Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στις ΗΠΑ βρίσκεται από την Πέμπτη ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρζενμπεργκ, για να συζητήσει για την εγκατάσταση συστήματος ραντάρ της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στη χώρα του. Ηδη συζήτησε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Στέφεν Χάντλεϊ και χτες αναμενόταν να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανία δε θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη νέα συνθήκη της ΕΕ, δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε συνέντευξή του στους «Financial Times». Εκφράζει, πάντως, την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία επί του πλαισίου της συνθήκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Ιούνιο.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Το ΔΣ της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την έρευνά του για την αύξηση αποδοχών που αποφάσισε ο Πολ Γούλφοβιτς για τη σύντροφό του και υπάλληλο της Τράπεζας. Ο ίδιος ο Γούλφοβιτς δηλώνει ότι δεν παραιτείται, ενώ ΗΠΑ και Ιαπωνία δηλώνουν τη στήριξή τους.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που δολοφονήθηκαν τρεις άνδρες στον εκδοτικό οίκο «Zivre» δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα: Οι δράστες φέρονται, σύμφωνα με ιατροδικαστές και αστυνομικές πηγές, να βασάνιζαν επί ώρες τα θύματά τους προσπαθώντας να τους αποσπάσουν στοιχεία για τις «ιεραποστολικές τους δραστηριότητες».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Μαχητές της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ αποκεφάλισαν επτά χριστιανούς που είχαν απαγάγει ως ομήρους κι έστειλαν τα κεφάλια τους στο στρατό στο νότιο νησί Χόλο των Φιλιππίνων χτες, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι όμηροι, έξι οικοδόμοι και ένας εργάτης σε εργοστάσιο, είχαν απαχθεί στο Παράνγκ τη Δευτέρα. Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο διέταξε το στρατό να «εντείνει» τις προσπάθειές του να εξοντώσει τη μικρότερη, αλλά πιο βίαιη ισλαμιστική οργάνωση στη χώρα.

ΝΑΡΑΤΙΒΑΤ.-- Αγνωστοι - ισλαμιστές αυτονομιστές, σύμφωνα με τις αρχές - πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο νεαρές γυναίκες, 17 και 20 ετών, στη νότια Ταϊλάνδη, και νωρίς χτες Παρασκευή έβαλαν φωτιά σε πρωτοβάθμιο σχολείο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Στις κάλπες για την ανάδειξη βουλευτών της ομοσπονδιακής βουλής και νέου προέδρου προσέρχονται σήμερα περίπου 61.000.000 Νιγηριανοί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι μολονότι ως χτες δεν είχαν φθάσει τα ψηφοδέλτια στα 2/3 των εκατοντάδων χιλιάδων εκλογικών τμημάτων της Νιγηρίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Στο θάνατο τουλάχιστον 113 ατόμων (οι περισσότεροι άμαχοι) και στον τραυματισμό άνω των 220 ατόμων οδήγησαν οι μάχες του τελευταίου τριημέρου στο Μογκαντίσου της Σομαλίας μεταξύ ισλαμιστών και αιθιοπικών στρατευμάτων, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων αρωγής.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας επικύρωσε χτες το διορισμό του προέδρου της Γερουσίας Νικολάου Βακαρόιου ως προσωρινού προέδρου της χώρας μετά την απόφαση του κοινοβουλίου την Πέμπτη να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον Τράιαν Μπασέσκου. Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι δεν είναι πρόθυμος να παραιτηθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ