Κυριακή 18 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συσπείρωση και αγώνας για λαϊκή Υγεία

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Οργάνωσης

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους κοινωνικούς και μαζικούς φορείς της περιοχής, στα λαϊκά στρώματα, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για λαϊκή Υγεία, να συσπειρωθούν και να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς επιχειρηματική δράση και πληρωμές από τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, απευθύνει η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ με ανακοίνωση - παρέμβασή της για τα ζητήματα της Υγείας στην περιοχή και συνολικότερα.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τώρα, κοροϊδεύουν το λαό όταν λένε ότι λειτουργούσε ή λειτουργεί δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Ασφάλισης για την εργατική λαϊκή οικογένεια γίνονται όλο και πιο υποβαθμισμένες και πιο ακριβές, ανεβάζοντας τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στο 48% των συνολικών δαπανών, επισημαίνει η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Και συνεχίζει: Δεν υπάρχουν δημόσια δωρεάν Κέντρα Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, με άλλες βασικές ειδικότητες, με γιατρούς εργασίας για τους χώρους δουλιάς, αθλητίατρους για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολίατρους για τα σχολεία. Τα πολυιατρεία του ΙΚΑ λειτουργούν με μεγάλες λίστες αναμονής λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, γιατρούς, εργαστήρια, μηχανήματα για διαγνωστικές εξετάσεις. Τα κενά του συστήματος στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα και περίθαλψη δεν μπορούν να καλυφθούν από τα δημοτικά ιατρεία που έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένους δήμους. «Η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων και των ασθενοφόρων των δήμων διευκολύνει το κράτος να ξεφορτωθεί την ευθύνη του για παροχή δωρεάν Υγείας και έκτακτης βοήθειας προς το λαό, επιβαρύνοντας οικονομικά τους κατοίκους μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών», επισημαίνει.

«Τα δημόσια νοσοκομεία, όπως και το "Αγία Ολγα" που λειτουργεί στην περιοχή μας - τονίζεται στην ανακοίνωση - εκχωρούν όλο και περισσότερους τομείς τους στους ιδιώτες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες, απογευματινά ιατρεία), με αποτέλεσμα να αυξάνεται το οικονομικό κόστος που φορτώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στις πλάτες των ασφαλισμένων. Οι τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και στο "Αγία Ολγα", και οι λιγοστές προσλήψεις, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (επικουρικοί), έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στους υγειονομικούς (ανασφάλεια, εντατικοποίηση, εξουθένωση) και στους ασθενείς (χαμηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών, μεγάλες λίστες αναμονής κλπ.). Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αυξάνεται η πελατεία και κατ' επέκταση η κερδοφορία των κάθε είδους ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, νοσοκομεία, μαιευτήρια, ψυχιατρεία κλπ.) που ανθούν στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Τα πράγματα στην Υγεία διαρκώς χειροτερεύουν για τους εργαζόμενους, τις φτωχές λαϊκές οικογένειες», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Επισημαίνοντας ότι με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση προωθεί και στον τομέα της Υγείας τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, την παράδοση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στους δήμους και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, την πληρωμή ακόμη και των πιο αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων, αλλά και την παράδοση της Πρόνοιας στις δήθεν εθελοντικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα γιατί η επίθεση του κεφαλαίου θα γενικευτεί», τονίζει η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης παντού. Ετσι, καλεί σε αγώνα για να ιδρυθούν άμεσα δημόσια δωρεάν Κέντρα Υγείας σε όλη τη βορειοδυτική Αθήνα, πλήρως στελεχωμένα με όλες τις βασικές ειδικότητες, με μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Για αναβάθμιση των πολυιατρείων του ΙΚΑ σε υποδομές και προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μέχρι αυτά να ενταχθούν στα Κέντρα Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο «Αγία Ολγα», μέτρα για την αξιοποίηση της παλιάς πτέρυγας, αύξηση των κρεβατιών και ίδρυση νέων τμημάτων, κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και όλων των ιδιωτικών συνεργείων, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org