Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ρωσοαμερικανικές αντιθέσεις

ΕΡΕΒΑΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την «μονομερή προσέγγιση» του Μάρτι Αχτισαάρι για «υπό διεθνή εποπτεία ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει μόνο μία πρόταση που θα «εξασφαλίζει εξίσου τα συμφέροντα και του Βελιγραδίου και της Πρίστινας». Στη διάρκεια επίσκεψης στην Αρμενία, ο Ρώσος υπουργός ξανατόνισε ότι η όποια απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο «θα θέσει προηγούμενο και σε άλλα διεθνή ζητήματα», υποδεικνύοντας ως τέτοια την (διαφιλονικούμενη από την Αρμενία) επαρχία Ναργκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν και «άλλες περιοχές στον Καύκασο».

Παράλληλα, στο Βερολίνο οΑμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φράιντ επιχειρηματολογούσε υπέρ μιας «γρήγορης λύσης» για το Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μ' αυτή την εκκρεμότητα». Στην αντίθετη περίπτωση, προέβλεψε «βία»...

Νωρίτερα, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου είχε προγραμματιστεί για αργότερα χτες βράδυ συζήτηση για το σχέδιο Αχτισαάρι, ο Σέρβος πρέσβης κατέθετε επιστολή διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Αγκίμ Τσέκου, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται η απόφαση 1244 του ΟΗΕ. Ο Τσέκου πάντως υποστήριζε ένθερμα την πρόταση Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο.

Τέλος, σε συνάντηση που είχε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Μπεσνίκ Μουσταφάι με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την «ικανοποίηση και την υποστήριξή του στο σχέδιο Αχτισαάρι». Συμφώνησε με τον Μπαν ότι είναι «απαραίτητη μία ενιαία στάση της ΕΕ» στο όλο ζήτημα.

Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ, αναφερόμενες στη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΑ για το Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξαν ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί πιθανότατα στη ρωσική πρόταση για την αποστολή αντιπροσωπείας του ΣΑ στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι για εκτίμηση της εκεί κατάστασης. Παράλληλα, Ρώσοι διπλωμάτες σημείωναν πως εάν στην προκειμένη συζήτηση τεθεί προς ψηφοφορία το σχέδιο Αχτισαάρι «η Μόσχα δε θα το υποστηρίξει».

  • Σύμφωνα με την ιστοσελίδα EUobserver σχετικά με την πρόσφατη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βρέμη, «η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ελλάδα εξέφρασαν αντιρρήσεις για το σχέδιο Αχτισαάρι, όπως και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι παρατηρήσεις στο σχέδιο έχουν και η Ισπανία και η Ιταλία».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ