Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Μελέτης Κανιάρης

«Εφυγε» χτες από τη ζωή ο παλαίμαχος κομμουνιστής Μελέτης Κανιάρης. Η κηδεία του γίνεται σήμερα Παρασκευή, στις 3 το μεσημέρι, από το Νεκροταφείο Καισαριανής και θα είναι πολιτική.

Ο Μ. Κανιάρης γεννήθηκε το 1915 στην Καλλιθέα Θήβας, πρώτος γιος δεκαμελούς οικογένειας φτωχομεσαίων αγροτών. Τελείωσε το γυμνάσιο στη Θήβα και μπήκε στη Νομική Σχολή Αθήνας. Από το γυμνάσιο κιόλας ήρθε σε επαφή με τα κομμουνιστικά ιδανικά διαβάζοντας τη «Νεολαία» και τον «Νέο λενινιστή» της ΟΚΝΕ με άλλους συμμαθητές του. Για την πρωτοπόρα δράση του στο γυμνάσιο, π.χ. για την οργάνωση αποχής από τα μαθήματα για τη σωτηρία του Δημητρόφ, τιμωρείται με αποβολές. Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις μικροϊδιοκτητών αγροτών. Δικάζεται σε φυλάκιση 20 ημερών γιατί συμμετείχε στην προσπάθεια παρεμπόδισης της χωροφυλακής και των δικαστικών κλητήρων να κατάσχουν σιτηρά χρεωμένων συγχωριανών του.

Οργανώνεται στο ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1941. Αναλαμβάνει οργανωτής του ΕΑΜ Ανατολικής και Βόρειας Περιοχής Θήβας. Οργανωτικός Γραμματέας Περιοχής Θήβας, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής του Κόμματος. Τον Ιούλη του 1944 εκλέγεται πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου. Είχε εκλεγεί επικεφαλής των εκλεκτόρων της Ανατολικής Περιοχής Θήβας για την ΠΕΕΑ.

Το Μάρτη του 1947 πιάστηκε και εκτοπίστηκε στην Ικαρία. Με την απόλυσή του δουλεύει ως οργανωτικός γραμματέας του ΕΑΜ Αθήνας. Τον Μάη του 1948 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στο Μούδρο της Λήμνου. Τον Ιούνη του 1949 στέλνεται στη Μακρόνησο κι από κει στον Αϊ - Στράτη.

Απολύεται τον Φλεβάρη του 1957, συνδέεται με την ΚΟ Αθήνας σε συνθήκες παρανομίας και δουλεύει στην ΕΔΑ. Το 1958 εκλέγεται βουλευτής Βοιωτίας της ΕΔΑ. Το '64 βρίσκεται στο Γραφείο Αθήνας της ΕΔΑ. Διαφεύγει της σύλληψης από τη δικτατορία και δουλεύει στο Γραφείο της ΕΠ της ΚΟΑ σε συνθήκες παρανομίας έως τον Σεπτέμβρη του 1970 οπότε και φεύγει στο εξωτερικό, όπου συνεχίζει τη δράση του ως μέλος του Γραφείου της ΚΟ Δυτικής Ευρώπης.

Στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέγεται μέλος της ΚΕ. Τον Ιούλη του 1974 με απόφαση του Κόμματος επιστρέφει στην Ελλάδα και χρεώνεται στο Γραφείο της ΚΟΑ. Επανεκλέγεται στην ΚΕ από το 10ο και το 11ο Συνέδριο, οπότε και αναλαμβάνει υπεύθυνος του Τμήματος ΤΑ της ΚΕ, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στάθηκε ως τις τελευταίες του μέρες αταλάντευτος στο πλευρό του Κόμματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζεται:

«Ο σ. Μελέτης Κανιάρης, παλαίμαχος κομμουνιστής, δε βρίσκεται πια ανάμεσά μας. "Εφυγε" σήμερα από τη ζωή έχοντας υπηρετήσει τη δίκαια υπόθεση της εργατικής τάξης και του Κόμματός της περισσότερα από 70 χρόνια. Η ΚΕ του ΚΚΕ συλλυπείται την οικογένεια του σ. Κανιάρη.

Ο σ. Κανιάρης συνδέθηκε με το επαναστατικό κίνημα από τα μαθητικά του χρόνια, ως μέλος της ΟΚΝΕ, τα πρώτα χρόνια της 10ετίας του 1930, και ως μέλος του ΚΚΕ το 1941.

Σε όλη αυτή τη μακρόχρονη διαδρομή στάθηκε αταλάντευτος στις αρχές του Κόμματός μας, στη νομιμότητα και στην παρανομία. Πέρασε παλικαρίσια από την κόλαση του Μακρονησιού και από άλλους τόπους εξορίας. Στήριξε το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του. Ως στέλεχος του ΕΑΜ, αργότερα της ΕΔΑ, της οποίας υπήρξε και βουλευτής την περίοδο 1958-1961, είτε ως στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, ο σ. Κανιάρης εργάστηκε με κομμουνιστική ανιδιοτέλεια. Εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στο 9ο Συνέδριο και επανεκλέχθηκε στο 10ο και στο 11ο Συνέδριο.

Κάθε νέα και κάθε νέος κομμουνιστής έχουν αναμφίβολα πολλά να διδαχτούν και από την κομματική πορεία του σ. Μελέτη Κανιάρη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ