Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Απελευθέρωση ... ανατιμήσεων

Είναι πολύ γελασμένος όποιος πιστέψει ότι η οποιαδήποτε μελλοντική ανάκαμψη της κερδοφορίας της ΔΕΗ ΑΕ θα ανακόψει, με τη σειρά της, την ανοδική πορεία των τιμολογίων της και κυρίως των οικιακών, που υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Είναι «βαθιά νυχτωμένος», όπως λέει και ο λαός, εκείνος που θα νομίσει ότι το αχόρταγο κεφάλαιο της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, του ομίλου Μυτιληναίου, του ομίλου Κοπελούζου, των Γερμανών, των Ιταλών, των Γάλλων, των Ισπανών και όλων αυτών που συνωστίζονται για ενεργειακές μπίζνες, θα αφήσει ανεκμετάλλευτη οποιαδήποτε ευκαιρία, πρόσχημα ή περίσταση για να αντλήσει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χτες κέρδη 22,1 εκατ. ευρώ για το 2006, που προστέθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ του 2005 και στα 322 εκατ. ευρώ του 2004. Δηλώνει ότι δεν αρκούν και ζητά «δίκαιη» μεταχείριση, την οποία ταυτίζει με νέες μεγάλες και σκληρές αυξήσεις των τιμολογίων σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. Καθότι αναζητά κι αυτή, πέρα και έξω από το τυπικό «Δημόσια» του τίτλου της - ποιο δημόσιο δηλαδή αφού ήδη είναι «ΔΕΗ ΑΕ» -, ισάξιο και μεγαλύτερο μερίδιο από την καταλήστευση του λαού στο πλαίσιο της νέας, «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί τμήμα της γενικότερης αγοράς ενέργειας.

Αυτή είναι και η κύρια αιτία για τις ανατιμήσεις που έγιναν, αυτές που ανακοινώθηκαν προχτές από την κυβέρνηση, αλλά και εκείνες που θα γίνουν τον Αύγουστο και ...«έχει ο Θεός». Η «απελευθέρωση», που απαιτεί και βίαια εισάγει τους ιδιώτες στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Για ένα εμπόρευμα το οποίο όμως είναι ζωτικό για το λαό, άρα πολύτιμο, άρα εν δυνάμει ακριβό, άρα υπερκερδοφόρο σύμφωνα με την κτηνώδη λογική του μεγάλου κεφαλαίου. Η ΔΕΗ μετατράπηκε από μια καπιταλιστική δημόσια επιχείρηση σε μια καπιταλιστική ιδιωτική επιχείρηση, επειδή ακριβώς «απαγορεύεται» έστω κι αυτό, το υφιστάμενο δημόσιο να παράγει και να εμπορεύεται ένα τόσο πολύτιμο εμπόρευμα, υπό την πίεση εκλογικών και συναφών ...σκοπιμοτήτων.

Τελικά, το μεγάλο ζήτημα δεν είναι μόνο η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα γίνει. Η διοίκησή της, η κυβέρνηση, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ και φυσικά οι επιχειρηματίες που ετοιμάζονται να «μπουκάρουν» επιζητούν κάτι πολύ σοβαρότερο: Την αύξηση της τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας για την πλειοψηφία των καταναλωτών της. Μόνο έτσι τα κέρδη θα αυξηθούν από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά έτος σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο αφού συμβεί αυτό, και η «οροφή» των τιμών ξεπεράσει κάθε φαντασία, αυτοί θα μπορούν να «ανταγωνίζονται» μεταξύ τους με αμελητέες «εκπτώσεις» και προσφορές, που θα διατηρούν σε κάθε περίπτωση ξεχειλισμένες με λεφτά τις τσέπες τους.

Τα χειρότερα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους είναι μπροστά, αφού τα πρώτα χτυπήματα τα δέχονται πριν ακόμη η νέα αγορά-έκτρωμα σταθεί στα πόδια της. Αλλά ακόμη και από τώρα η απάντηση έχει δοθεί, σε όσους αναρωτιούνταν τι εστί «απελευθέρωση».


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ