Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνίστηκε για μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από τον πολιτικό κόσμο

Με φόντο την αγαπημένη του πατρίδα, τον Πόντο
Με φόντο την αγαπημένη του πατρίδα, τον Πόντο
Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για το θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη, απέστειλε στους οικείους του το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα: «Ο Βασίλης Εφραιμίδης με τη μακρά και δυναμική παρουσία του στον πολιτικό στίβο της χώρας αγωνίστηκε για μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη και ανθρωπιά και μάλιστα σε επαχθείς περιόδους του πολιτικού μας βίου. Η αγωνιστική του παρουσία συνεχίστηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο ανέπτυξε μια πλούσια και αξιόλογη δραστηριότητα. Προς τους οικείους του και το κόμμα του απευθύνω θερμά συλλυπητήρια».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Β. Εφραιμίδη: «Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για τον θάνατο του Β. Εφραιμίδη. Ο Β. Εφραιμίδης ήταν πολιτικός του μέτρου και της σύνεσης. Υποστήριζε με απόλυτη σταθερότητα και συνέπεια την ιδεολογία, στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του ολόκληρη.

Ηταν όμως παράλληλα έτοιμος να κάμει διάλογο και με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Γι' αυτό υπήρξε καλός κοινοβουλευτικός, ο οποίος διακρίθηκε και στο ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του πολλές φορές ιδιαίτερα στα χρόνια της κοινής μας εξορίας στο Παρίσι και εξετίμησα και τον πολιτικό και τον άνθρωπο.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο κόμμα του».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, απέστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα: «θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Βασίλη Εφραιμίδη, αλησμόνητο φίλο και σπουδαίο αγωνιστή».

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης, απηχώντας τα αισθήματα όλων των μελών της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση με την είδηση του θανάτου του Β. Εφραιμίδη: «Ο Βασίλης Εφραιμίδης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς με έντονη συμμετοχή στους πολιτικούς και εθνικούς αγώνες της χώρας μας, διατέλεσε επί σειρά ετών μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ευρωβουλευτής, διακρίθηκε για τη μαχητική υπεράσπιση των ιδεών του, τη ρητορική του ικανότητα, τη συνέπεια και την ποιότητα του έργου του. Ηταν στους συναδέλφους του ιδιαίτερα αγαπητός, ενώ στο πρόσωπό του όλοι έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό. Στην οικογένειά του και στο ΚΚΕ εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Πολύχρονη η προσφορά του στο λαό

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σας εκφράζω προσωπικά και εκ μέρους του ΣΥΝ, τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλεια του Β. Εφραιμίδη, που διακρίθηκε για την πολύχρονη προσφορά του στην Αριστερά και το λαό μας. Πλήρης ημερών και πλήρης αγώνων ο βίος του συγκέντρωσε την εκτίμηση και την αγάπη όλων όσων τον γνώρισαν. Η Κοινοβουλευτική του θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο επί σειρά ετών, επιστέγασε επάξια την αγωνιστική του διαδρομή».

Με τη σειρά του ο Λεωνίδας Κύρκος δήλωσε για την απώλεια του Β. Εφραιμίδη: «Ο Β. Εφραιμίδης ήταν από τα πιο δραστήρια στελέχη του ηγετικού κύκλου της ΕΔΑ στα χρόνια ίδρυσης και ανόδου της. Επανειλημμένα βουλευτής της και πρώτος διευθυντής της "Αυγής", υπήρξε ένας ακούραστος αγωνιστής, εκείνα τα τραχιά χρόνια που εξέφραζε και τα χαρακτηριστικά της εποχής. Η αγαθή μνήμη του θα συντροφεύει τα παιδιά του στις δύσκολες ώρες της οδύνης και του πένθους».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Β. Εφραιμίδη, απέστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα προς την ΚΕ του ΚΚΕ: «Ο Βασίλης Εφραιμίδης για δύο δεκαετίες τίμησε την πατρίδα και το λαό μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναδείχτηκε σε Νέστορα μιας ανυπόταχτης ευρωπαϊκής Αριστεράς, σεβαστό από φίλους και αντιπάλους, και υπήρξε ο σοφός και καλός δάσκαλός μας».

Ο Δ. Τσοβόλας

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με την αναγγελία του θανάτου του Β. Εφραιμίδη απέστειλε στους οικείους του το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Εκφράζω τα θερμότατα συλλυπητήριά μου και τη θλίψη μου για την απώλεια του Β. Εφραιμίδη. Ενός πολιτικού ανδρός με πλούσια αγωνιστική παρουσία τόσο στα δημόσια πράγματα της χώρας μας, όσο και στο ευρωκοινοβούλιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ