Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Από τους αγκώνες»!

Κομπίνα πρώτη: Για μια ολόκληρη 25ετία (1951 - 1975) υποχρέωναν τα Ταμεία να καταθέτουν ατόκως (!) τα λεφτά των εργαζομένων στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους επιδοτούσαν (ανέξοδα και με λεφτά των εργατών!) τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές. Από αυτή και μόνο την (καθ' όλα νόμιμη - με το νόμο 1611/1950 είχε γίνει) κομπίνα, το κράτος των Παπάγων, των Πλαστήρων, των Καραμανλήδων και των Παπανδρέου λεηλάτησε περί τα 58 δισ. ευρώ!

*

Κομπίνα δεύτερη: Επέτρεψαν (από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) τα αποθεματικά των Ταμείων να τζογάρονται στο Χρηματιστήριο και στις διάφορες «αγορές».

*

Κομπίνα τρίτη: Αποσιωπούν επιμελώς ότι το 99,9% των συναλλαγών των Ταμείων και της εμπλοκής τους με ομόλογα (δηλαδή, ο κύριος όγκος της «λαμογιάς») διενεργείται απευθείας από τις τράπεζες και όχι από τις χρηματιστηριακές, που σημαίνει ότι οι «μίζες» και οι «αρπαχτές» των χρηματιστηριακών εταιρειών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου!

*

Κομπίνα τέταρτη (που θα μας χρειαστεί για τα παρακάτω): Μέσω μιας πολιτικής που χαρίζει - διαχρονικά - αμύθητα πλούτη στους λίγους και ανέχεια στους πολλούς (με όλα τα συνακόλουθα αυτής της πολιτικής, ήτοι: Ρεμούλα, διασπάθιση, αρπαχτή), έχουν καταστήσει το κρατικό χρέος δυσθεώρητο.

***

Πάμε τώρα στα ομόλογα. Τα ομόλογα δεν είναι παρά μια μορφή δανεισμού με στόχο - όπως λένε - τη χρηματοδότηση του κρατικού χρέους. Λόγω, δε, αυτού του χρέους που πρέπει να εξυπηρετηθεί και επειδή δεν υπάρχουν λεφτά για να εξυπηρετηθεί - έτσι λένε - αυξάνονται οι φόροι, ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία με τις ιδιωτικοποιήσεις, δίνονται συντάξεις πείνας, ο εργάτης παίρνει βασικό 600 ευρώ, η Παιδεία υποχρηματοδοτείται, κ.ο.κ.

*

Με άλλα λόγια, λοιπόν: Αυτοί που κλέβουν, που κερδοσκοπούν, που αισχροκερδούν, που μιζάρουν (είτε νόμιμα, είτε παράνομα) με τα ομόλογα και τα αποθεματικά, στην ουσία τι κάνουν; Κλέβουν από τη φτώχεια του Ελληνα!

Για την ακρίβεια: Αξιοποιούν την πολιτική που κρατά τον Ελληνα στη φτώχεια και, όλοι αυτοί οι «κομπιναδόροι» (εξοπλισμένοι με νόμους και έχοντας εξασφαλίσει την πολιτική άδεια), όσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνουν αυτή τη φτώχεια, τόσο μεγαλύτερες αρπαχτές κάνουν, τόσο μεγαλύτερες μίζες αποσπούν, τόση περισσότερη ρεμούλα καρπώνονται! Οσο μεγαλύτερη είναι, δηλαδή, η φτώχεια για το λαό, τόσο πιο επικερδής είναι η πολιτικά νομιμοποιημένη «λοβιτούρα»!

*

Θα μπορούσε να λεχτεί ότι είναι άσκηση πρωτογονισμού για την τιμωρία όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτή την επιχείρηση

(τη μετατροπή, δηλαδή, της φτώχειας των πολλών σε «βιομηχανία αρπαχτής» για τους «ξύπνιους»)

να ζητήσει κανείς να τους «κοπούν τα χέρια από τους αγκώνες».

Το να ζητάς, όμως, από τους εργαζόμενους να μη γίνονται οι ίδιοι «κοψοχέρηδες», να επιμένεις πως οφείλουν αντί να τους ψηφίζουν να τους «μαυρίζουν», πέραν του ότι είναι μια πιο ...πολιτισμένη αντίδραση, σίγουρα είναι και το ελάχιστο που μπορεί να ζητήσει κανείς.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ