Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Αποκλειστική ευθύνη του κράτους

Οι έξι θάνατοι παιδιών σε ιδρύματα Πρόνοιας και ιδιωτικές δομές της λεγόμενης αποασυλοποίησης (Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Κομοτηνής, Λεχαινά, ξενώνας αποασυλοποίησης στο Μαρούσι, ξενώνας αποασυλοποίησης Λιβαδειάς), επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τα όσα έχει καταγγείλει κατά καιρούς το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για το πού οδηγούν οι προσαρμογές της Πρόνοιας και της λεγόμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» στις ανάγκες του ανταγωνισμού και της κάλυψης των δεικτών της Λισαβόνας για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Το κρίσιμο αυτό ζήτημα έφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Κοινός παρονομαστής και των έξι θανάτων είναι η υποχρηματοδότηση, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού - ανειδίκευτο σε πολλές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση βαριών περιστατικών. Ιδρύματα και ξενώνες αποασυλοποίησης κυριολεκτικά αποθήκες ψυχών, με συνεχώς αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια τη ζωή, την πορεία της υγείας και της αποκατάστασης των περιθαλπομένων, αλλά και της υπερεντατικοποίησης, μέχρι εξάντλησης, της δουλιάς των εργαζομένων», επισημαίνει η Β. Νικολαΐδου.

«Η μεταφορά των παιδιών στους διάφορους ξενώνες - συνεχίζει - γίνεται χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, αποσκοπώντας και στην επιβολή του κλεισίματος του μοναδικού παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου της χώρας (ΠΝΑ Πεντέλης) και στην ανάγκη να συμπληρωθεί όπως - όπως ο αριθμός φιλοξενούμενων για να πάρουν οι διάφοροι ιδιώτες τις χρηματοδοτήσεις. Ενώ το πρόβλημα της επιχορήγησης των ιδιωτών, το οποίο ήταν γνωστό εξαρχής ότι θα υπήρχε, χρησιμοποιήθηκε για να γίνει αναδιανομή της πίτας από τη μια μεριά αλλά και να φορτωθεί το κόστος τής από δω και πέρα πορείας αυτών των δομών στα ασφαλιστικά ταμεία».

Με βάση τα παραπάνω, η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας αν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει υπόψη τις αιτίες αυτών των δραματικών περιστατικών και να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη όλων των ιδιωτικών δομών που πληρούν τις προϋποθέσεις στο Δημόσιο, την πρόσληψη άμεσα του απαραίτητου επιστημονικού και άλλου υποστηρικτικού και βοηθητικού προσωπικού για την αναβάθμιση της λειτουργίας των διάφορων ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων και των δημόσιων ψυχιατρικών υπηρεσιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προγράμματα» συρρίκνωσης κρατικών προνοιακών δομών(2017-12-22 00:00:00.0)
Απέλυσαν εργαζόμενο που υπερασπίστηκε συντάξεις τροφίμων(2012-04-21 00:00:00.0)
Ενα βήμα πριν το λουκέτο(2008-03-01 00:00:00.0)
Ο αδιάβαστος «Ριζοσπάστης»...(2007-06-21 00:00:00.0)
Παγίδα η αποασυλοποίηση χωρίς δομές(2001-10-25 00:00:00.0)
«Προγράμματα» με ημερομηνία λήξης(2001-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ