Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΟΕ
Μισόλογα για ωρομίσθιους και νηπιαγωγεία...

Την αντίθεσή της στην προώθηση ρύθμισης που θα επιτρέπει την ίδρυση τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των ιδιωτικών σχολείων και των δήμων εξέφρασε χτες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) σε συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο ευνοεί τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΔΟΕ για άλλη μια φορά απέφυγε να μιλήσει για την παραπέρα προώθηση της «αποκέντρωσης» μέσα από την παραπάνω ρύθμιση και δεν απαιτεί κατάργηση του πανίσχυρου θεσμικού οπλοστασίου για την «αποκέντρωση», που αποτελεί μια από τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και εφαρμόζεται σιγά - σιγά από τους ήδη ισχύοντες νόμους.

Οπως επανειλημμένα έχει επισημάνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η υπαγωγή των νηπιαγωγείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μοναχά ένα κομμάτι στο παζλ της επιχείρησης «Αποκέντρωση», δηλαδή: διαφοροποίηση προγραμμάτων, ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, έμμεση ιδιωτικοποίηση, περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Ανάλογη είναι η στάση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ και στο θέμα των ωρομισθίων, που είναι απλήρωτοι για πέντε μήνες (το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε διαδικαστικά προβλήματα), ενώ τώρα τους ζητούν να επιστρέψουν και τα δεδουλευμένα τους (για τους μήνες Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Δώρο Χριστουγέννων και του 1ου τριμήνου του 2007), με το πρόσχημα ότι «δεν πρέπει να ξεπερνιούνται οι 12 ώρες ωρομίσθιας απασχόλησης ανά βαθμίδα εκπαίδευσης»! Ομως οι ωρομίσθιοι στην ουσία κάνουν 24ωρα καθώς έχουν υπογράψει δύο συμβάσεις 12ωρης διδασκαλίας την εβδομάδα. Για το θέμα αυτό το υπουργείο Παιδείας πετάει το μπαλάκι στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Είναι επιλογή της κυβέρνησης (παρόλο που έλεγε ότι θα μειώσει την ωρομισθία) να καλύπτει με τέτοιο τρόπο, με εργαζόμενους σε καθεστώς γαλέρας δηλαδή, τις αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, η ΔΟΕ αποσιωπεί την ανάγκη και το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία, για μαζικούς διορισμούς μέσα από την επαναφορά μιας νέας σύγχρονης επετηρίδας. Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση της επετηρίδας υπαγορεύτηκε από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, με στόχο την απαξίωση των πτυχίων και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ