα των «Δημοκρατών της Αριστεράς», που προήλθε από το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αφού το 1991 απάλειψε τη λέξη «κομμουνιστικό» από τον τίτλο του και λίγο αργότερα διέγραψε τελείως το σφυροδρέπανο ως σύμβολό του, τώρα ετοιμάζει να αφαιρέσει και τη λέξη «αριστερά», στη συγχώνευσή του με το κόμμα «Μαργαρίτα» και προχωράει στη δημιουργία του «Δημοκρατικού Κόμματος».

Την Πέμπτη ξεκίνησαν οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου του κόμματος, που συμμετέχει στον λεγόμενο κεντροαριστερό συνασπισμό του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, με την ομιλία του Γραμματέα του Πιέρο Φάσινο, ο οποίος υποστήριξε ότι το νέο κόμμα που προτείνει θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό της Ιταλίας. Πρόσθεσε ότι «δε θα είναι ούτε συντηρητικό ή κεντρώο, αλλά προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό και πως θα είναι χρήσιμο στην Ιταλία».

Στο άνοιγμα του συνεδρίου πήρε μέρος και ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του λεγόμενου κεντροδεξιού συνασπισμού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είπε στους συνέδρους ότι αν τελικά ιδρυθεί το «Δημοκρατικό Κόμμα», τότε θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα νέο πλατύ σχηματισμό της δεξιάς.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, που στο χαιρετισμό του υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «η Δημοκρατία χρειάζεται ανανέωση και ενότητα» και ότι έτσι «μπορούμε να νικήσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο». Πρόσθεσε επίσης για το υπό δημιουργία νέο κόμμα πως «δεν είναι θέμα εκλογικής τακτικής, αλλά μία κρίσιμη υπόθεση για την πολιτική ζωή». Ωστόσο, με τέτοιες γενικολογίες και φυσικά με δεδομένο ότι η σοσιαλδημοκρατία σήμερα εξυπηρετεί το ίδιο με τα νεοφιλελεύθερα κόμματα, ή τη συνεργασία τους, τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι φανερό ότι το νέο μόρφωμα στην Ιταλία - αν επιτευχθεί - είναι μια νέα ρεζέρβα του συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ