Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανώμαλη προσγείωση

Φάση από τον αγώνα του Φαλήρου με πρωταγωνιστή τον Σαμαρά

Eurokinissi

Φάση από τον αγώνα του Φαλήρου με πρωταγωνιστή τον Σαμαρά
Το ρητό «ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» (πρέπει να) είναι ο ένας πυλώνας. Ο άλλος (πρέπει να) είναι η προτροπή «το πάθημα να γίνει μάθημα». Αν η εθνική ποδοσφαίρου δε στηριχτεί - ισορροπημένα - και στους δύο, τότε θα «πέσει».

Χτες το απόγευμα οι «γαλανόλευκοι» αναχώρησαν (χωρίς τους τραυματίες Αμανατίδη-Σεϊταρίδη) για τη Μάλτα. Αύριο αντιμετωπίζουν τους οικοδεσπότες και η νίκη είναι μονόδρομος. Για βαθμολογικούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους. Η ήττα από την Τουρκία, καθιστά τους γείτονες βασικό φαβορί για την πρωτιά. Από την άλλη όμως η ήττα - δώρο της Νορβηγίας (με 2 - 1 από τη Βοσνία), επιτρέπει στην εθνική να ελπίζει, βάσιμα, τουλάχιστον για τη διατήρηση της 2ης θέσης. Αρκεί φυσικά, αρχής γενομένης από τη Μάλτα, να αλλάξει άρδην εικόνα και απόδοση. Αυτά βέβαια δε σβήνουν (αλλά μπορούν να μειώσουν τις συνέπειες), όσων - σε αγωνιστικό επίπεδο - έγιναν στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οπου, παρά το σχεδόν ιδανικό ξεκίνημα, η εθνική αποδείχτηκε λίγη. Ηταν τουλάχιστον μια κλάση υποδεέστερη - σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο - από τους Τούρκους. Από τη μια υπήρχε πίεση αλλά έλειψαν σχέδιο, τακτική, αυτοσυγκέντρωση, προσανατολισμός, βασικές ποδοσφαιρικές προϋποθέσεις (π.χ. καλή κυκλοφορία, οργανωμένη άμυνα), τεχνική καθοδήγηση. Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν, η εθνική φυσιολογικά έχασε και η Τουρκία, φυσιολογικά και δίκαια κέρδισε. Το ευρύ 1 - 4 (5΄ Κυργιάκος - 27΄ Τουνσάι, 55΄ Ουνάλ, 70΄ Μετίν, 71΄ Γιοκντενίζ) οφείλεται - εκτός των προγραφομένων - και σε συγκυρίες.

Αρνητικά γεγονότα, μάλλον με σοβαρότερες συνέπειες, έγιναν και εξωαγωνιστικά. Και δεν είναι τόσο οι απαράδεκτες αποδοκιμασίες κατά των Ελλήνων παιχτών. Στην επόμενη επιτυχία (και) αυτοί που τους έβριζαν, θα τους αποθεώνουν. Τα χειρότερα αφορούν την πλειοψηφία ή αν προτιμάτε την ηχηρή πλειοψηφία, όσων βρέθηκαν στην εξέδρα, που (συνειδητά ή παρασυρμένη) παρουσίασε από κάκιστη ως φασίζουσα νοοτροπία, ιδεολογία και συμπεριφορά. Το γιουχάρισμα στον εθνικό ύμνο της Τουρκίας, τα υβριστικά συνθήματα, τα αντικείμενα και άλλες «ομορφιές». Τώρα λοιπόν, εκτός όλων των άλλων, απλά αναμένουμε το μέγεθος της τιμωρίας.

Πραγματικότητα στην οποία, τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχει η ΕΠΟ. Σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει άλλους υπεύθυνους. Επρεπε όμως, όπως είχε ισχυριστεί ότι θα κάνει, να φροντίσει γι' αυτά που μπορεί. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ένα γεγονός. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της, Β. Γκαγκάτση, και τη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδοθεί: «Οι έλεγχοι θα είναι εξαιρετικά αυστηροί. Δε θα επιτραπεί η είσοδος πανό με υβριστικό ή ξενόγλωσσο περιεχόμενο». Και πανό με ξενόγλωσσο (υβριστικό) περιεχόμενο υπήρξε και ελληνόγλωσσο (της «Γαλάζιας Στρατιάς» δηλαδή της «Χρυσής Αυγής») που έγραφε «πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωνσταντινούπολη». Το οποίο όχι μόνο πέρασε αλλά και κανείς δε φρόντισε να το κατεβάσει!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ