Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Με «επαφές» και όλμους αποχωρεί ο Κχαλιζάντ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μια εκτενής συνέντευξη Τύπου ήταν το «αντίο» του Αμερικανού υπερπρέσβη στο Ιράκ, Ζαλμάι Κχαλιζάντ, καθώς αφήνει τη θέση του μετά από 21 μήνες για να γίνει πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Μια επίθεση με όλμους εντός της πράσινης ζώνης (3 τραυματίες με βάση τις πρώτες πληροφορίες), πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, ήταν η «απάντηση» των ανταρτών.

Ο Κχαλιζάντ επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά επισήμως, ότι είχε επαφές με εκπροσώπους αντιστασιακών σουνιτικών οργανώσεων, ιδιαίτερα μετά τη βομβιστική επίθεση της 22ης του Φλεβάρη 2006, στη Σαμάρα. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για «τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα» και εκτίμησε ότι «αν και υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν, μπορεί να υπάρξει σχετική αισιοδοξία για το μέλλον».

Ο Κχαλιζάντ, επίσης, επανέλαβε ότι «η ιρακινή κυβέρνηση έχει συγκεκριμένους στόχους να πετύχει» και ότι «έχει καταστεί σαφές πως η υπομονή των ΗΠΑ δεν είναι απεριόριστη». Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει θέσει χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 30 του Ιούνη στην κυβέρνηση Μάλικι, προκειμένου να πετύχει τον έλεγχο τουλάχιστον των σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων υπό την απειλή μιας άμεσης και ευρείας αμερικανικής αποχώρησης.

Τα τελευταία 24ωρα, σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ επιθέσεις σε σουνιτικά και σιιτικά τεμένη αλλά και κατά πολιτών σημειώθηκαν σε Βαγδάτη, Μοσούλη, Μαχαουίλ, Χάσουα, Χίλα, Μπαακούμπα, με περισσότερους από 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στην Ισκαντιρίγια σημειώθηκαν μάχες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org