Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΝΔ, η ίδια τάξη στην εξουσία

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή χτες για την οικονομία

«Κατά τη δική μας βεβαιωμένη γνώμη όποιο κόμμα και να είναι στην κυβέρνηση, η ίδια τάξη εξουσιάζει. Αυτό φαίνεται από την πορεία των δεικτών, παρότι οι δείκτες πολλές φορές κρύβουν την πραγματικότητα. Οι δείκτες, που έχουν σχέση με την κοινωνικοταξική διάρθρωση της χώρας, αποδεικνύουν ότι οι κοινωνικές ανισότητες, δηλαδή η ταξική εκμετάλλευση διευρύνεται. Οποιο κόμμα και αν κυβερνά, δεν αλλάζει. Αλλάζουν τα κόμματα, αλλά η ίδια τάξη στην ουσία εξουσιάζει».

Την επισήμανση αυτή, που αναδεικνύει την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης και στον τομέα της οικονομίας, έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην πρωτολογία της κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Σχολιάζοντας τις ομιλίες τόσο του Κ. Καραμανλή όσο και του Γ. Παπανδρέου που προηγήθηκαν τόνισε:

«Δε με εξέπληξε καθόλου ο πανηγυρικός τόνος που έδωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Με έπαρση μίλησε για το κυβερνητικό έργο. Η μόνη έπαρση την οποία μπορεί να έχει, είναι ότι πραγματικά οι δείκτες που πραγματοποίησε μέσα σε αυτό το τρίχρονο, είναι ανοδικοί, αφορούν όμως την πλουτοκρατία, για να το πω έτσι απλά και λίγο απλοϊκά. Παρέλειψε πάρα πολλούς δείκτες, που αποδεικνύουν ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν - διευρυμένες τις παρέλαβε, αλλά διευρύνθηκαν περισσότερο.


Eurokinissi

Δε με εξέπληξε, βεβαίως, και η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι σαν να γεννήθηκε το κόμμα αυτό στις 7 Μάρτη του 2004, σαν να μην προϋπήρχε τίποτα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δυστυχώς το κλίμα που θα ζήσουμε από τώρα μέχρι να πάμε στις εκλογές, είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα, όπου το ένα δεν αντέχει να χάσει και το άλλο δεν αντέχει να μην κερδίσει. Τι να πω; Ο ελληνικός λαός πραγματικά θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης, όχι ανούσιας, όχι αποπροσανατολιστικής, αλλά κυριολεκτικά δηλητηριώδους».

Επίκειται καταιγίδα κατά των λαϊκών στρωμάτων

Αναλύοντας τους λόγους που αποδεικνύουν ότι όποιο κόμμα από τα δύο και αν κυβερνά μία τάξη μόνο επωφελείται, τόνισε:

«Καταρχήν, πολύ θα θέλαμε, και ο πρωθυπουργός - διότι δεν απαντά μόνο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μιλά και στα άλλα κόμματα, μιλά και στον ελληνικό λαό - να μας εξηγήσει συγκεκριμένα βάσει ποιων στοιχείων μειώθηκε η ανεργία. Μέσα εκεί βάζει, βεβαίως, και τους μερικώς απασχολούμενους, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα λανσάρισε και τον όρο της "απασχολησιμότητας". Να μας πει, παραδείγματος χάρη, πώς σκέφτεται να διαχειριστεί το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Λέει ότι θα αρχίσει διάλογος. Εδώ πέρα υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως επίσης και διεθνών οργανισμών, και έχουν το χαρακτήρα εντολών. Τα εξετάζει αυτά τα ενδεχόμενα; Θα ανοίξει έναν κοινωνικό διάλογο, έχοντας αποκλείσει αυτά τα ενδεχόμενα;

»Κατά τη γνώμη μας, είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση ή ανάποδα, η επίθεση που θα δεχτούμε τα επόμενα χρόνια θα είναι άνευ προηγουμένου και αφορά τα εξής ζητήματα: Την Κοινωνική Ασφάλιση με το σκέλος το συνταξιοδοτικό, την κοινωνική πολιτική, την Παιδεία που δεν ολοκληρώθηκαν τα μέτρα, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή, και τον τομέα της Υγείας, ο οποίος ανήκει βέβαια στην κοινωνική πολιτική, αλλά έχει και την ιδιαιτερότητά του. Γυναίκες και νέοι θα δεχτούν τα πιο συντριπτικά πλήγματα. Και επειδή πολύς λόγος γίνεται και έγινε και στις 8 του Μάρτη για την ισοτιμία και την ισότητα, όλα τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και αυτά που διάβασα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, έχουν την εξής λογική: Θα ξαναγυρίσουμε - γιατί κατά κάποιον τρόπο υπήρχε μια πρόοδος την τελευταία 25ετία ή 30ετία - σ' αυτό που λέμε "παλαιά και νέα παραδοσιακά γυναικεία επαγγέλματα", τα φθηνά, τα χειρότερα αμειβόμενα. Δεν εννοώ φθηνά από την άποψη της προσφοράς, αλλά φθηνά σε κόστος, με τις χειρότερες συνθήκες. Ολη η κοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, με την κοινωνική οικονομία βασίζεται εκεί. Προγράμματα για τη γυναικεία απασχόληση, να μαγειρεύουν φαΐ για τους φτωχούς και έναντι μιας μικρής αμοιβής να το πηγαίνουν, να παίρνουν κάποια προγράμματα για να κάνουν μια δουλίτσα που θα κρατάει ένα με δύο χρόνια, κάπως έτσι. Ο κοινωνικός τομέας της οικονομίας θα στελεχωθεί με άνεργες γυναίκες, οι οποίες δεν μπορούν να βρουν δουλιά, με γυναίκες είτε πολύ νέες είτε σε μια ηλικία που σήμερα δεν προσλαμβάνονται, έτσι για να παίρνουν ένα επίδομα. Πάρεργο, δηλαδή, η γυναικεία εργασία».

Στο στόχαστρο οι νέοι


Eurokinissi

Αναφερόμενη ειδικά στους νέους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Ολα τα μέτρα, τα οποία έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια και αυτά που η Νέα Δημοκρατία επίσης παίρνει αφορούν, αρνητικά, κυρίως τις νέες ηλικίες. Τα επόμενα χρόνια, οι νέοι άνθρωποι και τα παιδιά τους θα ζήσουν κάτω από πολύ χειρότερους όρους από εμάς. Και καλό εισόδημα δε θα έχουν και κοινωνική πολιτική δε θα γνωρίσουν - ούτε αυτήν τη λειψή που δεχτήκαμε εμείς - και κυρίως δε θα μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους για τον επόμενο μήνα.

»Πολύ σωστά, εν πάση περιπτώσει, το τελευταίο διάστημα συγκεντρώθηκε η προσοχή στο άρθρο 16 και στο νόμο - πλαίσιο. Πολύ σωστά χαιρετίσαμε το φοιτητικό κίνημα, μια μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι το εξής: ότι δεν είναι ένα κίνημα νέων, αλλά είναι ένα κοινωνικό κίνημα νέων. Αυτό το κίνημα, βεβαίως, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Η έκρηξη είναι κάτι το σημαντικό, έχει όμως πολύ σκληρό αγώνα μπροστά του.

»Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να φύγει από το νου μας ότι υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι νεολαίας που βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη μοίρα και θα ήθελα να σταθώ σ' αυτό. Χιλιάδες παιδιά αναγκάζονται ή υποχρεώνονται βίαια να μην ολοκληρώσουν τη γενική τους μόρφωση - και αυτό προβλέπεται από τα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας - να νιώσουν την ταξική πολιτική στην πλάτη τους, πηγαίνοντας στα ΕΠΑΣ, στα ΕΠΑΛ και στα άλλα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και τα ΚΕΚ, ενώ συνεχίζεται η ανάγκη να υπάρχουν νυχτερινά σχολεία, απόδειξη για την ανέχεια και τη δυσκολία που βιώνει το παιδί της λαϊκής οικογένειας. Στο επόμενο διάστημα, αυτοί οι αριθμοί θα πολλαπλασιαστούν και όλα τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση λένε το εξής πράγμα: Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν καν το δικαίωμα να ονειρευτούν το πανεπιστήμιο. Και εκείνα που θα δώσουν εξετάσεις, θα είναι ανισότιμες οι εξετάσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, γιατί δε θα έχουν διδαχτεί την ίδια ύλη.

»Από αυτό το βήμα, θα ήθελα να σταθώ στο εξής ζήτημα: Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να γίνει σπουδαστικό κίνημα. Να αγκαλιάσει ολόκληρη τη νεολαία, και αυτήν που εγκαταλείπει τα θρανία και αυτήν που δεν μπορεί να προχωρήσει στο πανεπιστήμιο. Να συστρατευτεί, αν θέλετε, με τις ταξικές δυνάμεις, με τις ριζοσπαστικές μαζικές οργανώσεις. Η νεολαία μόνη της δεν μπορεί, αλλά και το λαϊκό κίνημα δε θα κατακτήσει την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα, δίχως τη νεολαία. Τα επόμενα χρόνια θα πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα.

»Δεν άκουσα τίποτα να λέει η Νέα Δημοκρατία, ούτε διάβασα κάτι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο το μελέτησα εμβριθώς. Με την πιστοποίηση των πτυχίων, με πατέντα ΣΕΒ, θα οξυνθούν οι συντεχνιακές αντιπαραθέσεις, οι αντιπαραθέσεις στα επαγγέλματα. Ηδη, υπάρχει αυτό το θέμα ανάμεσα στους μηχανικούς του Πολυτεχνείου και στους αποφοίτους των ΤΕΙ. Πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα; Οι αντιπαραθέσεις θα είναι σκληρές στις συνθήκες αυξανόμενης ανεργίας. Και αυτό θα το κάνει η πιστοποίηση των πτυχίων και επαγγελμάτων. Κουβέντα δεν ακούμε. Αυτά είναι λεπτομερειακά θέματα»;

Σκάνδαλο είναι η εργοδοτική ασυδοσία

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη «ζούγκλα» που επικρατεί στους τόπους δουλιάς και ανέφερε συγκεκριμένα:

«Θα ήθελα, όμως, να σταθώ κι εγώ σε ένα σκάνδαλο, το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά αυτό δε θεωρείται σκάνδαλο, αν και είναι πολύ συγκεκριμένο. Θα ήθελα να μας απαντήσει η κυβέρνηση, αν η απελευθέρωση της αγοράς και οι κανόνες της αγοράς τής επιτρέπουν να παρέμβει, και θα ήθελα να ρωτήσω και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πώς μπορεί να χωρίσει τους σωστούς από τους μη σωστούς επαγγελματίες που είπε στην ομιλία του. Εχει διαμορφωθεί παγκόσμια με δικτύωση και στην Ελλάδα ένα καλά οργανωμένο σύστημα χαφιεδισμού σε τόπους δουλιάς με παγκόσμιες διαστάσεις. Πλοκάμια αυτού του συστήματος απλώνονται στη χώρας μας, καθώς ήδη λειτουργούν εταιρείες που στρατολογούν επί πληρωμή άτομα και μάλιστα φοιτητές και φοιτήτριες που δήθεν κάνουν πρακτική και συμπληρώνουν το εισόδημά τους, χρησιμοποιούμενοι από επιχειρήσεις, προκειμένου οι τελευταίες να εξακριβώσουν ποιοι εργαζόμενοι είναι αποδοτικοί και ποιοι όχι. Τα άτομα αυτά υποδύονται τους πελάτες. Δεν ξέρω ο κύριος Τσιτουρίδης πού είναι και αν με ακούει. Η δραστηριότητά τους ονομάζεται "Μυστικές Αγορές" και υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για την ποιοτική εξυπηρέτηση του κοινού.

»Στη χώρα μας, πελάτες των εταιρειών των χαφιέδων - εντάξει, χαφιέδες με πτυχίο θα είναι αυτοί - έχουν κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλυσίδες επιχειρήσεων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών π.χ. Multirama, εμπορικές επιχειρήσεις κ.λπ. Και το κυριότερο, παραπανεπιστημιακά ιδρύματα στέλνουν φοιτητές σε εταιρείες, για να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, στο χαφιεδισμό λέμε εμείς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε δύο ανακοινώσεις έναρξης πρακτικής άσκησης του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Η ανακοίνωση έγινε το Φλεβάρη του 2006 και ένα χρόνο μετά στέλνονται σε εταιρείες, Πειραιώς, Direct Service και στην Attica Center. Η εταιρεία Data RC το 2005 έκανε έρευνα στο χώρο των σούπερ μάρκετ, με βάση αξιολογήσεις από μυστικούς πελάτες και σημειώνεται στην έρευνα - γράφουν τώρα οι φοιτητές - "η υπάλληλος των ταμείων, παρ' όλο που ήταν ευγενική και τυπική, μου μιλούσε στον πληθυντικό. Δε γύρισε ούτε στιγμή να με κοιτάξει ή να μου χαμογελάσει". Παρακάτω, γράφεται σε άλλη μαρτυρία φοιτητή που κάνει τον πελάτη. "Οι απαντήσεις που δόθηκαν σε ερωτήσεις που τέθηκαν στην υπάλληλο των διαδρόμων ήταν σε ύφος ιδιαίτερα τυπικό, ενώ οι απαντήσεις από την ταμία σε ερωτήσεις που της έγιναν, δόθηκαν προς τον πελάτη με αυστηρό ύφος". Πού πάμε, δηλαδή; Θα χαιρόμαστε και θα τραγουδάμε, όταν ο αγοραστής έχει χρήματα να αγοράσει αυτό που έχει ανάγκη και όταν η ταμίας έχει κανονικό ωράριο δουλιάς, έχει κανονικό μισθό και δε δουλεύει κάτω από τις σκληρές συνθήκες στα σούπερ μάρκετ και στις άλλες μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Ετσι που πάμε, αυτές οι επιχειρήσεις στην εξυπηρέτηση και στα ταμεία θα βάζουν κολ γκερλς να γελάνε, να τραγουδάνε, να χορεύουν στους πελάτες. Αυτό είναι ή δεν είναι σκάνδαλο; Και είναι αναμεμειγμένα τα πανεπιστήμια μέσα... Είμαι βέβαιη ότι θα είναι και κριτήριο αξιολόγησης, θα είναι μέσα στην αξιολόγηση. Αυτά είναι δημοσιευμένα. Δεν έγινε φασαρία γι' αυτά. Γιατί να γίνει, άλλωστε»;

Θερμοκήπιο κερδοσκοπίας το «τζογάρισμα» των αποθεματικών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο των ημερών με την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, θέτοντας το θέμα στην ουσία του που δεν είναι άλλη από τη - με δικομματική συναίνεση - παράδοση των χρημάτων των εργαζομένων στον χρηματιστηριακό τζόγο. Τόνισε συγκεκριμένα:

«Ας πάμε στο σκάνδαλο, γιατί σκάνδαλο είναι βεβαίως αυτό με τα αποθεματικά των Ταμείων και το, όπως λέγεται, μη δημοσιοποιημένο ομόλογο και ο παρά φύση, λέμε εμείς, γάμος των Ταμείων με την "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ". Υπάρχει θέμα σκανδάλου; Υπάρχει. Αλλά εδώ να το πούμε καθαρά. Είναι σαν να λέμε ότι είναι νόμιμη η δράση των ασφαλιστικών ταμείων, ο τζόγος που παίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία στο Χρηματιστήριο ή σε άλλες χρηματαγορές είναι νόμιμος και από την άλλη μεριά δε μας αρέσει ένα συγκεκριμένο σκάνδαλο. Είναι σαν να αφήνεις τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτά και μετά θυμώνεις, γιατί μπήκε ο λωποδύτης μέσα. Το Χρηματιστήριο είναι τζόγος. Βεβαίως, θα μου πείτε ότι υπάρχει και υγιής και μάλιστα να μπούνε στο Χρηματιστήριο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Βεβαίως, τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση - το λέμε - είναι μέτρα για κουκούλωμα. Καθαρά πράγματα. Μάλιστα, το 1990 - 1993, το "πράσινο φως" για να τζογάρονται τα χρήματα των εργαζομένων στο Χρηματιστήριο, το έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από εκεί άρχισε. Μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ και δεν άλλαξε το νόμο, αλλά τον συνέχισε. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα είπε "ναι" στο νόμο της Νέας Δημοκρατίας για την εισαγωγή των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο και μάλιστα στις 5 Οκτώβρη 2003, όταν η κοινοβουλευτική ομάδα μας έβαλε ζήτημα, η απάντηση που πήρε από τον αρμόδιο υπουργό είναι ότι καλά έκανε η Νέα Δημοκρατία και έκανε αυτό το νόμο.

»Μέσα σε μια τριετία, 1999 - 2002, έκαναν φτερά τα 2/3 των αποθεματικών των Ταμείων σε τζόγο του Χρηματιστηρίου. Και το Χρηματιστήριο είναι ιδιωτικό πια, ιδιωτικοποιήθηκε επί ΠΑΣΟΚ. Μη μου πείτε ότι είναι δημόσιος οργανισμός, αν και για εμάς ή το δημόσιο ισχύει ή ιδιωτικός, σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει και μεγάλη διαφορά. Είναι πώς κινείται και το έργο του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κοινωνικού Προϋπολογισμού που είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβρη του 2003, η αξία των μετοχών που είχαν στην κατοχή τους ασφαλιστικά ταμεία, κατρακύλησε από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, στο 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Χάθηκαν δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ανάλογες είναι οι εξελίξεις και με τα ομόλογα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα; Δηλαδή, τι θέλετε να πούμε; Να διαλέξουμε ανάμεσα στο "γαλάζιο" ή στο "πράσινο" ριφιφί;».

Σκανδαλώδης είναι η πολιτική σας...

Συνεχίζοντας η ομιλήτρια, αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις:

«Ας πάμε τώρα στις ιδιωτικοποιήσεις που γίνεται μεγάλη φασαρία γι' αυτές. Κοιτάξτε να δείτε: Βεβαίως, στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και στην πραγματοποίησή τους υπάρχουν τρωκτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία και στα ομόλογα και παντού. Δηλαδή, υπάρχουν πρόσωπα πολιτικά, διοικητικά, τα οποία επωφελούνται. Γιατί και ο νόμιμος τζόγος - να το πω έτσι - με βάση δηλαδή τους νόμους, προϋποθέτει ανταγωνιστές, προϋποθέτει λαδώματα. Δηλαδή, δε μου λέτε, μεταξύ τους, στους διαγωνισμούς που γίνονται, οι διάφοροι βιομήχανοι που παίρνουν μέρος, δεν προσπαθεί ο ένας να μάθει τα μυστικά του άλλου, ή τι προσφορά έκανε; Δε λαδώνει; Θα μου πείτε, τα δημόσια πρόσωπα μπορούν να λαδώνονται; Μα, αυτό είναι το σύστημα. Οταν είναι σκανδαλώδης μια πολιτική, είναι ψύλλος στα άχυρα να βρεις ποια πρόσωπα πήραν το κάτι τις τους. Δεν είναι εύκολο, γιατί σε αυτά δεν υπάρχουν και αποδείξεις. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ξεκίνησε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Εξελίχθηκε σε χιονοστιβάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και εδώ, να το πούμε καθαρά, μόνο το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει αυτή την επιλογή, είτε ήταν επιλογή του Μάαστριχτ, είτε συγκεκριμένες επιλογές. Οι ιδιωτικοποιήσεις εντάχθηκαν στην πορεία της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το σύνθημα που συνόδευε την αντιλαϊκή αυτή επιλογή ήταν θελκτικό: "για την εξυγίανση".

»Κοιτάξτε τώρα τι έγινε: Ιδιωτικοποιούνται οι εταιρείες και τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι σε αυτές. Οι ιδιωτικοποιημένες εταιρείες βαρύνονται ή δε βαρύνονται με σκάνδαλα; Και η ιδιωτικοποίηση έγινε για την εξυγίανση; Οχι. Εγινε για να κερδίσουν οι ιδιώτες περισσότερα απ' ό,τι κέρδιζαν όταν αυτές ήταν κρατικές, γιατί δημόσιες, με την ουσία του όρου, δεν ήταν. Το ΠΑΣΟΚ, μέχρι το 2004, προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της Εθνικής - δεν ήταν 100%, αλλά άνοιξε το δρόμο - της Ιονικής, της ΕΤΒΑ, της ΕΤΕΒΑ, της Τράπεζας Κρήτης, της Γενικής, αλλά και της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, των ξενοδοχειακών μονάδων του ΕΟΤ και βιομηχανικών επιχειρήσεων, δύο ναυπηγεία, τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μία τσιμεντοβιομηχανία, δύο μεταλλευτικές επιχειρήσεις, πέντε βιομηχανίες τροφίμων, πέντε γαλακτοβιομηχανίες. Δεν είναι τυχαίο πώς τινάχτηκαν και τα κέρδη του κ. Δασκαλόπουλου, του κ. Φιλίππου και των άλλων. Η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί τις είδε "πράσινες". Επειδή ήταν "πράσινες", τις κατήγγειλε. Οι "γαλάζιες" που κάνει τώρα είναι παρθένες. Με πολλή φούρια η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές ρίχτηκε να πουλήσει ό,τι δεν είχε προλάβει το ΠΑΣΟΚ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάνει εμβάθυνση στις ιδιωτικοποιήσεις που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ. Και έκανε και κάτι άλλο η Νέα Δημοκρατία, που το ΠΑΣΟΚ δεν πρόλαβε να το κάνει. Επεσε πάνω και οργάνωσε την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, εισήγαγε στις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις την "εθελούσια έξοδο", το νέο ασφαλιστικό σύστημα στους τραπεζοϋπαλλήλους.

»Το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας είναι ακριβώς να επεκταθούν οι εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο. Προχώρησε, λοιπόν, με τη σειρά της και το 35% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μπήκε στο Χρηματιστήριο, πουλήθηκε το 11% της Εμπορικής, μεταβίβασε πακέτα μετοχών σε ιδιώτες του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, του ΟΠΑΠ, της Αγροτικής, της ΔΕΠΑ, της ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Ολα αυτά είναι μέσα σ' αυτήν τη διαδικασία. Ιδιωτικοποίηση, εξαγορά και συγκέντρωση. Λεηλάτησε τα Ολυμπιακά Ακίνητα - αυτό είναι το έργο της Νέας Δημοκρατίας - με αποικιακού τύπου συμβάσεις με διάφορες επιχειρηματικές κοινοπραξίες.

»Σκάνδαλο, επίσης, αποτελεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, γιατί η δημόσια περιουσία θα ταΐσει ταμεία επιχειρηματιών. Πρωτοστατεί στη φορολογική ασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Εγώ δεν έχω ακούσει τον κ. Παπανδρέου να στέκεται σ' αυτά. Για την τιμή της μετοχής. Αυτό είναι. Γιατί είναι 5 ή 4. Εντάξει, αυτή είναι η διαφορά. Η διαφορά τους δηλαδή είναι ότι, όταν η Νέα Δημοκρατία είναι αντιπολίτευση, καταγγέλλει τις "πράσινες" ιδιωτικοποιήσεις, ενώ, όταν το ΠΑΣΟΚ είναι στην αντιπολίτευση, καταγγέλλει τις "γαλάζιες". Αυτή είναι η διαφορά.

»Για να πάμε παρακάτω, στην αγροτιά. Εδώ πια κι αν είναι αντικείμενο κοροϊδίας. Συντάξεις: 450 ευρώ ο κ. Παπανδρέου, κάτι παραπάνω λέει ότι θα δώσει η Νέα Δημοκρατία. Στην ουσία, είτε το ένα είτε το άλλο γίνει, το 2012 - γιατί τότε θα υλοποιηθεί - η σύνταξη θα είναι 460 ευρώ. Πείτε μου: Το 2012, πέντε χρόνια μετά, τα 460 ευρώ είναι μεγάλο ποσό; Υποσχόταν η Νέα Δημοκρατία ότι μέχρι το 2008, δηλαδή σε λίγους μήνες, θα έχει φτάσει τα 350 ευρώ. Σήμερα είναι 260 ευρώ. Το λέω, γιατί παρουσιάζονται τυπικά και λίγο βελτιωμένα τα πράγματα. Λοιπόν, με βάση τις σκέψεις που κάνει το ΠΑΣΟΚ ή και αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία, το 2012 θα είναι 460 ευρώ το μήνα η σύνταξη. Μέχρι τότε υπολογίζουν ότι και κάποιοι θα έχουν αναχωρήσει από τούτον τον τόπο.

»Ας πάμε και λίγο παραπέρα. Λέει ο κύριος πρωθυπουργός ότι έχουν μεγαλώσει οι εξαγωγές. Πραγματικά, οι εξαγωγές και των αγροτικών προϊόντων έχουν αυξηθεί. Δε μας λέει όμως πόσες εισαγωγές γίνονται. Μιλάμε για εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα, τα οποία πλήττουν κατευθείαν την παραγωγή των ελληνικών προϊόντων, τα οποία οδηγούν στην εκτόπιση των αγροτικών προϊόντων. Βεβαίως, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι εισαγωγές πολλαπλασιάστηκαν. Το έλλειμμα από τις εισαγωγές και τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων το 2006 έφτασε τα 2.182.000.000 ευρώ. Και την περίοδο 2000 - 2005 έχει πέσει περίπου 18% το αγροτικό εισόδημα. Και υπόσχονται σύνταξη 460 ευρώ ως το 2012...».

Δικομματικός είναι ο καυγάς

Ο καυγάς είναι δικομματικός, είπε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε, απευθυνόμενη στα δύο κόμματα:

«Γιατί παρεξηγούνται; Γιατί παρεξηγούνται που λέω ότι υπάρχει δικομματικός καυγάς; Και ο ένας και ο άλλος έχουν ψηφίσει όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 2003 το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη συνταγματική επιδότηση των 4,5 ευρώ το στρέμμα, για τα τεύτλα και για τον καπνό. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το νόμο για τα βιοκαύσιμα, που απάλλασσε φορολογικά τους παραγωγούς, αλλά μέσα εκεί ενέταξε τις βιομηχανίες. Δεν υπάρχει κανονισμός που δεν τον έχουν ψηφίσει και μετά ο ένας τσακώνεται με τον άλλο, γιατί ψήφισε τον κανονισμό. Με αυτήν την έννοια το πρόβλημα είναι το εξής: Υπάρχουν σκάνδαλα, βεβαίως. Οι δυο τους διαλέγουν να παλέψουν στο πεδίο των σκανδάλων.

»Εμείς βάζουμε ένα άλλο πεδίο, αυτό της γενικής πολιτικής γραμμής πλεύσης. Και ταυτόχρονα -γιατί δεν μπορούν να κρύβονται τα σκάνδαλα - όπου παρουσιάζονται τέτοιου τύπου σκάνδαλα, ατομικοί πλουτισμοί κ.λπ., δεν είμαστε καθόλου αδιάφοροι. Αλλά αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά σπυριά - ας το πω έτσι - ή εκδηλώσεις μιας πολύ σοβαρότερης ασθένειας, αν μπορεί κανείς να πει ότι είναι ασθένεια η ταξική επιλογή του άλφα ή του βήτα κόμματος.

»Η Νέα Δημοκρατία έχει καθαρά ταξική πολιτική. Ιστορικά, το κόμμα αυτό, ανεξάρτητα τι ονομασίες είχε, υπηρέτησε με μεγάλη συνέπεια το μεγάλο κεφάλαιο. Αν το έκανε με ικανότητα ή όχι, δε θα το κρίνουμε εμείς, θα το κρίνει ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, και άλλοι, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μας αποδείξει ότι, μετατρέποντας τον όρο "απελευθέρωση της αγοράς" σε "κοινωνική οικονομία της αγοράς", μπορεί να φτιάξει μία κοινωνία όπου όλοι θα ζουν αρμονικά και θα πλουτίζουν εξίσου. Μίλησε για κανόνες, οι οποίοι θα βοηθούν τους επιχειρηματίες. Μίλησε για σωστούς επιχειρηματίες. Ας μας δώσει μια λίστα ποιοι είναι οι σωστοί επιχειρηματίες. Σίγουρα σωστός επιχειρηματίες δε θα είναι ο ψιλικατζής της γειτονιάς, γιατί δεν έχει εκσυγχρονιστεί. Λέει ότι θα βάλει το διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο βάζεις ό,τι θέλεις, βάζεις τα στοιχεία που θέλεις εσύ. "Κοντό ψαλμό αλληλούια" θέλεις να βάλεις; Αυτό θα βάλεις στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο το τροφοδοτούν άνθρωποι, κόμματα, πολιτικές. Ο παιδόφιλος το τροφοδοτεί ανάλογα. Ο θρησκόληπτος ανάλογα. Τα υπουργεία ανάλογα. Δηλαδή, μας έπεισε ότι πάμε για μια κοινωνία αγγέλων με κυρίαρχη τάξη την πλουτοκρατία και επί ΠΑΣΟΚ, αλλά μέσω του διαδικτύου εμείς θα πληροφορούμαστε και ακριβώς η διαφάνεια μετατρέπει την αντιλαϊκή πολιτική σε φιλολαϊκή μέσω του διαδικτύου. Δηλαδή πλήρης αποβλάκωση: Θα πατάμε κουμπιά και θα παίρνουμε ό,τι πληροφορίες θέλει να μας δώσει ο καθένας. Δεν αλλάζει τίποτα. Είτε τις δώσεις από τα παράθυρα της τηλεόρασης είτε στο διαδίκτυο, το ίδιο πράγμα είναι».

Ταξική πυξίδα έχουμε όλοι και μ' αυτήν πορευόμαστε

«Το ΠΑΣΟΚ - κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα - δεν έχει καμία εναλλακτική πολιτική. Απλώς διεκδικεί ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Του έχει μείνει και από το παρελθόν μια φιλολαϊκή γλώσσα ως κατάλοιπο. Κατά τη γνώμη μας, μέσα σε τούτο το Κοινοβούλιο με αυτό το συσχετισμό, δεν προκύπτουν λύσεις για το λαό. Βεβαίως, γίνονται συζητήσεις και αντιπαραθέσεις και οι συζητήσεις έχουν την αξία τους. Καμία λύση δεν μπορεί να προκύψει. Και δε μιλάω απλώς για μια απλή βελτίωση του συσχετισμού. Εμείς, τουλάχιστον, δεν ενδιαφερόμαστε απλώς να έχουμε μια δύναμη για να μπορούμε να προσφέρουμε μια χείρα βοήθειας στο ένα ή στο άλλο κόμμα, αλλά για την αποδυνάμωση της δικομματικής εναλλαγής, την αποδυνάμωση και των μελλοντικών σχεδίων διπολισμού. Και μη σας φαίνεται παράξενο, στην πολιτική κανείς δεν πρέπει να λέει "ποτέ". Υπάρχει και η επιλογή της κυβέρνησης της Γερμανίας, υπάρχει και η επιλογή της κυβέρνησης της Ιταλίας.

»Αν ο δικομματισμός με τη μορφή της εναλλαγής μονοκομματικών κυβερνήσεων δεν περπατήσει, θα περπατήσει ο άλλος και ας τσακώνονται μεταξύ τους. Εμείς μια τέτοια χείρα βοήθειας δεν μπορούμε να δώσουμε. Μεγάλα λόγια δε λέμε κι ούτε θέλουμε να πούμε. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι ακριβώς όπως και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν ταξική πυξίδα, έχουμε και εμείς ταξική πυξίδα και μ' αυτήν θα πορευόμαστε. Και πιστεύουμε πάρα πολύ βαθιά ότι ο λαός - δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον πολιτικό χρόνο - όχι μόνο θα αποδυναμώσει το δικομματισμό, αλλά δε θα αισθάνεται και κανένα φόβο όταν το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα αρχίζει να κλονίζεται και να αποσταθεροποιείται. Γιατί, εδώ που τα λέμε, όλα τα κόμματα, είτε είναι κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση, θέλουν σταθερό πολιτικό σύστημα.

»Αντιλαϊκό σταθερό πολιτικό σύστημα εμείς δε θέλουμε. Και αν δεν μπορεί να ανατραπεί σ' ένα βράδυ - που δεν μπορεί - το θέλουμε να κλονίζεται. Μόνο τότε μπορεί το λαϊκό κίνημα να αναπτύσσεται. Και αυτά με την ευκαιρία τα λέω και για τον Συνασπισμό, με την παράκληση: Κάντε μας κριτική όση θέλετε, αλλά μη δανείζεστε επιχειρήματα από το ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ