Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταλλαγμένα νέας γενιάς...

Γιγαντώνονται οι κολοσσοί βιοτεχνολογίας

Μεταλλαγμένα νέας γενιάς ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά εντός ολίγων ετών οι αμερικανικοί κολοσσοί βιοτεχνολογίας «Monsanto» και BASF AG. Οι δύο γιγάντιες αυτές πολυεθνικές ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν, επενδύοντας 1,5 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη νέων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Στην πράξη αυτό που γίνεται είναι η δημιουργία ενός αμερικανικού τραστ στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ως αντίπαλο δέος στους κολοσσούς βιοτεχνολογίας της ΕΕ.

Τα νέα προϊόντα (καλαμπόκι, βαμβάκι, σόγια, κ.ά.) των δύο εταιρειών, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά στο πρώτο μισό της επόμενης δεκαετίας, πλαισιώνονται από μια διαφημιστική προπαγάνδα, που λέει ότι θα αντέχουν στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, π.χ., ξηρασία. Δηλαδή, οι δύο αυτές πολυεθνικές έρχονται να εκμεταλλευτούν τις δραματικές αλλαγές που έχει επιφέρει ο καπιταλισμός στο κλίμα. Με τα προϊόντα δε που λανσάρουν ως απάντηση στο πρόβλημα αναμένεται να προκαλέσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα στο περιβάλλον. Και τα όσα λένε αποτελούν συνέχεια της απατηλής προπαγάνδας των πολυεθνικών βιοτεχνολογίας ότι με τα μεταλλαγμένα θα λυθεί το πρόβλημα της πείνας στον τρίτο κόσμο...

Από την άλλη, τα μεταλλαγμένα παλιάς τεχνολογίας βγαίνουν στην άκρη. Οι εταιρείες παραγωγής δε ζήτησαν από την ΕΕ την ανανέωση άδειας για πέντε εγκεκριμένα μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα και έτσι βγήκαν εκτός κοινοτικών καταλόγων. Πρόκειται για δύο ποικιλίες αραβοσίτου, το GA21xMON810 και το Bt176, και τρεις ποικιλίες ελαιοκράμβης, τις Ms1xRf1, Ms1xRf2 και Topas 19/2.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ