Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΡΘΡΟ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιστροφή αιχμαλώτων, αρχή σεναρίων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εφθασαν, χτες το μεσημέρι, στη βρετανική πρωτεύουσα με πτήση της «British Airways» οι 15 Βρετανοί ναύτες της φρεγάτας «Κόρνγουελ» που απελευθερώθηκαν από την ιρανική ηγεσία την Τετάρτη μετά από περίπου 13 μέρες κράτησης. Οι 15 έφθασαν στο αεροδρόμιο του Χήθροου, από όπου και αναχώρησαν σχεδόν αμέσως με ελικόπτερα για να μεταφερθούν σε βάση του βρετανικού πολεμικού ναυτικού στο Ντέβον.

Στους απελευθερωθέντες δε δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν σε κανένα δημοσιογράφο ή να κάνουν το όποιο σχόλιο, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, θα συναντήσουν τις οικογένειές τους στη βάση και θα δώσουν αναφορά για τα όσα έζησαν, πριν πράξουν το οτιδήποτε άλλο. Αξιωματικοί του βρετανικού στρατού καθιστούσαν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα επίκρισης, πόσο μάλλον τιμωρίας για τον τρόπο με τον οποίο οι 15 συμπεριφέρθηκαν κατά την κράτησή τους, και συγκεκριμένα για την τηλεοπτική παραδοχή τους ότι παραβίασαν τα ιρανικά χωρικά ύδατα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «τήρησαν όλους τους απαραίτητους κανόνες για την περίπτωση κράτησης».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωσή τους και επέμεινε, με ιδιαίτερη έμφαση, ότι «δεν έγινε καμία συναλλαγή ή συμφωνία με την ιρανική ηγεσία». Συμπλήρωσε, όμως, ότι «άνοιξαν κάποια κανάλια επικοινωνίας που είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και θα αξιοποιηθούν στο μέλλον». Η βρετανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε σε καμία στιγμή τις ιρανικές αιτιάσεις, που επαναδιατυπώθηκαν και χτες από σύμβουλο του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ, περί επιστολής όπου δίνονται εγγυήσεις για το σεβασμό των ιρανικών χωρικών υδάτων και όπου το Λονδίνο ζητά συγνώμη από την Τεχεράνη. Ο βρετανικός Τύπος, πάντως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποια ανταλλαγή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ