Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Μόνιμα υποζύγια τα Ταμεία

Εναλλασσόμενες αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν μετατρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία σε βασικά υποζύγια της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, αλλά και της πληρωμής μέρους των εσόδων των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών με συνεχόμενες αποφάσεις.

Μια τέτοια πρακτική έρχεται να εφαρμόσει και η κυβέρνηση της ΝΔ με την ανακοστολόγηση 100 - σε σύνολο 5.000 - ιατρικών πράξεων που το τιμολόγιό τους είχε να αυξηθεί απ' το 1991. Την ανακοστολόγηση αυτή δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να την επωμιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός, στην προοπτική της ανάπτυξης ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος με αναπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Αποκαλυπτικές - για τη δικομματική λογική - ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Απαντώντας σε ερώτηση για σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων ρυθμίζεται με νόμο του '39 και είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας και γνωμοδοτήσεων από συναρμόδιους φορείς. «Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) -πρόσθεσε - που προωθείται, αποτελεί το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε επί των ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας κ. Στεφανή, οπότε και προσδιορίστηκαν οι αναθεωρημένες τιμές των ιατρικών πράξεων τις οποίες παρέχει. Για το θέμα αυτό, έχει αποφανθεί ήδη το ΣτΕ με απόφασή από το 2002 επιβάλλοντας στην πολιτεία την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων... Στη συνέχεια διατυπώθηκαν γνώμες από εξειδικευμένες ομάδες εργασίας και μετά από γνωμοδότηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΚΕΣΥ, το ΠΔ υπογράφεται πλέον επί των ημερών μας».

Ενδεικτικό της πρακτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2737/99 έβαλε το ΙΚΑ να πληρώσει αναδρομικά 22 δισ. δραχμές για ιατρικές πράξεις - πριν το 1998 - που κοστολογήθηκαν παραπάνω!

Το μεγάλο όμως βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία μεταφέρθηκε με την αύξηση των νοσηλίων στην οποία προχώρησαν κυβερνήσεις και απ' τα δυο κόμματα: Το 1992 που η κυβέρνηση της ΝΔ τα υπερδιπλασίασε και το 1998 που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αύξησε το ημερήσιο ενοποιημένο νοσήλιο από 29 έως 64% ανάλογα με τη θέση νοσηλείας, ενώ με το συνολικό ενοποιημένο νοσήλιο υπήρξε «διατίμηση» των ακριβών ιατρικών πράξεων (π.χ., το μπαϊπάς ή τις μεταμοσχεύσεις οργάνων). Επίσης, το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, όπου ο ασφαλισμένος ή το Ταμείο πληρώνει από 25 έως 90 ευρώ για επίσκεψη και 100 ή 150 ευρώ για μικρές ή μεσαίες επεμβάσεις αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org