Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Θρονιάστηκαν» στο ΓΕΩΤΕΕ

Με πρόσχημα την αδυναμία διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του ΓΕΩΤΕΕ, οι δυνάμεις που συγκροτούν σήμερα το Διοικητικό του Συμβούλιο (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝ, ανεξάρτητος), έχοντας ήδη εξαντλήσει και τα τρία προβλεπόμενα χρόνια στα αξιώματα που κατέχουν, όπως προβλέπουν οι διατάξεις, παρέτειναν τη θητεία τους για ένα εξάμηνο και πρόσφατα πήραν απόφαση να ζητήσουν ακόμη παραπέρα παράταση μέχρι τις 14-10-2007.

Το πρόσχημα που επικαλούνται για τις παραπάνω εξελίξεις είναι η αδυναμία των υπηρεσιών του ΓΕΩΤΕΕ να φέρουν σε πέρας την εκλογική διαδικασία, καθώς αδυνατούν να ετοιμάσουν έγκαιρα τους εκλογικούς καταλόγους των μελών του. Αποσιωπούν όμως τις ευθύνες τους, επειδή δεν έκαναν τίποτε για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες του ΓΕΩΤΕΕ, ώστε να μπορούν έγκαιρα να διεξάγουν τις εκλογές στον προβλεπόμενο χρόνο. Κι αντί γι' αυτό, προκάλεσαν επιπλέον φόρτο εργασίας στις υπηρεσίες του ΓΕΩΤΕΕ, αναθέτοντάς τους το αντικείμενο των γεωργικών συμβούλων, αντικείμενο όμως που δεν ανήκει στο ΓΕΩΤΕΕ αλλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αξιοποίησαν για το σκοπό αυτό τις προφανείς αδυναμίες του υπουργείου να το αναλάβει, λόγω της ομολογούμενης διάλυσης των υπηρεσιών του και έσπευσαν να το αξιοποιήσουν σαν ευκαιρία για να αναδείξουν μέσα από αυτό τη δήθεν δραστηριότητά τους στα προβλήματα των γεωτεχνικών και του πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Αποτέλεσμα αυτού αποτελεί το να είναι ακόμη άγνωστο αν και πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές για τα όργανα του ΓΕΩΤΕΕ. Η εξέλιξη αυτή βολεύει τις παραπάνω δυνάμεις, αφού διαιωνίζει την παρουσία τους, προοπτική την οποία επιδιώκουν να συνεχιστεί, αφού δεν έκαναν τίποτε για να τροποποιηθεί το εκλογικό σύστημα του ΓΕΩΤΕΕ. Βολεύει και την κυβέρνηση που δεν έχει στην απέναντι πλευρά το ΓΕΩΤΕΕ. Κι έτσι μπορεί να συνεχίζει ανενόχλητα την αντιαγροτική της πολιτική, η οποία με μια άλλη σύνθεση στα όργανα του Επιμελητηρίου, μπορεί να δέχονταν και κάποια κριτική. Δε βολεύει όμως τους ίδιους τους γεωτεχνικούς, τα 30.000 περίπου μέλη του ΓΕΩΤΕΕ, που ασφυκτιούν στη μέγκενη της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Επειδή ακριβώς, λόγω αυτής της πολιτικής, βλέπουν την ανεργία τους να διογκώνεται, τις αμοιβές τους να εξευτελίζονται και το ρόλο τους να περιθωριοποιείται. Κι όλα αυτά στο φόντο μιας πολιτικής που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, διευρύνει τα ελλείμματα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, αυξάνει τη διατροφική εξάρτηση του λαού σε αμφίβολης ποιότητας τρόφιμα.

Για να αλλάξει η κατάσταση αυτή, πρέπει να παρέμβουν οι ίδιοι οι γεωτεχνικοί. Να στείλουν στον πάγκο τις ίδιες και τις ίδιες, για χρόνια τώρα, δυνάμεις που ευθύνονται και για την κατάσταση στο ΓΕΩΤΕΕ και για τα προβλήματά τους και για τη συναίνεση στις κυβερνητικές αντιαγροτικές πολιτικές. Οι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του Παγγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ανατροπή αυτού του σκηνικού. Στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις εκλογές, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα μιλήσουν με κάθε γεωτεχνικό, κάθε συνάδελφο που αγανακτεί για την κατάσταση. Θα εξηγήσουν ότι μόνο με την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών, με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες, όποτε κι αν γίνουν αυτές, με το δυνάμωμα των αγωνιστικών ψηφοδελτίων του Παγγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου, μπορεί να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Ετσι, ώστε από σημερινός χειροκροτητής των αντιαγροτικών πολιτικών, το ΓΕΩΤΕΕ να εκδηλώσει επιτέλους την αντίθεσή του σ' αυτές. Και για να πάρουν θέση οι γεωτεχνικοί δίπλα στους αγρότες που αγωνίζονται για να λυθούν τα δίκαια αιτήματά τους, στα πλαίσια μιας άλλης φιλο-αγροτικής πολιτικής που θα δημιουργήσει προοπτικές και για τους ίδιους τους γεωτεχνικούς.


Παναγιώτης ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ