Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
«Χρύσωμα» του «χαπιού»

ΠΡΑΓΑ - ΒΙΕΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σημαντικές συζητήσεις έχουν προκαλέσει τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Τσεχία και την Πολωνία, με κάποιες χώρες να θεωρούν ότι το όλο θέμα αποτελεί ζήτημα διμερών σχέσεων και άλλες χώρες να θεωρούν πως πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Ζάαπ ντε Χόουπ Σέφερ υποστήριξε χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» θα πρέπει να «ΝΑΤΟποιηθεί», τονίζοντας ότι αυτή η πυραυλική άμυνα θα πρέπει να προστατέψει όλες τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Στην Πολωνία, εξάλλου, αναμενόταν να συνέλθει χτες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να αποφασίσει αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί σ' αυτή την εγκατάσταση και το ΝΑΤΟ. Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φραντς Γιόζεφ Γιούνγκ, σε χτεσινή συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα υπεραμύνθηκε των αμερικανικών σχεδίων και υποστήριξε ότι είναι θετικό πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρζενμπεργκ με δηλώσεις του από τη Βιέννη όπου βρίσκεται, υπερασπίστηκε σθεναρά τη συγκεκριμένη εγκατάσταση και υποστήριξε πως μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή της λεγόμενης παγκόσμιας τρομοκρατίας... Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να προσφέρει 200 εκατομμύρια κορόνες (περίπου 7.150.000 ευρώ) σε καμπάνια ...ενημέρωσης των πολιτών με στόχο την αλλαγή της στάσης και των αντιδράσεων που υπάρχουν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org